Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μαρία Ντούμα: Σεξουαλική βία και τεκμήριο αθωότητας

Μόνο με την δημόσια και μαζική στήριξη αποδεσμεύονται τα θύματα από το φόβο τους και υποχωρεί το κοινωνικό στίγμα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία  Ντούμα: Σεξουαλική βία και τεκμήριο αθωότητας

Την υποστηρικτική στάση της κοινωνικής πλειοψηφίας στα καταγγελλόμενα από την Σοφία Μπεκατώρου, πολλοί στηλιτεύουν ως παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του καταγγελλομένου και ακόμη ως … «κυνήγι κεφαλών».

Μόνη η κοινωνική στήριξη στην κοινολόγηση καταγγελίας περιστατικού σεξουαλικής βίας δεν συνεπάγεται παραβίαση.

Ο καταγγελλόμενος μπορεί -εφόσον θεωρεί ότι αδικείται από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου- να πράξει ανάλογα με αγωγές και μηνύσεις εναντίον της.

Βρίσκεται δε ο καταγγελλόμενος, από νομικής άποψης, σε ευχερέστερη θέση διότι η δική του ποινική και αστική αξίωση είναι απολύτως ενεργή, εν αντιθέσει με αυτήν της καταγγέλλουσας, που έχει παραγραφεί.

Στην περίπτωση όμως της κοινολόγησης του βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου ευτυχώς που όλοι – ακόμη και η πρόεδρος – έσπευσαν να δώσουν στήριξη.

Μόνο με την δημόσια και μαζική στήριξη αποδεσμεύονται τα θύματα από το φόβο τους και υποχωρεί το κοινωνικό στίγμα.

Η στήριξη είναι το πάν, διότι το κύριο συναίσθημα απ΄ αυτό το τραύμα είναι ο φόβος διαπόμπευσης και η αδυναμία του θύματος απέναντι στην κοινωνική-οικονομική δύναμη του θύτη.

Δεν πρέπει να υπάρχουν «ναι μεν αλλά» για την δημόσια στήριξη γυναικών που έχουν το θάρρος και καταγγέλλουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Όλοι το γνωρίζουμε ότι η έμφυλη κακοποίηση είναι μάστιγα, που μια κοινωνία -σχεδόν με συλλογική ενοχή- συγκαλύπτει και στρίβει το πρόσωπο αλλού.

Επίσης πάντοτε οι όποιες αλλαγές σε νομοθετικό επίπεδο έχουν προκληθεί και από τις αντίστοιχες κοινωνικές αλλαγές-επιταγές.

Επομένως η κοινολόγηση των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και η μαζική κοινωνική στήριξη των θυμάτων μόνο καλά θα φέρει διότι -εκτός των άλλων- θα οδηγήσει και σε νομοθετικές αλλαγές , όπως πχ αναστολή της παραγραφής έως ενηλικίωσης του θύματος , επιμήκυνση του χρόνο παραγραφής , ειδική εισαγγελική αρχή κ.λπ.

Η Μαρία Ντούμα είναι Δικηγόρος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ