Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Λουκάς Αποστολίδης: Άνθρακας ο θησαυρός για τις τριετίες

Το δικαστήριο με την αρ. 148/2022 απόφαση του ΣτΕ, έκρινε εσφαλμένα, κατά την άποψή μας, ότι η εγκύκλιος δεν έχει κανονιστικό περιεχόμενο, δεν παράγει δεσμευτικότητα για τις εργοδοτικές οργανώσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λουκάς Αποστολίδης: Άνθρακας ο θησαυρός για τις τριετίες dikastiko.gr

Ορισμένα πράγματα, μόνο στην ελληνική πραγματικότητα μπορούν να συμβαίνουν. Να υφίσταται σαφής υπουργική απόφαση, η υπ΄ αριθμ. οικ. 4241/127/30.1.2019 της τότε Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία καθόριζε τα κατώτατα όρια του μισθού.

Να εκδίδεται στη συνέχεια εφαρμοστική εγκύκλιος με την υπογραφή της υπουργού (υπ’ αριθμ. 7613/395/18.02.2019 εγκύκλιος), με την οποία το Υπουργείο Εργασίας  αφενός παρείχε οδηγίες  για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου και αφετέρου περιέγραφε με σαφήνεια την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν και επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες) στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος ούτε  εφαρμόσθηκε, ούτε φρόντισε το Υπουργείο να την εφαρμόσει και παραπέμφθηκε στο ΣτΕ μετά από αίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων. Να κρίνει το δικαστήριο αν η συγκεκριμένη εφαρμοστική οδηγία είχε κανονιστικό χαρακτήρα ή όχι.

Το δικαστήριο με την αρ. 148/2022 απόφαση του ΣτΕ, έκρινε εσφαλμένα, κατά την άποψή μας, ότι η εγκύκλιος δεν έχει κανονιστικό περιεχόμενο, δεν παράγει δεσμευτικότητα για τις εργοδοτικές οργανώσεις. Και όλα καλά: «Έκαστος εφ’ ω ετάχθη».

Όλοι οι παράγοντες εκτέλεσαν τον σκοπό τους. Η νομοθετική εξουσία να εκδίδει κανονιστικές πράξεις με υπουργικέ αποφάσεις νόμους. Η εκτελεστική εξουσία με απόφαση του αρμόδιου υπουργού να εκδίδει εφαρμοστική του νόμου εγκύκλιο (αρ. 4241/127/30.1.2019) και η δικαιοσύνη να κρίνει ότι δεν υφίσταται δεσμευτικότητα από την εφαρμοστική εγκύκλιο και δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με αυτό το καθεαυτό το περιεχόμενο της εγκυκλίου.

Έτσι στη χώρα των θαυμάτων όλοι βρίσκονται ευχαριστημένοι εκτελώντας τον σκοπό τους, εκτός από τον κόσμο της εργασίας που προσμένει κάποτε να πάρει τις προσαυξήσεις από τις τριετίες στον εργασιακό του βίο. Συμπερασματικά το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, ούτε εφάρμοσε την εγκύκλιο ούτε και την κατήργησε.

Μάλιστα η απόφαση  του ΣτΕ αναφέρει, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση, νομικά βάσιμα θεμελιωμένη, ότι η εγκύκλιος δεν έχει κανονιστικό περιεχόμενο και συνεπώς δεν παράγει δεσμευτικότητα!!

Βρισκόμαστε δηλαδή στον αέρα, στο κενό. Το Υπουργείο ποιεί την νήσσαν και ο ΣΕΒ σφυρίζει κλέφτικα. Το ΣτΕ κηρύσσει εαυτόν αναρμόδιο και η υπόθεση θα κριθεί στα αστικά δικαστήρια και κάποτε θα φτάσει και στον Α.Π.

Εκτελεστική και δικαστική εξουσία παραπέμπουν την επίλυση ενός κρίσιμου ζητήματος, που αφορά το εισόδημα (τριετίες) των εργαζομένων στο μέλλον, όταν μάλιστα υφίσταται εφαρμοστική κανονιστική πράξη και οδηγίες.

Για την εκτελεστική εξουσία η ευθύνη της είναι πρωταρχική. Η εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου ήταν υποχρέωσή της, σεβόμενη τους νόμους και την έννομη τάξη της χώρας.

Σε τελευταία ανάλυση, αν διαφωνεί ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να καταργήσει τις διατάξεις που ισχύουν ή να προχωρήσει άμεσα στην προσαύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων με το θεσμό των τριετιών χωρίς να αναμένει το απώτερο μέλλον για να μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%. « Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν». Ουδείς δεν ταιριάζει να παίζει με τις προσδοκίες των εργαζομένων, και μάλιστα η Πολιτεία.

Καλείται γι’ αυτό το Υπουργείο να δώσει τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα. Είναι ανεπίτρεπτη η αναμονή, κοινώς η κοροϊδία, έναντι του κόσμου της εργασίας, για την εφαρμογή ή όχι του θεσμού των τριετιών που κατάργησαν τα μνημόνια.

Λουκάς Αποστολίδης, δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ