Κωνσταντίνος Βολτής: Ακίνητα του Δημοσίου και στεγαστικό πρόβλημα
Το οξυμμένο σήμερα στεγαστικό πρόβλημα έχει συνδυαστεί με το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ειδικότερα με τις περιουσίες που έχουν περιέλθει στο κράτος με την ιδιότητα του κληρονόμου.

Κοινότοπα επαναλαμβάνεται, ότι η πολυνομία χαρακτηρίζει διαχρονικά το κράτος μας και ότι τελικά χρειάζεται ένας νόμος για τήρηση των κείμενων νόμων.
Το οξυμμένο σήμερα στεγαστικό πρόβλημα έχει συνδυαστεί με το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ειδικότερα με τις περιουσίες που έχουν περιέλθει στο κράτος με την ιδιότητα του κληρονόμου.
Ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της οποίας ορίστηκα πρόεδρος (την εκπροσώπησα και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής) συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και συνέταξε σχέδιο νόμου, το οποίο κυρώθηκε με τη διαδικασία ψήφισης κωδίκων ως “Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις”.
Στον Κώδικα έτυχε ιδιαίτερης προσοχής το ζήτημα επιτρεπτών παρεμβάσεων για εξορθολογιστική διοίκηση και διάφανη διαχείριση των περιουσιών, οι οποίες προστατεύονται από το άρθρο 109 του Συντάγματος και αντιμετωπίστηκε εξαντλητικά σε νέα βάση το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των σχολαζουσών κληρονομιών με σκοπό ένας ανενεργός πλούτος του Δημοσίου να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί ουσιαστικά (καθώς και οι αυτοτελώς ρυθμιζόμενες στον Κώδικα περιουσίες που καταλείπονται στο Δημόσιο χωρίς όρο). Ειδικά στο Κεφάλαιο Η’ περιέχονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εντοπισμού και αξιοποίησης των σχολαζουσών κληρονομιών (οι διατάξεις συνδυάζονται και με διατάξεις άλλων Κεφαλαίων, όπως Κεφ. Β’ Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών, Κεφ. ΙΓ’, Κεφ. ΙΔ’).
Η ουσιαστική εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων αποτελεί αρμοδιότητα της συσταθείσας Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Ενδεχομένως να διαπιστώθηκαν δυσχέρειες κατά την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων ή η εφαρμογή τους να υπερβαίνει τις δυνατότητες της δημόσιας υπηρεσίας.
Νομίζω, ότι προέχει η αναζήτηση επίλυσης αυτών εντός της ερμηνείας του νόμου, της εφαρμογής των εξουσιαστικών του διατάξεων και διατάξεων οργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να αναζητηθεί η σύσταση αρμόδιου φορέα (όπως παλαιότερα ο “Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού – ΟΔΔΥ Α.Ε.” – βλ. και Οργανισμούς και διαδικασίες του νόμου 2881/2001 Ρύθμιση θεμάτων ανέλκυσης ναυαγίων, του οποίου υπήρξα συντάκτης και ο οποίος εφαρμόστηκε επιτυχώς).
Νέος νόμος με τροποποιήσεις διατάξεων Κώδικα, που εμπίπτει σε καθεστώς ειδικών συνταγματικών προϋποθέσεων (άρθρο 76 παρ. 6), επαναβεβαιώνει την αρχική παρατήρηση για την πολυνομία.
*Κωνσταντίνος Δ. Βολτής, επ. Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr