Κατερίνα Φραγκάκη: Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να απονέμεται άμεσα και να τιμωρεί αυστηρά τους ψευτογιατρούς

Θα πρέπει σε αυτές τις τόσο σοβαρές υποθέσεις να δίδεται προτεραιότητα, ώστε να τιμωρούνται οι δράστες εγκαίρως και να μην συνεχίζουν ανενόχλητοι οι απατεώνες την εγκληματική δράση τους.

NEWSROOM

Η νέα υπόθεση ψευτογιατρού έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, καθώς θύματα είναι ασθενείς με βαριά νοσήματα που βρίσκουν καταφύγιο στις απατηλές αντιεπιστημονικές υποσχέσεις που τους δίνει ένας επιτήδειος μη ιατρός, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Έχουν ήδη εξαπατηθεί πολλοί πολίτες από ψευτογιατρούς και νιώθουν ανυπεράσπιστοι, καθώς οι υποθέσεις αυτές σε αρκετές περιπτώσεις εκκρεμούν πολλά χρόνια ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς καθυστερούν προανακριτικά, εν συνεχεία οι υποθέσεις αυτές αναβάλλονται και σε κάποιες περιπτώσεις μπαίνουν στο αρχείο υφ’ όρον. 

Θα πρέπει σε αυτές τις τόσο σοβαρές υποθέσεις να δίδεται προτεραιότητα, ώστε να τιμωρούνται οι δράστες εγκαίρως και να μην συνεχίζουν ανενόχλητοι οι απατεώνες την εγκληματική δράση τους, καθώς υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι οικογένειες τους. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς:

Οι ασθενείς πρέπει να εμπιστεύονται μόνο τους πτυχιούχους αναγνωρισμένης ιατρικής σχολής που διαθέτουν άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Η εξακρίβωση αυτή μπορεί να γίνει με ένα τηλεφώνημα στον κατά τόπους ιατρικό σύλλογο στον οποίο δηλαδή ο ιατρός δραστηριοποιείται ή βεβαίως με έναν έλεγχο στην επίσημη ιστοσελίδα των ιατρικών συλλόγων ή στο μητρώο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ΠΙΣ μπορούν να ενημερώσουν τον πολίτη αν το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ιατρός. Παράλληλο ο ασθενής μπορεί να ενημερωθεί για την ειδικότητα που κατέχει ο ιατρός και αν διατηρεί νόμιμο ιατρείο. 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ισχύουσα ιατρική νομοθεσία. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το άρθρο 295 του Ν. 4512/2018 παρ 1. Ο Ιατρικός Σύλλογος τηρεί:

α) μητρώο των μελών αυτού με βάση τον ΑΜΚΑ, το οποίο κάθε μήνα επικαιροποιείται και κοινοποιείται προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με όλες τις μεταβολές, ιδίως νέες εγγραφές, μετεγγραφές, πειθαρχικά παραπτώματα ιατρών,

β) ειδικό μητρώο μελών για τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα σε άλλους Ιατρικούς Συλλόγους,

γ) μητρώο εταιρειών που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και

δ) μητρώο ιδιωτικών κλινικών.

Στο μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου εγγράφεται ο ιατρός, με αίτησή του, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση της βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Πριν την εγγραφή στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο απαγορεύεται η από τον ιατρό άσκηση του επαγγέλματος αυτού. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τους ιατρούς που εγγράφονται στο ειδικό μητρώο μελών, καθώς και για τις ιατρικές εταιρείες και ιδιωτικές κλινικές που εγγράφονται στο αντίστοιχο μητρώο.

Η μη εγγραφή σε Ιατρικό Σύλλογο ή στα ειδικά μητρώα Ιατρικού Συλλόγου ή η παράλειψη δήλωσης παροχής υπηρεσιών σε ιδιωτική κλινική ή εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Η παράλειψη εγγραφής κλινικής ή εταιρείας παροχής ιατρικών υπηρεσιών στα ειδικά μητρώα του Ιατρικού Συλλόγου επισύρει ποινή προστίμου χιλίων (1.000) έως δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ που εισπράττονται από αυτόν κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και αποδίδονται στον Ιατρικό Σύλλογο.

Τα γραφεία προσωπικού των δημοσίων δομών υγείας καθώς και τα γραφεία προσωπικού ή οι εργοδότες των ιδιωτικών δομών υγείας υποχρεούνται να ζητούν από τον ιατρό, πριν την ανάληψη υπηρεσίας από αυτόν, βεβαίωση εγγραφής του στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.

Στο μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου εγγράφεται ο ιατρός, με αίτησή του, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση της βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Πριν την εγγραφή στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο απαγορεύεται η από τον ιατρό άσκηση του επαγγέλματος αυτού. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τους ιατρούς που εγγράφονται στο ειδικό μητρώο μελών, καθώς και για τις ιατρικές εταιρείες και ιδιωτικές κλινικές που εγγράφονται στο αντίστοιχο μητρώο.

Για την εγγραφή απαιτείται μεταξύ άλλων:

  • επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου καθώς και επίσημη μετάφρασή του αν πρόκειται για πανεπιστημιακό ίδρυμα της αλλοδαπής
  • επικυρωμένο αντίγραφο αναγνώρισης πτυχίου Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή ΔΙΚΑΤΣΑ, αν πρόκειται για πανεπιστημιακό ίδρυμα της αλλοδαπής,
  • επικυρωμένο αντίγραφο άδειας ή βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος,
  • επικυρωμένο αντίγραφο λήψης τίτλου ειδικότητας, αν υπάρχει

Σύμφωνα με το άρθρο 296 του ως άνω νόμου ο ιατρός, ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του Ιατρικού Συλλόγου, υποχρεούται κάθε έτος και μέχρι τέλους Φεβρουαρίου να υποβάλει στο Σύλλογο, του οποίου είναι μέλος, δήλωση.

Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε κάθε χώρο που ασκείται η ιατρική θα πρέπει να έχει εκδοθεί νόμιμη βεβαίωση λειτουργίας και ειδικότερα:

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΠΔ 84/2001, ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ), είναι οι ακόλουθοι:  α. Ιδιωτικά ιατρεία, β. Ιδιωτικά πολυιατρεία, γ. Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και δ. Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Περαιτέρω ορίζεται ότι: «1. Ιδιωτικό ιατρείο είναι χώρος κατάλληλα διαρρυθμισμένος και εξοπλισμένος, ………………, στον οποίο ασκείται η ιατρική επιστήμη, από πρόσωπο που διαθέτει τη σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος

Συνεπεία των ανωτέρω ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκδώσει δελτίο τύπου με το οποίο εφιστά  την προσοχή στους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται σε ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να βεβαιώνονται ότι αυτοί διαθέτουν την απαιτούμενη βεβαίωση λειτουργίας από τον ΙΣΑ, καθώς και την ειδική ταμπέλα «Νόμιμο Ιατρείο» σε εμφανές σημείο, διότι με αυτόν τον τρόπο προκύπτει η σύννομη λειτουργίας τους. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν νόμιμη βεβαίωση λειτουργίας θα πρέπει να το καταγγέλλουν στον κατά τόπους Ιατρικό Σύλλογο ώστε να γίνεται έλεγχος.

Υπόθεση ψευτογιατρού: Αντιποίηση Ιατρικής

Σύμφωνα με το άρθρο 339 του ως άνω Νόμου περί αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος με φυλάκιση μέχρις ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ τιμωρείται όποιος με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού χωρίς να έχει πτυχίο ιατρικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστημίου.

Κάθε πρόσωπο, το οποίο, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα προς άσκηση της ιατρικής, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος είτε του ιδίου είτε τρίτου επιλαμβάνεται έστω και με την παρουσία ιατρού της διάγνωσης ή θεραπείας ασθενών είτε με προσωπικές ενέργειες είτε με προφορικές ή γραπτές συμβουλές είτε με αλληλογραφία, τοιχοκόλληση αγγελιών ή πάσης φύσεως δημοσιεύσεις θεωρείται ότι ασκεί παρανόμως την ιατρική και τιμωρείται με τις ποινές της ως άνω παραγράφου.

Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ίδιες ποινές κάθε πράξη, η οποία τελείται για αισθητικούς λόγους, όταν για αυτή χρησιμοποιούνται χειρουργικά μέσα ή μηχανήματα, τα οποία με φυσικούς ή χημικούς παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στον καθορισμό διαγνώσεως ή εφαρμογή θεραπείας.

Με φυλάκιση μέχρις έξι (6) εβδομάδων και χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ τιμωρείται εκείνος, ο οποίος, ενώ είναι πτυχιούχος ιατρικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής αλλοδαπού πανεπιστημίου, ασκεί την ιατρική χωρίς την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση ή ασκεί την ιατρική, ενώ η χορηγηθείσα σε αυτόν βεβαίωση ανακλήθηκε ή βρίσκεται υπό αναστολή ή αυτός είναι συνταξιούχος.

 *  Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ