Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Πλημμύρες και δικαίωμα αποζημίωσης

Κανείς δε μπορεί να υποσχεθεί ότι η διαδικασία είναι εύκολη. Όμως, η αποκατάσταση της αλήθειας, των ζημιών και της Δικαιοσύνης μπορεί να γίνει μόνο διά των Δικαστηρίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Πλημμύρες και δικαίωμα αποζημίωσης dikastiko

Προσφάτως σε σχετική αρθρογραφία είχα αναφερθεί στα δικαιώματα του πολίτη ενάντια στο κράτος για πράξεις και παραλήψεις σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Θα επαναλάβω και εδώ για άλλη μία φορά, ότι το καταφύγιο προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε μία δημοκρατική πολιτεία ήταν και πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη. 

Η παρούσα συγκυρία στη χώρα επιβάλλει πρωτίστως από τα Διοικητικά Δικαστήρια να εμμείνουν σε αποφάσεις της νομολογίας προηγούμενων ετών και να επιδικάσουν τις ανάλογες αποζημιώσεις, φυσικά ανά περίπτωση και πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Όλα αυτά προϋποθέτουν έναν ενημερωμένο ενεργό πολίτη ο οποίος δε θα μείνει σε όσα τυχαίως θα ακούσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά θα αναζητήσει διά του Δικηγόρου του την απόδοση ευθυνών για την ζημία που επήλθε στην περιουσία του. Αυτό δυστυχώς είναι ένα τεράστιο βήμα. Να κατανοήσει ο πολίτης ότι έχει δικαιώματα τα οποία δε θα του διατεθούν με την ελπίδα ούτε με πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά με νομική διεκδίκηση. Και δεύτερον αφού ενημερωθεί για τα δικαιώματά του να μπει στο δικαστικό αγώνα, έναν αγώνα πολλές φορές χρονοβόρο, κοστοβόρο και ψυχοφθόρο. Η Δικαιοσύνη όμως είναι η μόνη λύση. 

Από εκεί και πέρα είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το αποδεικτικό υλικό είναι ύψιστης σημασίας. Η προσωπική εμπειρία ή η δημοσίευση δύο φωτογραφιών στην τηλεόραση δεν είναι αρκετά για τη δικαστική διαδικασία.

Χρειάζεται καταγραφή της ζημιάς, αναζήτηση των λόγων που προήλθε η ζημιά και αντίστοιχη κίνηση της νομικής διαδικασίας στους κατάλληλους αντιδίκους, φωτογραφικό υλικό, σχετικές πραγματογνωμοσύνης κοκ.

Κανείς δε μπορεί να υποσχεθεί ότι η διαδικασία είναι εύκολη. Όμως, η αποκατάσταση της αλήθειας, των ζημιών και της Δικαιοσύνης μπορεί να γίνει μόνο διά των Δικαστηρίων. Ας εμπιστευθεί ο πολίτης ένα έμπειρο Δικηγορικό Γραφείο ώστε να αναλάβει την υπόθεσή του προκειμένου να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση και τη δικαίωσή του.

* Κωνσταντίνος Χ. Γώγος, Δικηγόρος Αθηνών 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ