Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Παντελής Μποροδήμος: Η ψήφος του “επειδή” και η ψήφος του “παρόλο”

Θα αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης για το μέλλον, συνεχίζοντας τον αγώνα για τις συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης και δημοκρατίας εντός της Ένωσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παντελής Μποροδήμος: Η ψήφος του “επειδή” και η ψήφος του “παρόλο”

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις ιδιαιτερότητές της, υπάρχουν όμως σταθερές που βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και τα συμπεράσματα αυτά είναι αναγκαία για να κατανοούμε και να κατανοούμαστε. Άλλωστε, η ψήφος είναι μια απόφαση για την οποία κανείς ποτέ δε θα χρειαστεί να γράψει αιτιολογία, δε σημαίνει όμως ότι στερείται και αιτίας. Πολλές οι μέθοδοι ανάλυσης των εκλογικών επιλογών, όμως για εμένα, είτε με την ιδιότητα του ψηφοφόρου, είτε με την ιδιότητα του υποψηφίου, κάθε ψήφος ανήκει είτε στο «επειδή», είτε στο «παρόλο».

Η ψήφος  του «επειδή», είναι η ψήφος επιβεβαίωσης της στάσης ενός υποψηφίου. Είναι η αναγνώριση του έργου του, της παρουσίας του, του δημόσιου λόγου του, των απόψεων που εκφράζει, των σχεδιασμών του για το μέλλον. Στην περίπτωση του απερχόμενου προεδρείου ήταν η ψήφος για τα 6 συνέδρια που διοργανώσαμε, για τη δουλειά μας στα νομοσχέδια, για τον αγώνα για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και το άρθρο 40 της ΕΣΔΙ, για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, για την πρόσβαση στον Ισοκράτη και τη sakkoulas online, για τη διεθνή αναβάθμιση της Ένωσης. Στον αντίποδα, η ψήφος του «παρόλο», είναι η ψήφος ανοχής, η ψήφος σύγκρισης με τον εκλογικό αντίπαλο, η κριτική ψήφος, ακόμα και η ψήφος «με μισή καρδιά». Εκεί συναντήθηκε ο συνάδελφος τον οποίο κουράσαμε μέσα από τις εσωτερικές συγκρούσεις, με εκείνον που ένιωσε αμηχανία από ανακοινώσεις μας ή εκείνον που επειδή θυμόταν την Ένωση και παλιά, είχε εικόνα τι θα σημάνει η παλινόρθωση του «παλαιού καθεστώτος».

Είναι σαφές ότι τις εκλογές τις κερδίζει κάποιος όταν τα «επειδή» βαραίνουν περισσότερο από τα «παρόλο». Μεταξύ άλλων και εκεί βρίσκεται το έδαφος της αυτοκριτικής μας που οφείλουμε να κάνουμε πριν χαράξουμε τα επόμενα μας βήματα. Οι αδυναμίες μας στον τομέα της επικοινωνίας, η αναμενόμενη φθορά που εισπράττει όποιος διοικεί την Ένωση σε μια εποχή στοχοποίησης για το Σώμα, σε συνδυασμό με την άρνησή μας να υποσχεθούμε πράγματα που θα ακούγονταν ευχάριστα, αλλά δε θα υλοποιούνταν, υπήρξαν καθοριστικά για το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως οι αιτίες που διαγράφονται, δείχνουν και τις τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης για το μέλλον τις οποίες  θα αξιοποιήσουμε από τις νέες μας θέσεις, συνεχίζοντας τον αγώνα για βελτίωση των συνθηκών απονομής Δικαιοσύνης και δημοκρατίας εντός της Ένωσης.

Η νέα διοίκηση αναλαμβάνει την εκπροσώπηση των δικαστών και εισαγγελέων σε μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών στη Δικαιοσύνη και θα έχει στη διάθεσή της όλες τις κατακτήσεις της Ένωσης των τελευταίων ετών τις οποίες, ως μέλη του Δ.Σ., θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Η ανοιχτή στα μέλη της Ένωση, η δημοκρατική λειτουργία των Δ.Σ. και των Συνελεύσεων, οι επιτυχίες στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Δικαστηρίων, η διαρκής υπεράσπιση των συναδέλφων έχουν θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για εκείνους που αναλαμβάνουν. Μοιραία η πλειοψηφούσα ομάδα θα αναγκαστεί να αναμετρηθεί με τον πήχη αυτό, αλλά και με προσδοκίες που καλλιέργησε για τις προθέσεις τηςιδίωςστο απαιτητικό κοινό των νέων ειρηνοδικών και θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη στάση της από κοντά. Από τις πρώτες κινήσεις του νέου προεδρείου θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε αν στις προθέσεις του είναι να συνεχισθεί η παρακαταθήκη μιας ισχυρής και ουσιαστικά παρεμβατικής Ένωσης ή αν οι διακηρύξεις περί αλλαγών της δημόσιας εικόνας και του λόγου της, θα αποτελέσουν το τέλειο ένδυμα μιας σιωπής, που πολλοί εδώ και χρόνια επιθυμούν διακαώς εντός και εκτός του δικαστικού Σώματος.

Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες συναδέλφους που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Δεσμευόμαστε να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη τους και από τις νέες μας θέσεις και να συνδράμουμε στη στήριξη όλων των συναδέλφων και την ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης.

* Του Παντελή Μποροδήμου, Πρωτοδίκη, μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ