Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ιωάννα Π. Λαχανά, Σταύρος Λ. Κούζουνας: Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, η επόμενη μέρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννα Π. Λαχανά, Σταύρος Λ. Κούζουνας: Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, η επόμενη μέρα

Των Ιωάννα Π. Λαχανά* και Σταύρου Λ. Κούζουνα**

Προμηθέας η Επιμηθέας;

Ως πολιτεία αλλά και ως (μεσογειακός) λαός , δεν φημιζόμαστε για Προμηθείς ,για τις πρόνοιες, την προετοιμασία και γενικά την προνοητικότητα πριν δημιουργηθεί δηλαδή το πρόβλημα. Αντίθετα του Επιμηθέα το γνώρισμα είναι όχι να μεριμνά, να προνοεί αλλά να μεταμελείται ή/και να αδιαφορεί. Το σενάριο όμως να πραγματοποιήσει την απειλή του ο Ερντογάν και να «ανοίξει» τις στρόφιγγες του μεταναστευτικού –προσφυγικού, είναι πάντα πιθανό με την χώρα μας να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» ως χώρα υποδοχής, εισόδου και παραμονής ενός ή δύο και περισσοτέρων εκατομμυρίων εξαθλιωμένων.

Πρόκειται για ένα σενάριο που θα δημιουργήσει στη χώρα μας κατά κύριο λόγο, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να μείνει στα λόγια και τις ευχές, καταστάσεις πρωτόγνωρες τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους μετανάστες. Η συνεχής δηλαδή και μεγάλη εισροή μεταναστών από την Τουρκία, είναι πλέον από βέβαιο ότι θα βρει τη χώρα μας απροετοίμαστη , στην κυριολεξία στο «κενό» , ενώ και οι μετανάστες αντί για τη γη της επαγγελίας θα βρεθούν σε συνθήκες ίσως χειρότερες και από τις χώρες τους. Μέτρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μάλλον κανένα, εκτός από «προσευχές στον ύψιστο» και ελπίδες στην «σωφροσύνη» του Ερντογάν.

Το αποτέλεσμα; Εύκολα αντιληπτό: το απόλυτο χάος. Με μια ΕΕ να «νίπτει τας χείρας της» να ενισχύει τις γραμμές «οχύρωσης και άμυνας» και την χώρα μας να μοιάζει με υπερφορτωμένο πλοίο σε φουρτούνα έτοιμο να βουλιάξει αύτανδρο. Η διαπίστωση βέβαια και η κριτική είναι πάντα εύκολη, αλλά τα μέτρα και κυρίως η υλοποίησή τους, έχουν τεράστιες δυσκολίες, ακόμη και για κράτη με άρτια οργάνωση και επαρκή οικονομικά μέσα.

Πρόταση: Ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες δεν είναι πανάκεια. Σίγουρα εξυπηρετεί την χορήγηση ασύλου και την κινητικότητα των προσφύγων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει βέβαια να γίνει πρόβλεψη, προετοιμασία και κυρίως να ληφθούν μέτρα για τους πρόσφυγες που θα θελήσουν να μείνουν στην Ελλάδα. Μια λύση θα ήταν η «φιλοξενία» ζευγαριών από ηλικιωμένους, στους οποίους θα προσέφεραν υπηρεσίες φροντίδας (οι πρόσφυγες) με αμοιβή. Ταυτόχρονα και εφ’ όσον η φιλοξενία θα εγένετο σε αγροτικές περιοχές θα μπορούσαν να απασχολούνται (οι πρόσφυγες) σε αγροτικές κλπ εργασίες για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, ζωντανεύοντας ουσιαστικά και τις τοπικές οικονομίες. Όσοι βέβαια προσέφεραν την φιλοξενία θα ελάμβαναν μηνιαία οικονομική βοήθεια από κονδύλια της ΕΕ ( π.χ 1000,00 ευρώ το ζευγάρι).

Τι γίνεται όμως με τους οικονομικούς μετανάστες; Οι άνθρωποι αυτοί είναι κατά κανόνα στο έσχατο σημείο φτώχειας και απελπισίας, ενώ είναι πιθανόν εκτός από τις οικονομίες τους, να έχουν δανειστεί σεβαστά χρηματικά ποσά (5.000-10.000$) για να πληρώσουν τους διακινητές. Αν επιστρέψουν χωρίς τη θέλησή τους στη χώρα τους, θα είναι η απόλυτη καταστροφή για αυτούς και τις οικογένειές τους. Μια ζωή χωρίς αύριο. Πρόσθετο πρόβλημα θα προκύψει και για όσους μετανάστες δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα ή τα έχουν σκόπιμα αποκρύψει ή καταστρέψει ,οπότε είναι αδύνατη η επαναπροώθησή τους.

Η καλύτερη λύση και για τους οικονομικούς μετανάστες θα ήταν η ένταξή τους σε εκπαιδευτικές διαδικασίες με δαπάνες της ΕΕ. Πρόκειται κατά κανόνα για νέους ανθρώπους που μπορεί να εκπαιδευτούν σε επαγγέλματα και θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην ΕΕ. Απαιτείται βέβαια ιδιαίτερη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, στην λογική του να δηλώσουν δηλαδή οι χώρες-μέλη της ΕΕ τι είδους επαγγελματίες μπορούν να απορροφήσουν. π.χ υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους,ηλεκτρονικούς, οδηγούς αυτοκινήτων, μηχανικούς, γεωπόνους κλπ. Η χώρα μας θα μπορούσε να ιδρύσει ειδικά εκπαιδευτήρια για να φοιτούν στη γλώσσα τους οι μετανάστες προκειμένου να λάβουν τις απαιτούμενες γνώσεις και πτυχία με δαπάνες της ΕΕ. Στη συνέχεια και μετά από μια φοίτηση ,για να μάθουν στοιχειωδώς έστω την γλώσσα της χώρας στην οποία θα καταλήξουν, θα αναχωρούσαν για τις χώρες υποδοχής με κανονικές πτήσεις και μέσα μεταφοράς και όχι λαθραίοι , θαλασσοπνιγόμενοι ή κλεισμένοι σε ψυγεία και νταλίκες και με κόστος από χρήματα που δεν έχουν και τα οποία υπερκαλύπτουν θέση business σε αεροπορικά δρομολόγια.

Ιδιαίτερη μέριμνα επίσης θα πρέπει να ληφθεί για τα παιδιά , τις γυναίκες και τους ανάπηρους. Μια λύση ίσως θα ήταν η άμεση χορήγηση ασύλου ή/και κατ’ εξαίρεση χορήγηση ιθαγένειας. Το όλο θέμα βέβαια ούτε εύκολο είναι ούτε αμελητέο και το κυριότερο, υπάρχει ελάχιστος χρόνος , αν δεν έχει μηδενιστεί η κλεψύδρα.

Άρτια οργάνωση, συντονισμός, επαγγελματισμός στη διαχείριση, πολιτική και κομματική φρόνηση και κυρίως κοινωνική συναίνεση και αλληλεγγύη είναι τα απαραίτητα στοιχεία, οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να μη μεταβληθεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε ανεξέλεγκτη καταιγίδα, σε χάος με καταλυτικές, αλλά δυστυχώς προβλέψιμες για την χώρα μας σε πρώτη φάση ,αλλά και για την ΕΕ, επιπτώσεις.

* Δικηγόρος – Ποινικολόγος ** α. Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ