Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κώστας Χρυσόγονος: “Κατ΄ ουσίαν δεν είναι γνωμοδότηση το έγγραφο Ντογιάκου”

Δεν υπάρχει η τυπική προϋπόθεση της εκδόσεως γνωμοδότησης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς δεν δικαιούνται να απευθύνουν ερωτήματα ιδιώτες όπως είναι ο όμιλος ΟΤΕ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Χρυσόγονος: “Κατ΄ ουσίαν δεν είναι γνωμοδότηση το έγγραφο Ντογιάκου” eurokinissi

Το έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με χθεσινή ημερομηνία αν και τιτλοφορείται «Γνωμοδότηση Υπ. 1 του 2023» κατ΄ ουσίαν δεν είναι γνωμοδότηση διότι:

1. δεν υπάρχει ερώτημα από πρόσωπο που δικαιούται να απευθύνει ερωτήματα προς Eισαγγελέα και πολύ περισσότερο προς τον Εισαγγελέα το Αρείου Πάγου. Τα άρθρα 27 και 29 του νόμου 4938/2022 ορίζουν ποιοι δικαιούνται να απευθύνουν ερωτήματα και αυτοί είναι συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, ανακριτικοί υπάλληλοι άλλοι Εισαγγελείς κλπ. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται ιδιώτες όπως είναι ο όμιλος ΟΤΕ ο οποίος φέρεται να απηύθυνε ερωτήματα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Άρα δεν υπάρχει η τυπική προϋπόθεση της εκδόσεως γνωμοδότησης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία είναι υποβολή ερωτήματος από πρόσωπο το οποίο έχει αρμοδιότητα προς τούτο.

2. το ερώτημα το οποίο απηύθυνε ο όμιλος ΟΤΕ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν παρατίθεται στην γνωμοδότηση και άρα δεν ξέρουμε τι ακριβώς ρωτήθηκε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστω και από πρόσωπο αναρμόδιο να ερωτά όπως είναι ο όμιλος ΟΤΕ

3. το έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εν πάσει περίπτωση δεν περιέχει συγκεκριμένο συμπέρασμα. Παραθέτει διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και σκέψεις σχετικά με την ερμηνεία αυτών των διατάξεων χωρίς να καταλήγει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα που να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πραγματικά γεγονότα για τα οποία να έχει ερωτηθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ

* Πρωτοδημοσιεύτηκε στο ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ