Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μαριάννα Κατσιάδα: Αιτία μετακίνησης – επίσκεψη στον ερωτικό σύντροφο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαριάννα Κατσιάδα: Αιτία μετακίνησης – επίσκεψη στον ερωτικό σύντροφο

Της Μαριάννας Κατσιάδα*

Ενόψει της χθεσινής νομοθετικής πρόβλεψης στη γείτονα Ιταλία, να συμπεριληφθεί στις αιτίες μετακίνησης η επίσκεψη στον ερωτικό σύντροφο, έστω και  με «δειλή» διατύπωση (διότι η διάταξη αναφέρεται σε συζύγους, και με εγκύκλιο αποσαφηνίστηκε ότι τελικά η μετακίνηση επεκτείνεται σε συντρόφους, συμβιούντες με σύμφωνο κτλ) είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με τις επιλογές του ημεδαπού νομοθέτη. Επισημαίνεται δε, ότι η Γερμανία, ήδη από την απαρχή των έκτακτων μέτρων, προέβλεψε ρητά και προστάτεψε το ανωτέρω αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

Στην ελληνική έννομη τάξη, στην έκτακτη νομοθέτηση για την αποφυγή μετάδοσης COVID- 19, από τις 11-03-2020 μέχρι και σήμερα δεν έχει προβλεφθεί ως αιτία μετακίνησης του ατόμου, η επίσκεψη στον σύντροφό του. Η παράλειψη αυτή, αποτελεί βάναυση και ακραία προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας, έκφανση του οποίου είναι η ελεύθερη ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων. Ο περιορισμός δε, του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος, δεν φαίνεται να υπαγορεύεται, ούτε να συμπορεύεται με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία συνιστά το μέσο ελέγχου της νομιμότητας ή μη της εκάστοτε υποχώρησης ενός εννόμου αγαθού, έναντι κάποιου άλλου.

Καθίσταται πρόδηλο ότι στη δύσκολη και εκτός κανονικότητας συγκυρία, στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε, η ανωτέρω παράλειψη και αμέλεια, εντείνει την ήδη επιβαρυμένη συναισθηματική υγεία των πολιτών, η οποία έχει τεθεί εν αμφιβόλω. Εύστοχα, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου, κ. Βαθιώτης, αναφέρει σε σχετική του δημοσίευση « In extremis: Φαντασθείτε ένα μοναχοπαίδι που έχει μείνει στον κόσμο χωρίς γονείς και το οποίο σε αυτές τις ανώμαλες συνθήκες που ζούμε δεν επιτρέπεται να “μεταλάβει” της μοναδικής σ τ ο ρ γ ή ς που θα του προσέφερε ο σύντροφός του».

Δικηγόρος*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ