Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023

Ξανά στο Νοσοκομείο Λαμίας ο Δημήτρης Κουφοντίνας, 3η φορά σε 10 ημέρες – Τι απαντά η δικηγόρος του Ι. Κούρτοβικ στη Σοφία Νικολάου

Για τη μεταφορά Κουφοντίνα στο Νοσοκομείο στήθηκε για μία ακόμη φορά ολόκληρη επιχείρηση από την Αστυνομία, ενώ το βαρυποινίτη συνοδεύουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες της εξωτερικής φρουράς των Φυλακών Δομοκού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξανά στο Νοσοκομείο Λαμίας ο Δημήτρης Κουφοντίνας, 3η φορά σε 10 ημέρες – Τι απαντά η δικηγόρος του Ι. Κούρτοβικ στη Σοφία Νικολάου

Ξανά στο νοσοκομείο της Λαμίας ο Δημήτρης Κουφοντίνας, για 3η φορά μέσα σε 10 ημέρες καθώς βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 18 ημέρες.

Στα Επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας βρίσκεται αυτή την ώρα ο καταδικασμένος για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη», καθώς παρουσίασε νέες επιπλοκές στην υγεία του.

Σε αυτό το διάστημα ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη που είναι έγκλειστος από τις 21 Ιανουαρίου στις Φυλακές Δομοκού, έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας τρεις φορές, με τις προηγούμενες δύο να αρνείται ουσιαστικά ιατρική βοήθεια, καθώς φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας εωσότου γίνει αποδεκτό το αίτημά του για μεταγωγή στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Για τη μεταφορά Κουφοντίνα στο Νοσοκομείο στήθηκε για μία ακόμη φορά ολόκληρη επιχείρηση από την Αστυνομία, ενώ το βαρυποινίτη συνοδεύουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες της εξωτερικής φρουράς των Φυλακών Δομοκού.

Τι απαντά η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ι. Κούρτοβικ στη Σοφία Νικολάου για την παρέμβαση της στην υπόθεση

Απάντηση στη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου η οποία με άρθρο της παρενέβη στην υπόθεση Κουφοντίνα όπως έγραψε το dikastiko.gr, δίνει η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Ολόκληρη η απάντηση της Ιωάννας Κούρτοβικ

Μια γενική γραμματέας υπουργείου της κυβέρνησης δεν συνηθίζεται και δεν της αντιστοιχεί να διαθέτει τον χρόνο της για να επιχειρηματολογεί εναντίον ενός φυλακισμένου και μάλιστα «κοινού» «πολυδολοφόνου», όπως αποκαλεί τον Δημ. Κουφοντίνα Με άρθρο της που δημοσιεύτηκε σε διάφορα Μέσα, η κ. Νικολάου επιχειρηματολογεί για να αντικρούσει έναν κρατούμενο που η ίδια αποκαλεί «δολοφόνο» «του κοινού ποινικού δίκαιου». Είναι αναγκαίο να επισημάνω, ως συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, τα ακόλουθα:

● Μια γενική γραμματέας υπουργείου της κυβέρνησης δεν συνηθίζεται και δεν της αντιστοιχεί να διαθέτει τον χρόνο της για να επιχειρηματολογεί εναντίον ενός φυλακισμένου, και μάλιστα «κοινού» «πολυδολοφόνου» όπως τον αποκαλεί (ανεπίτρεπτα για τη θέση της), 17 χρόνια μετά την οριστική καταδίκη του και έπειτα από 18 χρόνια φυλάκισης κατά τα οποία υπήρξε υποδειγματικός στη στάση του και στον σεβασμό του πλαισίου έκτισης ποινών.

● Η γενική γραμματέας του Προ.Πο., αντίθετα, θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί το υπουργείο της προώθησε για ψήφιση ένα νόμο φωτογραφικό για τον συγκεκριμένο κρατούμενο (κατά ρητή δήλωση των σήμερα υπεύθυνων για τη διακυβέρνηση της χώρας), εκτάκτως (σε καιρό που δεν συνέτρεχε καμία έκτακτη ανάγκη), για έναν «κοινό» «πολυδολοφόνο», ο οποίος επί 18 χρόνια φυλακής δεν έχει πότε απασχολήσει.

● Χρειάζεται ακόμα να εξηγήσει, όπως της ζητείται από τον Συνήγορο του Πολίτη, γιατί η ίδια προέβη στην εσπευσμένη εφαρμογή του (εν μέσω γενικής απαγόρευσης των μεταγωγών, λόγω πανδημίας), και κατ’ ουσίαν στην παραβίασή του, καθώς εξέδωσε ψευδή βεβαίωση (υποστηρίζοντας ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό)· γιατί παρέκαμψε το νόμιμο όργανο (την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών)· γιατί, κατά τη βεβαίωσή της, αιτιολόγησε τη μεταγωγή με επίκληση λόγων δημόσιας τάξης και ευρυθμίας του καταστήματος (χωρίς να υπάρχουν τέτοια στοιχεία)· και γιατί άλλαξε σήμερα την αιτιολογία της, επικαλούμενη ένα εκκρεμές πλημμέλημα, για το οποίο καμιά κλήση δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα κοινοποιηθεί στον κρατούμενο.

● Θα πρέπει ακόμη να ενημερώσει υπεύθυνα το κοινό των ακροατών της, οι οποίοι επίσης (φαντάζομαι) είναι υπέρ του Κράτους Δίκαιου και απαιτούν από την κυβέρνηση να το σέβεται και εφαρμόζει, ότι και ως προς αυτό το κώλυμα παραμονής στις αγροτικές φυλακές έγινε ειδική τροποποίηση με τον τελευταίο φωτογραφικό νόμο, μετατρέποντας το προϋπάρχον κώλυμα, που ήταν η εκκρεμής δίωξη για κακούργημα, σε εκκρεμή δίωξη για πλημμέλημα (για μία εξύβριση π.χ. ή παράβαση του ΚΟΚ), πλήττοντας άδικα και αναιτιολόγητα πολλούς κρατούμενους, που μπορεί να έχουν ασήμαντα αδικήματα, στα οποία αντιστοιχεί κάποια ποινή εξαγοράσιμη (παλιότερα) ή κοινωφελούς εργασίας σήμερα, με στόχευση, όπως διαπιστώνουμε και σήμερα, τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

● Ισχυρίζεται η κ. Νικολάου ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων, πλην όμως αγνοεί ότι η ειδική υπόγεια πτέρυγα του Κορυδαλλού κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση του κόμματος όπου ανήκε ο τότε και σήμερα υπουργός Προ.Πο, ειδικά για να κρατηθούν τα μέλη της 17Ν, και εκεί κρατήθηκαν οι καταδικασμένοι όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και το 2018, παρότι ο Κορυδαλλός ήταν πάντα κατ’ αρχήν φυλακή υποδίκων (χωρίς αυτό να εμποδίζει χιλιάδες κρατούμενοι με βαριές κατηγορίες και με αποκρουστικά καμιά φορά εγκλήματα να έχουν εκτίσει ολόκληρη την ποινή τους στις βασικές πτέρυγες του Κορυδαλλού).

● Η κ. Νικολάου επικαλείται για πολλοστή φορά τον νόμο Παρασκευόπουλου. Αλλά προφανώς αγνοεί ότι νόμοι αποσυμφόρησης των φυλακών εκδόθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με συχνότητα 3-4 χρόνων. Και είναι γεγονός ότι ο τελευταίος αυτός περιέλαβε και κάποια μικρά ωφελήματα για τους κρατουμένους με βαρείες ποινές. Ομως, θα πρέπει οι εγκληματολόγοι να της εξηγήσουν ότι η αποφυλάκιση κατά μερικούς μήνες ή κανένα χρόνο νωρίτερα ή αργότερα (διότι περί αυτού επρόκειτο) δεν εξασφαλίζει τον «σωφρονισμό» του κρατουμένου, ιδίως όταν η Πολιτεία αδιαφορεί για την κατάστασή του και όταν το έγκλημα είναι συνέπεια της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

● Αντίθετα από όσα για τη χειραγώγηση της κοινωνίας λέγονται σήμερα, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν πολύ νωρίτερα με άλλες διατάξεις και συχνά δεν μπήκαν πότε φυλακή, που όμως δεν θα τους αποκαλούσε πότε «πολυδολοφόνους» κι ας είχαν το φορτίο για να σκοτώσουν κάποιες χιλιάδες νέους ανθρώπους, είχαν ως εκ τούτου και τη δυνατότητα να κάνουν χρήση άλλων διατάξεων και δεν είχαν ανάγκη από νόμους Παρασκευόπουλου.

● Και λόγω νεότητας δεν γνωρίζει ότι ο μόνος ίσως κρατούμενος που ξέρουμε να είχε φιλελεύθερη διαβίωση, μέχρι σήμερα, λειτουργώντας κάθε μέρα ιατρείο εκτός φυλακής ήταν κάποιος που καταδικάστηκε για κατά συρροή φόνους εκδιδόμενων γυναικών.

Τελικά, γιατί η ειδική μεταχείριση, οι έκτακτες νομοθετήσεις, οι έκτακτες μεταγωγές, η εμμονή με τις αγροτικές φυλακές (μέχρι και φωτογραφίες από το κελί του διοχέτευσαν στα ΜΜΕ), οι δηλώσεις βουλευτών μέσα στη Βουλή, η φίμωση στα κοινωνικά δίκτυα, η επίθεση ενοχοποίησης κατά της Αριστεράς και όποιου τον στηρίζει; Λόγω της πανδημίας; Ή από ευαισθησία στη νομιμότητα;

Θα αντιστρέψουμε, λοιπόν, την ερώτηση της κ. Νικολάου: Αυτό είναι τελικά το Κράτος που ονειρεύονται; Αυτό είναι το Δίκαιο που θα εφαρμόσουν;

Ιωάννα Κούρτοβικ – Δικηγόρος

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή το dikastiko.gr σας παρουσίασε φωτογραφίες από το κελί που έμενε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Βόλο. Όπως θα δείτε πρόκειται για ένα αγροτόσπιτο, όπου ο αρχιεκτελεστής της 17Ν ζούσε μόνος του, με ένα καλό επίπεδο ανέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ:

ΠΗΓΗ: lamiareport.gr/dikastiko.gr/efsyn.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ