Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Χ. Γώγος:  Σωφρονισμός δε σημαίνει εξόντωση

Ο θεσμός της υφ’ όρων απόλυσης αποτελεί το ορισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Χ. Γώγος:  Σωφρονισμός δε σημαίνει εξόντωση

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η αύξηση των ορίων  της υφ’ όρων απόλυσης, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ε

ίναι χαρακτηριστικό ότι όπως ο ίδιος ανέφερε θα αυστηροποίησει το καθεστώς υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων. . . και η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί, για «την ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος». Συζητείται δε η αυστηροποίηση για την απόλυση στα 4/5. «Και όλο αυτό με αφορμή και την ειδεχθή και αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά».

Ας δούμε για άλλη μία φορά με νηφαλιότητα τις εξαγγελίες κρίνοντας με βάση τις Αρχές που το Σύνταγμα και το ποινικό μας δίκαιο επιτάσσει.

Ο θεσμός της υφ’ όρων απόλυσης αποτελεί το ορισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, προσπαθώντας να επιβραβεύσει τον κρατούμενο αυτό που τήρησε όσα νομικά του επιβλήθηκαν, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ξανά στην κοινωνία. Τα λάθη πάνω σε αυτή τη βάση πολλά, με ακραίες κατά το παρελθόν αποφυλακίσεις.

Ωστόσο, δε πρέπει οι αλλαγές να καταλήξουν στην κατάργηση του θεσμού.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα μία μόνιμη συζήτηση σε επίπεδο δηλώσεων για αλλαγές και αυστηροποιήσεις με βάση τις ποινικές υποθέσεις που απασχολούν την επικαιρότητα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως το ποινικό δίκαιο δε μπορεί να άγεται και να φέρεται με βάση ποια υπόθεση είναι πολύκροτη.

Τέλος, το σύστημά μας, αν δεν άλλαξε κάτι το τελευταίο διάστημα δεν είναι τιμωρητικό. Κάθε επομένως αλλαγή που έχει ως στόχο την «ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος» θα πρέπει να εξαιρεθεί από την οιαδήποτε τροποποίηση.

Το ποινικό μας δίκαιο δε βασίζεται στο Άρον άρον, σταύρωσον αυτόν ή μήπως έχει όντως αλλάξει κάτι;

 

Ο  Κωνσταντίνος Χ. Γώγος είναι Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ