Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

Κωνσταντίνος Δούβλης: Η αξία της εμπνευσμένης ηγεσίας στη Δημόσια Τάξη

Ο διπλός ρόλος της ΕΛ.ΑΣ που συμπυκνώνεται στη φράση «σκληροί στο έγκλημα, ανθρώπινοί με τους πολίτες» γινεται η πεμπτουσία της σύγχρονης και αποτελεσματικής αστυνόμευσης του 21ου αιώνα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Δούβλης: Η αξία της εμπνευσμένης ηγεσίας στη Δημόσια Τάξη

Στόχος είναι ο μετασχηματισμός της σχέσης κοινωνίας-πολιτείας. Μια νέα συμφωνία μεταξύ κοινωνίας και κρατικών θεσμών.

Κάπως έτσι ξεκινούσε η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την ενοποίηση αστυνομίας πόλεων και χωροφυλακής το 1984.

Έπρεπε να περάσουν πάνω από 38 χρόνια για να γίνει πράξη το πνεύμα της ενοποίησης των σωμάτων ασφάλειας στη χώρα.

Πρώτη  φορά υπουργός προστασίας του πολίτη μιλάει ξεκάθαρα για μια συμφωνία μεταξύ πολιτών και συνταγμένης  Πολιτείας.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρεται σε  μια συμφωνία τιμής που βάζει σε νέα σύγχρονα πλαίσια τις σχέσεις κράτους και πολιτών. Οραματίζεται μια νέα κοινωνική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει τους πολίτες με σεβασμό. Μια νέα προσέγγιση της πολιτείας που αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες και ανταποκρίνεται.

Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Για μια νέα συμφωνία αλήθειας!

Πρώτη φορά υπουργός ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που έλαβε  εντολή για να αλλάξει τις χρονίζουσες παθογένειες στο χώρο της εσωτερικής ασφάλειας και της δημοσίας τάξης, κοιτάει τους πολίτες κατάματα και δηλώνει με έργα και λογία ότι «πήρε  το μήνυμα».

Εσείς μιλάτε και εγώ ανταποκρίνομαι, λέει.

Ζητάτε την πάταξη του χουλιγκανισμού. Δηλώνετε ότι δεν αντέχετε άλλο. Η αστυνομία εξιχνιάζει τη δολοφονία του Άκη σε λίγες μόνο μέρες.

Ζητάτε την πάταξη αποτρόπαιων εγκλημάτων, απαγωγών, συμμοριών. Η αστυνομία δείχνει τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες της και διαλευκάνει εγκλήματα που δυσκολεύουν ακόμα και προηγμένα αστυνομικά σώματα της Δύσης.

Ζητάτε αστυνομία ανθρώπινη προς τον νομοταγή πολίτη. Καθημερινά τα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ, τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά της διπλανής πόρτας, στέκονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό απέναντι σε γυναίκες που κινδυνεύουν , σε παιδιά που βάλλονται, σε ηλικιωμένους που δε ξέρουν που να στραφούν.

Ο διπλός ρόλος της ΕΛ.ΑΣ που συμπυκνώνεται στη φράση «σκληροί στο έγκλημα, ανθρώπινοί με τους πολίτες» γινεται η πεμπτουσία της σύγχρονης και αποτελεσματικής αστυνόμευσης του 21ου αιώνα.

Με σεβασμό στις δημοκρατικές επιταγές της ΕΕ. Με πλήρη υπακοή στους Νόμους που θέτουν  αυτονοήτους περιορισμούς στο αστυνομικό έργο.

Με τον επαγγελματισμό και το υψηλό ηθικό που επιβάλλεται να βρίσκεται  στον πυρήνα της σκέψης και της αστυνομικής πρακτικής.

Βγάζοντας στο προσκήνιο τις αρετές της φιλοτιμίας και της ενσυναίσθησης που αποτελούν βασικά στοιχεία του «κοινωνικού DNA» του λαού μας.

Απαλλαγμένη από τον κυνισμό και τον ωχαδερφισμό που συχνά έκανε την παρουσία του αισθητή στο παρελθόν, πλήγωνε βάναυσα τον κοινωνικό ιστό και έδινε την αίσθηση ματαιότητας σε κάθε φιλότιμη προσπάθεια στη χώρα μας

«Αρχή άνδρα δείκνυσι»,  έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Δηλαδή η άσκηση εξουσίας αποδεικνύει ποιος πραγματικά είναι κάποιος.

Στο πολύπαθο χώρο της δημοσία τάξης έχουμε πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα.

Στους ταραγμένους αυτούς καιρούς που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρες απειλές , που το απίθανο γίνεται πιθανό και το χειρότερο σενάριο είναι πλέον κανόνας, στον τομέα της ασφάλειας ηγείται ένας πολιτικός που διακατέχεται από  αποφασιστικότητα  και διαθέτει  όραμα.  Μακριά από αναχρονιστικά καουμποϊλίκια και ανούσια επίδειξη δύναμης.

Μια ήρεμη δύναμη που αντιλαμβάνεται το παγκόσμιο περιβάλλον και έχει επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων και των δυσκολιών της εσωτερικής πραγματικότητας.

Ένας άνθρωπος που δε κουκουλώνει και δεν συγκαλύπτει αλλά επιλύει προβλήματα.

Που δε φοβάται να αντικρύσει τη κοινωνία…

*Ο Κωνσταντίνος Δούβλης είναι εγκληματολόγος, διδάκτωρ κοινωνιολογίας της αστυνόμευσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ