Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Νάντια Γιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τον “κόφτη” στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ

Τέτοιου είδους περιορισμοί, στα δικόγραφα ή στις αγορεύσεις των πληρεξουσίων δικηγόρων, κρίνονται μη σκόπιμοι και μάλιστα νομοθετικά, καθώς δεν συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή νομική μας παράδοση και το νομικό μας πολιτισμό ως προς τη δίκαιη δίκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νάντια Γιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τον “κόφτη” στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ EUROKINISSI

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που εισήχθη πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της  Βουλής, στο άρθρο 24 προβλέπεται ο περιορισμός στον αριθμό των σελίδων των δικογράφων των ένδικων βοηθημάτων, των πρόσθετων λόγων και των υπομνημάτων που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για κόφτη 30 σελίδων στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ, απειλώντας με βαρύτατες κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση. Η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχετε λάβει υπ’ όψιν καμία αντίδραση των αρμοδίων φορέων.

Αντίθετα, με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε, η προτεινόμενη διάταξη υπαγορεύτηκε από την παρατήρηση ότι όλο και συχνότερα κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας δικόγραφα υπερβολικού μεγέθους.

Τέτοιου είδους περιορισμοί, όμως, στα δικόγραφα ή την έκταση αυτών ή στις αγορεύσεις των πληρεξουσίων δικηγόρων, (σε συνέχεια και της πρόσφατης πρότασης περί του χρονικού περιορισμού της αγόρευσης ενώπιον του ΣΤΕ), κρίνονται μη σκόπιμοι και μάλιστα νομοθετικά, καθώς δεν συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή νομική μας παράδοση και το νομικό μας πολιτισμό ως προς τη δίκαιη δίκη και την παροχή αποτελεσματικής εννόμου προστασίας.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αντισυνταγματικής επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και την προσπάθεια να «εξαφανιστούν» μέσα σε τυπικούς λόγους και ασφυκτικές προθεσμίες οι υποθέσεις του Νόμου 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο συνεπές της συγκεκριμένης διάταξης που εισάγεται είναι το μοτίβο στην κυβερνητική πολιτική, που αποσκοπεί στον περιορισμό της «ενοχλητικής» πρόσβασης των πολιτών στην έννομη προστασία. Ενοχλητικής για την Κυβέρνησή, τις τράπεζες και τους πάσης φύσεως «επενδυτές».

Ενδεικτική είναι η αντίδραση της Συντονιστικής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζει την προωθούμενη προς ψήφιση διάταξη, ως μία παράλογη πρωτοτυπία, που δύσκολα απαντάται σε άλλες έννομες τάξεις.

Το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη ούτε καν τις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες τα δικόγραφα αφορούν σε μεγάλο αριθμό διαδίκων για τον προσδιορισμό της ταυτότητας των οποίων, που όπως είναι ευκόλως κατανοητό, καθώς και για την ανάπτυξη των επιχειρημάτων και των ισχυρισμών τους, απαιτείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός σελίδων.

Η Δέσμευση του Υπουργού ότι θα ξαναδεί το ζήτημα κατόπιν της σκληρής πίεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ειδικά του Κινήματος Αλλαγής, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε να τη δούμε και να την κάνει πράξη στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής.

Η  Νάντια Γιαννακοπούλου είναι Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ