Δευτέρα 06 Μαϊου 2024

Λουκάς Αποστολίδης: Τέμπη – Ανοίγει η βεντάλια των ευθυνών

Το κράτος δικαίου, η αλήθεια, πρέπει να λάμψει προς κάθε κατεύθυνση τόσο στην απόδοση ευθυνών όσο και στην παραδειγματική τιμωρία. Ουδείς υπεράνω του νόμου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λουκάς Αποστολίδης: Τέμπη – Ανοίγει η βεντάλια των ευθυνών dikastiko.gr

Τρεις μεγάλοι κύκλοι έρευνας έχουν πλέον ανοιχτεί, που ασφαλώς είναι αλληλένδετοι και εμπλέκονται, για οργανισμούς και πρόσωπα που έχουν ευθύνες άμεσες ή έμμεσες για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο πρώτος κύκλος αφορά τα άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα, διαχειριστές της κίνησης των αμαξοστοιχών που ολομέτωπα συγκρούστηκαν και σκόρπισαν τον όλεθρο και τον θάνατο. Η ποινική διαδικασία έτρεξε με γρήγορους ρυθμούς και ασκήθηκαν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις και συμπεριφορές του υπηρεσιακού και ανώτερου προσωπικού του τριχοτομημένου ΟΣΕ.

Ο δεύτερος κύκλος άνοιξε διάπλατα μετά την κατάθεση της έκθεσης εμπειρογνωμόνων στον Εφέτη Ανακριτή στα τέλη Ιουνίου. Αφορά το σύνολο των Διοικήσεων-Οργανισμών και προσώπων –του ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic Train και ΡΑΣ- που πιστεύω σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν για βασικά καυτά ερωτήματα και συμπεράσματα που θέτει η έκθεση:

Πρώτον γιατί τα συστήματα ασφαλείας, που είχαν εγκατασταθεί, με υποχρέωση και έναντι των ευρωπαϊκών οδηγιών, έπαψαν να λειτουργούν από τις 10/06/2018.Το γεγονός αυτό είναι αναμφισβήτητο, αφού έγινε ανάκτηση δεδομένων από το καταγραφικό, παρουσία εκπροσώπων των Διοικήσεων και της αναδόχου εταιρείας.

 Δεύτερον η έκθεση αναφέρει κατηγορηματικά ότι:

  • Αν τα συστήματα αυτά λειτουργούσαν «είναι τυπικά αδύνατο δύο τρένα να συναντηθούν εντός ενός πεδίου γραμμής (δηλαδή στην ίδια γραμμή) και συνεπώς να συγκρουστούν» (έκθεση σελ. 78). Και συμπεραίνουν οι εμπειρογνώμονες ότι «Η έλλειψη, η μη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας οδήγησε στο τραγικό συμβάν». Και τα ερωτήματα αμείλικτα:
  • Ποιος αποφάσισε για την εγκατάλειψη λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας;
  • Ποιος και με ποια πρωτοβουλία το Δ.Σ. ανέλαβε αυτήν την ευθύνη;
  • Ποιος οργανισμός ή αρμόδιο στέλεχος για τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας αδιαφόρησε, παρέλειψε με εγκληματική αμέλεια να ενεργήσει για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων; Γιατί παθητικά αποδέχτηκε την κατάσταση αυτή, όταν οι διαμαρτυρίες των συνδικάτων και οι καταθέσεις μαρτύρων προειδοποιούσαν ότι το ατύχημα φαινόταν προδιαγεγραμμένο;
  • Οι Διοικήσεις είχαν ενημερώσει για την εγκατάλειψη λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας την πολιτική ηγεσία. Και αν ναι ποιός ανέλαβε την ευθύνη αυτής της εγκληματικής αμέλειας για το τραγικό συμβάν;

Και άλλα σημαντικά ερωτήματα θα τεθούν για τις καθυστερήσεις υλοποίησης των συμβάσεων και τις ανανεώσεις.

Ο τρίτος κύκλος ερευνών ανοίγει τη βεντάλια των ευθυνών, Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά σε υψηλότατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας τη διαχείριση της βασικής σύμβασης 717. Το έργο βέβαια είχε ήδη ξεκινήσει με τη σύμβαση αυτή,του 2014 για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ασφαλείας του ελληνικού σιδηροδρόμου και η διασύνδεση – διαλειτουργικότητα με τους κανόνες ασφαλείας των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά κύρια ζητήματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που έχουν διατεθεί για την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας και γενικότερα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού σιδηροδρόμου, για ενδεχόμενες απάτες και κακοδιαχείριση των πόρων, καθώς και παράνομες αναθέσεις και καθυστερήσεις. Ήδη καλούνται ως μάρτυρες στελέχη των οργανισμών και των αναδόχων εταιρειών  για διερεύνηση πιθανόν αδικημάτων πιστεύω κακουργηματικού χαρακτήρα, αφού τα χρηματικά ποσά είναι ιδιαίτερα υψηλά. Οι όποιες ευθύνες αποδοθούν στον τρίτο αυτόν κύκλο ερευνών της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, θα έχουν άμεση και καθοριστική σημασία και για την ποινική διερεύνηση των ευθυνών, που διεξάγει ο Εφέτης Ανακριτής.

Ο τρόπος διαχείρισης των πόρων, και συνεπώς οι καθυστερήσεις, στην υλοποίηση του έργου φωτογραφίζουν ευθύνες σε οργανισμούς και πρόσωπα. Και οι τρεις αυτοί κύκλοι διερεύνησης των ευθυνών έχουν άμεση διασύνδεση και αλληλεπίδραση στα τραγικά γεγονότα των Τεμπών. Και ασφαλώς ή έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας πρέπει να αποτελέσει μέρος της ποινικής δικογραφίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διότι τα γεγονότα μαρτυρούν ότι πέρα από τα ανθρώπινα λάθη, τα “κέντρα αποφάσεων” είχαν την κυρίαρχη ευθύνη στο να επέλθει το τραγικό συμβάν. Αυτήν την αλληλεξάρτηση των ευθυνών στους τρεις κύκλους διερεύνησης ευθυνών έχουμε επισημάνει και στον Εφέτη Ανακριτή και ασφαλώς θα επισκεφθούμε και θα ενημερώσουμε την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Καθολική είναι η απαίτηση του Συλλόγου των θυμάτων, συγγενών και φίλων να αποδοθεί γρήγορα δικαιοσύνη. Το κράτος δικαίου, η αλήθεια, πρέπει να λάμψει προς κάθε κατεύθυνση τόσο στην απόδοση ευθυνών όσο και στην παραδειγματική τιμωρία. Ουδείς υπεράνω του νόμου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ