Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής: Η δολοφονία της Καρολάιν, ο ποινικός κώδικας και τα ισόβια που γίνονται 16 χρόνια φυλακής

Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να ασκηθεί πίεση από την κοινή γνώμη για την αυστηρότερη αντιμετώπιση των ειδεχθών εγκλημάτων, ώστε για όλα τα εγκλήματα να επιτελείται δια των δικαστικών αποφάσεων ο σκοπός της ειδικής και γενικής πρόληψης της ποινής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λέανδρος Τ. Ρακιντζής: Η δολοφονία της Καρολάιν, ο ποινικός κώδικας και τα ισόβια που γίνονται 16 χρόνια φυλακής dikastiko

Ολόκληρη η Ελλάδα, που έχει συγκλονισθεί από την άγρια δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, συζητεί τη δικαστική εξέλιξη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος, για ποιες πράξεις θα του απαγγελθούν κατηγορίες, για ποιες θα καταδικασθεί και με ποιες ποινές και το κυριότερο πόσο χρόνο θα παραμείνει στη φυλακή.

Ασφαλώς η βασική κατηγορία θα είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς βρασμό ψυχικής ορμής (αρθ.299Π.Κ.) πλέον της κατηγορίας για ζωοκτονία. Η υπόθεση θα δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το πιθανότερο επαρχιακής πόλεως της περιφερείας του Εφετείου Αθηνών, που θα αποτελείται από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους και κατά έφεση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Η πρωτόδικη διαδικασία πρέπει να τελειώσει εντός δεκαοκτώ μηνών, δηλαδή όσο είναι προσωρινά κρατούμενος, γιατί άλλως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Σαφώς ο δράστης της φρικτής δολοφονίας, που ομολόγησε την πράξη του και μάλιστα με λεπτομέρειες, θα επικαλεστεί ότι τέλεσε την πράξη σε βρασμό ψυχικής ορμής, δηλαδή ωθήθηκε σε αυτή εξαιτίας άλλων αιφνιδίων εξωτερικών περιστάσεων ιδιαίτερα από τη στάση της συζύγου του, αλλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν νομίζω, ότι αυτό θα γίνει δεκτό από το δικαστήριο.

Επιπλέον θα ζητήσει να του αναγνωριστούν από το Δικαστήριο ελαφρυντικές περιστάσεις, που προβλέπονται από το άρθρο 84 Π.Κ., δηλαδή ότι έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα και ότι ωθήθηκε στην πράξη του από ανάρμοστη συμπεριφορά της παθούσης, με την ελπίδα να καταδικασθεί αντί ισόβιας σε πρόσκαιρη κάθειρξη.

Νομίζω, ότι η αναγνώριση ή όχι του ελαφρυντικού του σύννομου βίου θα προβληματίσει το Δικαστήριο, γιατί κατά τα φαινόμενα έχει ζήσει μέχρι τώρα σύννομο βίο, αλλά το δεύτερο ελαφρυντικό δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί, γιατί συνέχεται με την περίπτωση της ψυχικής ορμής. Το έγκλημα όμως ήταν τόσο ειδεχθές, που συγκλόνισε παρά πολύ την κοινή γνώμη, η δε μετέπειτα συμπεριφορά του να προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα ήταν τόσο εξοργιστική, που δεν νομίζω να του αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις και θα επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Με τις ισχύουσες κατά τον χρόνο του εγκλήματος ποινικές διατάξεις βάσει των οποίων θα διεξαχθεί ολόκληρη η ποινική διαδικασία, η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που θα εκτιθεί σωρευτικά με την ποινή της ζωοκτονίας του σκύλου σημαίνει, ότι το ανώτατο που θα παραμείνει στη φυλακή είναι 25 χρόνια, αλλά μπορεί να αφεθεί ελεύθερος υπό όρο στα 16, αν συντρέχουν κάποιες περιστάσεις που μπορεί να θεσμοθετηθούν εν τω μεταξύ. Η εξαγγελθείσα αύξηση του κατωτάτου ορίου για απόλυση, που δεν έχει ακόμα θεσπισθεί, δεν καταλαμβάνει την περίπτωση του.

Ο νέος Π.Κ. για λόγους επιεικώς θεωρητικούς και ο ν. Παρασκευόπουλου διέλυσαν το ισχύον σύστημα ποινικής δικαιοσύνης σε πολλούς τομείς, κυρίως στην εκτέλεση των ποινών, ο δε νυν Υπουργός Δικαιοσύνης παρότι είχαν επισημανθεί από πολλούς και με σοβαρά επιχειρήματα οι ατέλειες και οι ολέθριες από αυτές συνέπειες και ο τρόπος νομοθετικής αποκαταστάσεως τους έδειξε έναν περίεργο δισταγμό να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις και απλά εξάγγειλε, ότι θα συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που δεν γνωρίζω αν έχει συσταθεί ακόμα, για να μελετήσει το όλο ζήτημα, δηλαδή παρέπεμψε το κρίσιμο αυτό ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.

Με το νέο Π.Κ. καταργήθηκαν βασικές έννοιες του ποινικού δικαίου, όπως υπότροπος και καθ’ έξη εγκληματίας, οι ποινές της ισόβιας κάθειρξης όσες και αν είναι εκτελούνται σωρευτικά και όχι αθροιστικά, δηλαδή όλες μαζί μια φορά, με νόμο οριζόντια και χωρίς δικαστική παρεμβολή απολύονται οι κατάδικοι από τη φυλακή με τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου και άλλοι νεωτερισμοί, που θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλου άρθρου.

Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να ασκηθεί πίεση από την κοινή γνώμη για την αυστηρότερη αντιμετώπιση των ειδεχθών εγκλημάτων, ώστε για όλα τα εγκλήματα να επιτελείται δια των δικαστικών αποφάσεων ο σκοπός της ειδικής και γενικής πρόληψης της ποινής.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής – Αρεοπαγίτης ε.τ.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ