Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κώστας Παπαδάκης: Μια απάντηση και μερικά ενδιαφέροντα νεότερα

Επιτρέψτε μου να απαντήσω με σχετική καθυστέρηση στο κείμενο της έγκριτης κ.  Άννας Κανδύλη με τίτλο «Διώχθηκαν ή δεν διώχθηκαν οι δικηγόροι Καμπαγιάννης – Παπαδάκης ; », που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας στις 7/12/2020.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Παπαδάκης: Μια απάντηση και μερικά ενδιαφέροντα νεότερα Κώστας Παπαδάκης

Επιτρέψτε μου να απαντήσω με σχετική καθυστέρηση στο κείμενο της έγκριτης κ.  Άννας Κανδύλη με τίτλο «Διώχθηκαν ή δεν διώχθηκαν οι δικηγόροι Καμπαγιάννης – Παπαδάκης ; », που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας στις 7/12/2020.

Στο εύλογο ερώτημα που θέτει η πολύπειρη δικαστική δημοσιογράφος, η απάντηση είναι ότι όπως είναι γνωστό, η ποινική δίωξη ασκείται από τον Εισαγγελέα και μόνο αφού προηγουμένως πάρει στα χέρια του τα έγγραφα της δικογραφίας, τα μελετήσει και τα αξιολογήσει.

Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν ήταν δυνατόν να έχει συμβεί στις 6/12/2020 μέσα σε λίγες ώρες από τη σύλληψη και κράτηση μας. Ως εκ τούτου οι πηγές της Εισαγγελίας που «έσκιζαν τα ιμάτια τους» σχετικά είχαν τυπικά δίκιο.

Είχαν όμως και ουσιαστικά άδικο στην προσπάθειά τους να απεκδυθούν τη νομική ευθύνη για ότι συνέβη εκείνη την ημέρα και να μετριάσουν τις πολλές αντιδράσεις του νομικού κόσμου, που όπως ορθά επισημαίνει η κ. Κανδύλη, προκλήθηκαν.

Και τούτο διότι, όπως έχω αναφέρει σε εκτενές άρθρο μου την επόμενη ημέρα «Τα ψέμματα του Χρυσοχοΐδη τελειώνουν -. Ο αγώνας για να μην υπάρξουν άλλοι Γρηγορόπουλοι συνεχίζεται», που αναρτήθηκε και στην δική σας ιστοσελίδα στις 7/12/2020, κατά δήλωση του διευθύνοντος την προανάκριση ανεγράφη στην έκθεση απολογίας μας, ότι οι σχετικές διαδικαστικές πράξεις έγιναν κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό του Πρωτοδικείου Αθηνών, τον οποίο μάλιστα κατονομάζει.

Αυτόν τον εισαγγελικό λειτουργό κατονόμασα και εγώ σε αντίστοιχες δηλώσεις μου, ως εποπτεύσαντα την σύλληψη και κλήση μας σε απολογία.

Ως εκ τούτου, αν από τα παραπάνω και υπό την πίεση των περιστάσεων από την δική μας τουλάχιστον πλευρά δόθηκε και αναμεταδόθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι η Εισαγγελία εκείνες τις ώρες έχει ήδη ασκήσει τη δίωξή μας, ήταν αποτέλεσμα εύλογης εκτίμησης και πάντως όχι πληροφόρησης. Σημασία πάντως έχει η ουσία, που είναι ότι δύο δικηγόροι συνελήφθησαν από την αστυνομία την ώρα που ασκούσαν τα καθήκοντά τους, κρατήθηκαν και κλήθηκαν σε απολογία εν γνώσει και με τη συνεννόηση εισαγγελίας – αστυνομίας.

Κατά τα λοιπά  δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα :

Α) Η συνέχεια της  υπόθεσης δεν μας είναι ακόμη γνωστή, εάν δηλαδή έχει διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ποια είναι έκτοτε η τύχη της.

Β) Στις 12/12/2020 υποβλήθηκα σε νέο Rapid Test για τον COVID-19, το οποίο απέβη αρνητικό. Με δεδομένη την αξιοπιστία της διαγνωστικής του αξίας για τυχόν προσβολή από κρούσματα έως και τέσσερεις μέρες πριν την διενέργεια του, τεκμαίρεται η μη προσβολή μου από τον ιό κατά την ημέρα της κράτησής μου.

Γ) Μόλις πληροφορήθηκα την ακύρωση, μετά από ευδοκίμηση των αντιρρήσεών μου κατά της πράξης επιβολής προστίμου 300 € στις 6/12/2020 την ώρα της σύλληψής μου για «άσκοπη μετακίνηση πεζού». Είναι η πρώτη αυθαιρεσία της ημέρας εκείνης που αποκαθίσταται.

Τέλος, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ότι από έγκυρες πηγές διαδίκων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απαγορευτικής από 14/11/2020 απόφασης αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. για τις συναθροίσεις τις ημέρες της επετείου του Πολυτεχνείου, ακούστηκε πρόσφατα ότι η εμπεριεχόμενη στον φάκελο της διοίκησης από 4/11/2020 αναφερόμενη στην σχετική απόφαση του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. εισήγηση της επιτροπής για την προστασία της Δημόσιας Υγείας που δεν εισηγείται σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η σημασία της βασιμότητας της πληροφορίας είναι τεράστια καθώς εάν αληθεύει (και δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω το αντίθετο) επιβεβαιώνει τόσο όσα είπε ο κ. Μαγιορκίνης στις 16/11/2020, όσο και όσα έχω γράψει κατ’ επανάληψη πιθανολογώντας ότι δεν υφίσταται τέτοια εισήγηση και συνεπώς η επίκληση της εκ μέρους του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. τυγχάνει ψευδής κατά περιεχόμενο και αυξάνει σημαντικά το μέγεθος της αυθαιρεσίας της αστυνομικής απαγόρευσης.

Θα άξιζε πιστεύω τον κόπο να την αναζητήσετε και να την δημοσιοποιήσετε το ταχύτερο.

Ο Κώστας Παπαδάκης είναι Δικηγόρος – πρώην μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ