Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Δημήτρης Νεμέτης: Δίκη Μάτι: Παρήνει σιγάν η κρείττονα σιγής λέγειν και η διάκριση των τριών εξουσιών

Ποια άποψη ; Χωρίς να έχεις τίποτε στα χέρια σου; Αυτό απαιτεί η ελάχιστη «τσίπα»  και ΗΘΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Νεμέτης: Δίκη Μάτι: Παρήνει σιγάν η κρείττονα σιγής λέγειν και η διάκριση των τριών εξουσιών dikastiko.gr

Είμαι ο τελευταίος που ΩΣ ΝΟΜΙΚΟΣ σχολιάζω ή κρίνω οποιαδήποτε απόφαση ( έστω και την πιο απλή ), εάν δεν έχω διαβάσει τον φάκελο και δεν έχω δει την διαδικασία.

Ακόμη και σε ερωτήσεις φίλων- γνωστών ( όλων «ειδικών» από την ειδησεογραφία και μόνο )  και ερωτήσεων τύπου «καφενείου» τι λες εσύ για Αυτή ή την τάδε απόφαση, δεν απαντώ Ποτέ.

Ποια άποψη ; Χωρίς να έχεις τίποτε στα χέρια σου; Αυτό απαιτεί η ελάχιστη «τσίπα»  και ΗΘΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ επαναλαμβάνω.

Πάμε παρακάτω .

Το θέμα που διακυβεύεται σε αυτή τη δίκη και δη όταν  μετράμε τόσους νεκρούς γνωστό στο πανελλήνιο . Πονάει από παντού .

Οι συγγενείς και μόνον αυτοί  τραβάνε τον πόνο και τον Γολγοθά στη πραγματική ζωή. Όλοι οι άλλοι  απέξω ,ανέξοδα σχόλια και ανέξοδες φράσεις συμπαράστασης;

ΟΜΩΣ

Σε ένα ευνομούμενο κράτος ( χιλιοειπωμένη φράση ), περιμένεις αυτή την περίφημη διάκριση εξουσιών να λειτουργεί έστω υποτυπωδώς .

Και όχι να τυμβωρυχεί με αυτά ,που ως απλός πολίτης και όχι ως νομικός είδαν τα μάτια μου επί διήμερο στην ειδησεογραφία και λίγο πολύ ζαλίστηκα  .

Πως λέμε νομοθετική εκτελεστική  και δικαστική εξουσία ; και ότι κάθε μία χωριστά; και κάθε  μια  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ πρέπει να είναι;

Για να δούμε λοιπόν.

Διαβάζεις λοιπόν δηλώσεις δημοσίων προσώπων .

Υπουργός Βορίδης  : « εμείς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε δικαστικές αποφάσεις …πάντως το αποτέλεσμα πόρρω απέχει από την προσδοκία για τη λεγόμενη δίκαιη τιμωρία τέτοιων αδίκων πράξεων » .Αναντιστοιχία  η απόφαση ως προς το μέγεθος των ποινών…

Μπουγάς υφυπουργός   : η απόφαση έχει  αναντιστοιχία προς το μέγεθος της απώλειας της τραγωδίας. Εκτιμώ ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση .

Μαρινάκης εκπρόσωπος τύπου  :Πρώτον λέει- οι  κατέχοντες οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα είναι ανεπίτρεπτο να σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις. ( σε μας το λες; Δες παραπάνω)

Και το  κορυφαίο: στη χώρα μας υπάρχει διάκριση εξουσιών ..

Στην συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν φύγει από την εξουσία.

Εμείς τώρα ( Νέα Δημοκρατία)  αυστηροποιήσαμε το όλο πλαίσιο, οπότε αν γινόταν η δίκη με τον νέο ποινικό κώδικα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα» . ( στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή τη δήλωση και οι κκ Υπουργοί Βορίδης και Φλωρίδης)

ΦΑΜΕΛΟΣ ( Σύριζα) : «είναι απολύτως ψευδές αυτό που λέει η κυβέρνηση και ο κ Φλωρίδης . Το θέμα της μετατροπής της ποινής με χρηματικό αντάλλαγμα, δεν υπήρχε στον δικό μας κώδικα το 2019. Αντιθέτως εμείς είχαμε νομοθετήσει έτσι ώστε να εκτίεται η ποινή γιατί υπάρχουν οι  λεγόμενες εξαγορές και αυτό επανήλθε με την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων του κ Φλωρίδη» .

Κεχαγιά  : εκπρόσωπος τύπου Σύριζα : «η εξαγορά ποινής που καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με τον ν 5090/2024 από τον κ Φλωρίδη που συνεχίζει να  ψεύδεται. Τώρα οι υπεύθυνοι θα ήταν φυλακή ..»  «

Η Εισαγγελέας  του Αρείου πάγου ζητεί να εξεταστεί αν θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης για το Μάτι από τη εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Η πρόεδρος του Αρείου πάγου ζήτησε να γίνει οτιδήποτε ,για να καθαρογράφει άμεσα  η απόφαση με απόλυτη προτεραιότητα , γιατί ήδη συμπληρώνονται 6 έτη από τη τέλεση του αδικήματος

Και πάει λέγοντας .. Νομίζω αυτές αρκούν.

ΛΟΙΠΟΝ

Δικά μου ταπεινά συμπεράσματα.

Πρώτο: Το κεφάλι μου συγκρούστηκε όπως οι μπάλες του μπιλιάρδου ,με όλα αυτά και η κοινή μου λογική θα έλεγα παραβιάστηκε .( η common sense  των Άγγλων).

Δεύτερο βλέπω ένα πανικό σε όλους .

Τρίτον: δηλαδή εάν  δεν το ζητούσε η πρόεδρος του Αρείου πάγου, η απόφαση  θα καθαρογραφόταν  μετά από την 8ετια που παραγράφεται το αδίκημα ;

Τώρα όλοι εσείς απλοί πολίτες η και νομικοί εάν  σε όλα αυτά διακρίνεται διάκριση εξουσιών η ανεξαρτησία της μίας από τη  άλλη,  πείτε το μου και σε μένα, μήπως δεν κατάλαβα κάτι . Πιο διείσδυση της μίας στην άλλη μάλλον δεν υπάρχει .

Και τέλος αυτή η δήλωση : ότι οι δικοί μας κώδικες και νόμοι είναι καλύτεροι από τους  δικούς τους ( οποιοσδήποτε και αν ήταν κυβέρνηση η κόμμα )  και όλα τα προηγούμενα που παρατέθηκαν  , νομίζω θα κάνει τους νεκρούς να στριφογυρίζουν  στον τάφο τους .

Και αυτό ότι ο ένας λέει ψέματα μπροστά στα ματιά του αλλού πάλι; Βάλτε κάτω τους κώδικες . Εδώ είναι τα κείμενα ( γραπτά είναι μένουν με ημερομηνίες βέβαιες )  και ας βγει επιτέλους ποιος ο ψεύτης και ποιος  ο υπερθεματίζων υπέρ της πιο σκληρής νομοθεσίας  που θα έστελνε η όχι του υπαίτιους φυλακή. Δηλαδή  ο απλός πολίτης ( υποψήφιος ψηφοφόρος ) που δεν είναι νομικός τι πρέπει να κάνει ; να πάει  νομική να καταλάβει ποιος λέει  ψέματα η όχι ;

Όλο αυτό ξέρετε τι θυμίζει; Κάτι απλό της καθημερινότητος  που πολλοί έχουμε ζήσει .

Η κόρη κατοικεί πάνω από την μητέρα και υπάρχουν παιδιά – εγγόνια .

Όταν τα παιδιά τα μαλώνει η μάνα  ,κατεβαίνουν στην γιαγιά ,τα καλοπιάνει  και είναι ενωμένοι όλοι εναντίον της « κακιάς»  μάνας .

Μόλις η γιαγιά τα μαλώσει πάνε επάνω στη μάνα και όλοι ενωμένοι κατά της «κακιάς» γιαγιάς .

Εδώ όμως;

Δεν λαϊκίζουμε ποτέ, δεν επικαλούμαστε ποτέ νεκρούς για να πράξουμε το αυτονόητο ως πολιτεία, είτε εκτελεστική, είτε νομοθετική, είτε δικαστική .

Είναι το ελάχιστο που μπορούν να πράξουν όλοι αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί.

Άλλωστε ο Τζον Κένεντι είχε πει κάποτε « ο πολιτικός ενεργεί ατενίζοντας τις επόμενες γενεές και ο πολιτικάντης τις επόμενες εκλογές».

Ας σιωπήσουν επιτέλους. …όπως λέει και ο εκπρόσωπος ο κυβερνητικός.

«Παρήνει σιγαν η κρείττονα σιγής λέγειν»  έλεγε ο Πυθαγόρας  « συμβούλευε να σωπαίνεις η να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή η το πιο γνωστό  «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Ελπίζουμε να μη δούμε τέτοιες διεισδύουσες δηλώσεις σε καμία άλλη δίκη, η αποτέλεσμα αυτής η και τον σχετικό πανικό.

* Νεμέτης Α. Δημήτρης, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ