Τετάρτη 08 Μαϊου 2024

Μαρία Ντούμα: H χειραφέτηση της Φραγκογιαννούς

Ήθελε ο Παπαδιαμάντης να δώσει και μια διάσταση γυναικείας «χειραφέτησης» στους φόνους της Φραγκογιαννούς  συγκρίνοντάς τους με το αβίωτο βάρος της πατριαρχίας ?? 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: H χειραφέτηση της Φραγκογιαννούς dikastko.gr

Έρχεται πάλι σε πρώτο πλάνο της δημοσιότητας  η ενδοοικογενειακή κακοποίηση της γυναίκας, λόγω του άγριου ξυλοδαρμού της αστυνομικίνας στην Λάρισα.

Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβανόμενης και πλήρως ανεκτής κακοποίησης από την κοινωνία ,την οικογένεια και τον επαγγελματικό της χώρο, αφού ο συνάδελφός της  δήλωσε «την είχε δείρει και άλλες φορές αλλά δεν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο»!!! και η μάνα της έλεγε «υπομονή για τα παιδιά σου»!

Το πρώτο που σκέφτομαι είναι ότι απ΄την εποχή …της Φραγκογιαννούς δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα προς την γυναικεία απελευθέρωση, την ουσιαστική, δηλαδή  από όσα άθλια και άρρωστα έχουν ενδοβάλλει  στην γυναικεία ψυχοσύνθεση.

 Η κακοποίηση των γυναικών έχει ρίζες και βάθος μεγάλο μέσα στην γυναικεία ψυχή πρώτα και μετά στην κοινωνία και στους θεσμούς.

Αν δεν υπήρχε η σιωπηρά αποδοχή πρώτα από το θύμα με την συνηγορία στην αποδοχή αυτή από το συγγενικό, κοινωνικό και επαγγελματικό κύκλο δεν θα είμασταν στο σημείο αυτό.

Δεν υπάρχει καμμία αντικειμενική δικαιολογία και αιτία για την συγκεκριμένη γυναίκα να υπομένει όλη αυτή την εγκληματική συμπεριφορά. Είναι μια γυναίκα εργαζόμενη στα σώματα ασφαλείας που μπορούσε με ένα τηλεφώνημα να λύσει το θέμα από την πρώτη φορά που συνέβη, διότι έχουμε πολύ  καλό νομοθετικό πλαίσιο πλέον για την ενδοοικογενειακή βία.

Όμως έκανε υπομονή!! Και οι ξυλοδαρμοί επαναλαμβάνονταν!!

Η Φραγκογιαννού δύο αιώνες πριν δολοφονούσε τα άβουλα νεογέννητα κορίτσια για να τα σώσει από την «γυναικεία» βασανιστική ζωή που τα περίμενε.

Έτσι πίστευε ότι έλυνε το πρόβλημα, ότι τα έσωζε, ότι έκανε τελικά το σωστό!

Στην Ελλάδα του σήμερα η αντρική βία και ο θάνατος από συντροφικό χέρι παραμονεύουν την γυναικεία ζωή πολύ περισσότερο απ΄όσο φαίνεται, διότι τα περισσότερα απ΄τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας  δεν φτάνουν στα κανάλια ή στην αστυνομία.

Δεν φτάνουν διότι τα θύματα υπακούουν στην μητρική-κοινωνική «εντολή» «κάνε υπομονή στο ξύλο διότι έχεις παιδιά» «μη διαλύσεις το γάμο σου».

Με αυτά τα δεδομένα η Φραγκογιαννού του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ αποκτά σήμερα διαχρονικότητα αρχαίας τραγωδίας για το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Ο κοσμοκαλόγερος αντίθετα με την επικρατούσα και σήμερα συνταγή της αποδοχής της βίας έβαλε αιώνες πριν τη φόνισσα να θεωρεί αδιέξοδη και ανώφελη για τη γυναίκα την «υποταγή και την υπομονή» στην πατριαρχική κοινωνία !

Την οπλίζει με φονικό χέρι αποφασισμένη να «λυτρώσει» με θάνατο τις υποψήφιες γυναίκες.

Ήθελε ο Παπαδιαμάντης να δώσει και μια διάσταση γυναικείας «χειραφέτησης» στους φόνους της Φραγκογιαννούς  συγκρίνοντάς τους με το αβίωτο βάρος της πατριαρχίας ??

*Μαρία Ντούμα, Δικηγόρος, συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ