Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κατερίνα Φραγκάκη: Ο εθισμός των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως πεδίο αντιδικίας για την επιμέλειά τους

Ενδεικτική είναι η κατάσταση ειδικά σε αυτή την καραντίνα, καθώς αρκετές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκαν για την επιμέλεια του τέκνου, καθώς ο ένας γονέας φαίνεται πιο ελαστικός και επιτρέπει στο τέκνοτην εξάρτηση του από το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα ο άλλος γονέας να ζητά την επιμέλεια, για την ορθή επίβλεψη του ανηλίκου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Ο εθισμός των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως πεδίο αντιδικίας για την επιμέλειά τους

Ο εθισμός των παιδιών και των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα video games και στο διαδίκτυο, αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο έχει οξυνθεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πολλά ζευγάρια, τα οποία αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με τα παιδιά τους, έχουν φτάσει στο χωρισμό, καθώς αποτελεί μια ιδιαιτέρως δυσχερή κατάσταση, που δημιουργεί τσακωμούς και κλονίζει τις σχέσεις των ζευγαριών και τα θεμέλια του γάμου.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση ειδικά σε αυτή την καραντίνα, καθώς αρκετές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκαν με αίτημα προσωρινής διαταγής για την επιμέλεια του τέκνου, καθώς ο ένας γονέας φαίνεται πιο ελαστικός και επιτρέπει στο τέκνο την κατάχρηση και την εξάρτηση του από το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα ο άλλος γονέας να ζητά διακαώς την επιμέλεια, ώστε να υπάρξει η ορθή επίβλεψη του ανηλίκου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τέκνα παίρνουν θέση υπέρ του γονέα που τους επιτρέπει τη συνεχή ενασχόληση τους με το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στο κινητό, στο tablet) και ταυτόχρονα τους επιβραβεύει αγοράζοντας τους και νέο τεχνολογικό εξοπλισμό ή επιτρέποντας τους να προβαίνουν με την πιστωτική κάρτα τους σε συναλλαγές λογισμικού και συναφών ηλεκτρονικών αντικειμένων και παιχνιδιών.

Στη δικαστική κρίση καταλείπεται ευρύ πεδίο ώστε, αφού ληφθούν υπόψη, όλες οι σχέσεις και οι περιστάσεις, να καταλήξει σε ρύθμιση τέτοια, που να εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου. Κρίσιμα στοιχεία είναι η καταλληλότητα του γονέα για την ανάληψη του έργου της διαπαιδαγώγησης και της περίθαλψης του ανηλίκου τέκνου, και οι έως τότε δεσμοί του τέκνου με τους γονείς του. Η διαμόρφωση σχέσης εμπιστοσύνης με την ταυτόχρονη προσπάθεια ενεργητικής ακρόασης του παιδιού είναι βασικά στοιχεία που εξετάζονται.

Οι δικαστές σταθμίζουν την κρίση και τη γνώμη του τέκνου έχοντας πάντα ως σκοπό την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του. Σημαντικά κριτήρια που εξετάζει το δικαστήριο είναι αν υπάρχει επαρκής επίβλεψη του τέκνου, καθώς το παιδί ή ο έφηβος, προκειμένου να αποκατασταθεί η ψυχική του ισορροπία από την εξάρτηση του με το διαδίκτυο και η σωματική του υγεία είναι επιτακτική ανάγκη να διαπαιδαγωγηθεί και να οριοθετηθεί.

Επίσης το δικαστήριο διερευνά αν το παιδί έχει μαθησιακές αδυναμίες αν παραμελεί τις υποχρεώσεις του και τις σχολικές του ευθύνες, αν έχει πέσει η απόδοση του, καθώς και αν του έχει δημιουργηθεί άγχος, φόβος ή διατροφικές διαταραχές .

Για το σκοπό αυτό, λαμβάνεται υπόψη η προσωπικότητα και η παιδαγωγική καταλληλότητα του κάθε γονέα και συνεκτιμώνται οι συνθήκες κατοικίας και η οικονομική κατάσταση τούτων. Οι ικανότητες των γονέων, το περιβάλλον, το επάγγελμα, η πνευματική τους ανάπτυξη και η δράση τους στο κοινωνικό σύνολο, η ικανότητα προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στα πλαίσια της λογικής και ορθολογικής αντιμετώπισης των θεμάτων των νέων, η σταθερότητα των συνθηκών ανάπτυξης του τέκνου χωρίς εναλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, περιλαμβάνονται στα κριτήρια προσδιορισμού του συμφέροντος του τέκνου.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ