Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μαρία Ντούμα: Καθήκον αληθείας του Δημοσίου

Καθημερινά προφανώς αβάσιμα δικόγραφα απασχολούν τα πολιτικά δικαστήρια, συνοδευόμενα με στοιχεία ενίοτε εντελώς χαλκευμένα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Καθήκον αληθείας του Δημοσίου dikastko.gr

Τα άρθρα  116 και 205 του ΚΠολΔ που θέτουν τα όρια και τον τρόπο διεξαγωγής της πολιτικής δίκης, επιβάλλοντας -με απειλή προστίμου- σε όλους την καλόπιστη διεξαγωγή  της και την τήρηση από τους διαδίκους του καθήκοντος αληθείας , δεν εξαιρούν  το Ελληνικό Δημόσιο από το πεδίο εφαρμογής τους.

Τα άρθρα αυτά δυστυχώς δεν έχουν τύχει «σεβασμού»  ανάλογου της βαρύτητάς τους   ούτε από διαδίκους  ούτε από την νομολογία.

Καθημερινά προφανώς αβάσιμα δικόγραφα απασχολούν τα πολιτικά δικαστήρια, συνοδευόμενα με στοιχεία ενίοτε εντελώς χαλκευμένα.

Ο ταλαιπωρημένος δε από την παραβατική αυτή συμπεριφορά διάδικος, μόλις δικαιωθεί, θέλει σε κάθε περίπτωση  να μην «ξανακούσει» για δικαστήρια  και  όχι βέβαια -όπως θα έπρεπε- να δικαιωθεί με ανάλογη αποζημίωση από τον παραβάτη.

Είναι δε δικαιολογημένος από κάθε άποψη αφού γνωρίζει ότι ένας νέος κύκλος δικαστικής ταλαιπωρίας θα ξεκινήσει και η αποζημίωσή του θα είναι συνήθως ελάχιστη.

Δυστυχώς όμως την παραπάνω τακτική ακολουθεί και το Ελληνικό Δημόσιο στις πολιτικές δίκες που γεννώνται κυρίως από τις  πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο, όπου συνήθως παρεμβαίνει  διεκδικώντας την αναγνώριση δικαιώματος κυριότηταςεπι  οικοπέδων ιδιωτών.

Το Ελληνικό Δημόσιο έρχεται  συνήθως στις δίκες αυτές με τον κύριο ισχυρισμό  κτήσης του επίδικου ακινήτου δυνάμει της από 9.7.1832 ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ και των  από 3-2,4/16-6 και 19-6/1-7-1830 πρωτοκόλλων του Λονδίνου στα οποία  “ορίσθηκε ότι η Ελλάδα απέκτησε την κυριότητα εκείνων των κτημάτων  των Οθωμανών  τα οποία  κατά την διάρκεια του πολέμου  κατέλαβε και δήμευσε  η εκείνων που κατά τον χρόνο υπογραφής  των πρωτοκόλλων αυτών είχαν εγκαταλειφθεί  από τους κυρίους Οθωμανούς  κα δεν δεσπόζονταν πλέον από αυτούς.. επί πλέον δε εκείνα που ανήκαν στο Τουρκικό Δημόσιο  και δημεύτηκαν  από το Ελληνικό Δημόσιο…».

Το Ελληνικό Δημόσιο ως διάδικος στην πολιτική δίκη συνήθως πολλαπλώς παραβιάζει την αρχή της καλόπιστης δίκης  όχι μόνο διότι ασκεί το ένδικο μέσο της παρέμβασης κατά του ιδιώτη ενώ γνωρίζει εξ αρχής ότι  δεν έχει  κανένα αποδεικτικό μέσο αλλά και διότι κατά παράβαση των κανόνων της λογικής αντιφάσκει και αναιρεί τον ισχυρισμό του περί κτήσης του βάσει της ως άνω συμβάσεως σωρρεύοντας επικουρικούς ισχυρισμούς πότε ότι το επίδικο του ανήκει από χρησικτησία και πότε ότι του ανήκει ως αδέσποτο.

Δεν μπορεί   ταυτόχρονα το ίδιο ακίνητο   να είναι αδέσποτο, χρησιδεσποζόμενο και καταληφθείσα απ΄ το Ελληνικό Δημόσιο  οθωμανική περιουσία .

Οι παρεμβάσεις του Δημοσίου με το παραπάνω περιεχόμενο εκτός του ότι ασκούνται κατά παράβαση των δικονομικών επιταγών της καλόπιστης διεξαγωγής της δίκης και του καθήκοντος αληθείας, προκαλούν στους  αντιδίκους-ιδιώτες μεγάλη ψυχική ταραχή και οικονομική ταλαιπωρία.

Είναι πολλές φορές άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με μία χαμηλή σύνταξη και πολλά προβλήματα υγείας.

Θα πρέπει κάποτε οι νομικές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου να προστατεύουν και τους ιδιώτες πρίν εντελώς αδικαιολόγητα στρέφονται κατ΄ αυτών με προφανώς αβάσιμα δικόγραφα, δηλαδή χωρίς να έχουν αποδείξεις και με αλληλοαναιρούμενους ισχυρισμούς.

Ευτυχώς την απαράδεκτη αυτή τακτική του Ελληνικού Δημοσίου    εμποδίζει  πλέον  ο Άρειος Πάγος με τις πρόσφατες υπ΄αριθμούς 22/2021 και 121/2021αποφάσεις του με τις οποίες   δέχεται ότι δεναρκεί το Ελληνικό Δημόσιο μόνο να επικαλείται το τεκμήριο κυριότητας από την    ΣΥΝΘΗΚΗ  τηςΚωνσταντινουπόλεωςαλλάπρέπει  να αποδεικνύει την συνδρομή των προυποθέσεων εφαρμογής της  ως άνω συμβάσεως, δηλαδήτην κυριότητα του Οθωμανικού κράτους επί του επίδικου ακινήτου ή Οθωμανών υπηκόων, που το εγκατέλειψαν, όταν αναχώρησαν από την απελευθερωθείσα Ελλάδα κ.λπ.

Πρέπει επομένως  και το Ελληνικό Δημόσιο στις πολιτικές  δίκες, όπως  οι ιδιώτες,  να συμμορφώνεται στην αρχή της καλόπιστης διεξαγωγής της  και στο καθήκον αληθείας και να στρέφεται δικαστικά κατά των ιδιωτών μόνο εφόσον διαθέτει  αποδείξεις  των ισχυρισμών του και χωρίς να  προβάλλει αλληλοαναιρούμενους και αντιφατικούς ισχυρισμούς.

*Η Μαρία Ντούμα είναι δικηγόρος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ