Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μαρία Ντούμα: Ο μύθος της μητρότητας

Η μητρότητα αντιμετωπίζεται από τα δίκτυα και τα ΜΜΕ ως ιερότητα και η μάνα ως πρόσωπο υπεράνω κάθε κακού συναισθήματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Ο μύθος της μητρότητας dikastko.gr

Διαβάζοντας τόσες αναρτήσεις στις14.5.23 στο facebokk για τη μάνα σκεφτόμουν πόση υπερβολή και αποσιώπηση της πραγματικής κατάστασης έχουν.

Όλες σχεδόν γλυκές, συγκινητικές και γεμάτες αγάπη και νοσταλγία.

Δίπλα δε από κάθε ποστ και η αντίστοιχη φωτογραφία των μανάδων, να μας γνέφουν μέσα από δεκαετίες περασμένες.

Η μητρότητα αντιμετωπίζεται από τα δίκτυα και τα ΜΜΕ ως ιερότητα και η μάνα ως πρόσωπο υπεράνω κάθε κακού συναισθήματος.

Όμως η πραγματική κατάσταση, αν βεβαίως θέλουμε να την δούμε, είναι εντελώς διαφορετική και διαψεύδει όλη αυτή τη διάχυτη ευδαιμονία από την οποία φαίνεται ότι διακατέχεται όποιος αναπολεί τη μάνα του.

Αν δούμε είτε τους εαυτούς μας ως μανάδες -όσες γίναμε- είτε τις δικές μας μανάδες θα δούμε ότι όλο αυτό είναι μια παιδική εξιδανίκευση του μητρικού ρόλου που έχουμε ανάγκη και ως ενήλικες.

Καμία ιερότητα δεν συνδέει την γεννήτορα ούτε γίνεται αυτόματα με τον τοκετό μάνα. Η μάνα είναι έννοια που περιέχει την φροντίδα. Μάνα είναι ο φροντιστής του παιδιού και πολλές φορές βλέπουμε να είναι άλλη η γεννήτορας και άλλος ο φροντιστής-μάνα. Μπορεί να είναι η γιαγιά, η μια θεία η ακόμη και ο πατέρας να υποκαθιστά το ρόλο. Γιατί απλά η γεννήτορας-μάνα έχει δυσκολία να γίνει και φροντιστής-μάνα.

Η δυσκολία μπορεί να έχει πολλές αιτίες και πολλές φορές δεν κατορθώνει ποτέ να γίνει μάνα-φροντιστής, οπότε το τέκνο, ως ενήλικας, θα ψάξει αλλού να πάρει αυτά που δεν πήρε από την μάνα του, για να κλείσει και τις πληγές του.

Αυτή η ηρωποίηση και ιεροποίηση της μάνας δεν νομίζω ότι βοηθάει στο να δούμε στις πραγματικές διαστάσεις του το θέμα της μητρότητας διότι κάποιος θεωρεί ότι η γέννηση του παιδιού αφ΄ εαυτού ως γεγονός συνεπάγεται και την γέννηση μιας μάνας.

Πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ έτσι διότι η μητρότητα για να αναπτυχθεί θέλει χρόνο και βοήθεια. Κυρίως βοήθεια ψυχική  αλλά και πρακτική, διότι μια μάνα σε υπερκόπωση από τα πολλαπλά καθήκοντα ως εργαζόμενη μητέρα δεν είναι ποτέ καλή μητέρα.

Πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την μάνα και το παιδί ώστε να μπορεί η μάνα και να συνειδητοποιεί όσο γίνεται πιο γρήγορα τις υποχρεώσεις της αλλά και να μπορεί να νοιώθει  την μεγάλη χαρά της παιδικής αγκαλιάς.

Δεν πρέπει να είναι η μητρότητα ένα ταξίδι «πάμε και όπου βγει».

*Μαρία Ντούμα, Δικηγόρος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ