Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Νίκος Μαυραγάνης: Βοήθεια στο Μεταναστευτικό από τον Κουρδικό λαό. Θα δεχθούμε άραγε;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Μαυραγάνης: Βοήθεια στο Μεταναστευτικό από τον Κουρδικό λαό. Θα δεχθούμε άραγε;

Του Νίκου Μαυραγάνη

Καθώς μαίνεται ο ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, με δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών στην ακούσια, ή εκούσια ( κάποιοι εξ αυτών) υπηρεσία της Άγκυρας, έτοιμους να διαπεράσουν την Ελληνική Επικράτεια, προσθέτοντας αβάσταχτο βάρος στις κοινωνικές, οικονομικές και κρατικές δομές μας, ενώ ο πόλεμος αυτός εντάσσεται στην στρατηγική αναθεωρητική επίθεση της Τουρκίας στην Ανατολική μεσόγειο – και όχι μόνο – με κατεύθυνση την συνεχόμενη αύξηση της γεωπολιτικής ισχύος της και παραληρηματικό στόχο την αυτοαναγόρευσή της ως ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου, η Ελλάδα ΟΦΕΙΛΕΙ να επιτύχει ΙΣΧΥΡΟ πραγματικό και διπλωματικό ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ!

Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, που μας δίνουν οι ιστορικές και διπλωματικές συμμαχίες μας. Και μία τέτοια Συμμαχία είναι αυτή με τον Αδελφό Κουρδικό Λαό, που – πιστέψτε με – είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για το Ερντογανικό καθεστώς.

Φαίνεται λοιπόν, ότι το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα της Συρίας (PYD) δια του στην Ελλάδα εκπροσώπου του προτείνει τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΘΥΛΑΚΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ προσφύγων και μεταναστών στις ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας και πιθανόν του Βορείου Ιράκ σε συνεννόηση με τις εκεί Κουρδικές Διοικήσεις, μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Άλλωστε στις περιοχές αυτές λειτουργούν ήδη κάποιοι χώροι φιλοξενίας υπό την εποπτεία του UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες).

Φαίνεται έτσι, ότι – με την ανάλογη οικονομική υποστήριξη ίσως από την Ε.Ε, ΟΗΕ , ή άλλον – οι τοπικές Κουρδικές Διοικήσεις προτίθενται να δημιουργήσουν ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΘΥΛΑΚΕΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ μεταναστών και προσφύγων Συριακής, ή Ιρακινής αντιστοίχως προέλευσης, όπου θα πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις τροφής, υγιεινής, ασφάλειας κ.λ.π, όπως περιγράφονται στα άρθρα 1,2,3,4,5 και 25 της Χάρτας Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της Σύμβασης Προστασίας Προσφύγων του 1951ψ και του Πρωτοκόλλου αυτού του 1967. Μάλιστα πλησίον των Κουρδικών Χώρων Υποδοχής και Εγκατάστασης θα λειτουργούν και Σχολεία για τα ανήλικα παιδιά των υπό προστασία προσώπων.

Οι κινήσεις όμως της Ελλάδας πρέπει να είναι απολύτως εσπευσμένες :

1) Η διαμόρφωση σε συνεννόηση με τις Κουρδικές Διοικήσεις των λεπτομερειών του Σχεδίου, σύμφωνα με τις επιταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης.

2) Η άμεση υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης του Σχεδίου από την Ε.Ε, τον ΟΗΕ, ή άλλη οντότητα. Ακόμη και μόνη η συνάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κουρδική Αντιπροσωπεία με αντικείμενο την τελική διαμόρφωση ενός Σχεδίου, κατά το οποίο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που διαπερνούν, ή έχουν διαπεράσει την Ελληνική Επικράτεια και δεν έχουν λάβει καθεστώς προστασίας, προερχόμενες από τη Συρία, ή πιθανόν και το Ιράκ, ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΘΥΛΑΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ και μάλιστα στο «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας, εκπληρώνοντας έτσι έναν σχεδόν ΤΕΛΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ σε Πραγματικό, Χωρικό, Εθνικό και Διπλωματικό επίπεδο, είναι απολύτως βέβαιο, ότι θα προκαλέσει οδυνηρό πλήγμα στις δόλιες Τουρκικές επιδιώξεις!

Αγαπητοί φίλοι, όταν υφίσταται Εθνικός Κίνδυνος, είναι η ώρα για ΕΝΟΤΗΤΑ, αλλά συγχρόνως είναι και η ώρα δια ΔΡΑΣΗ. Λύσεις φαίνεται να υπάρχουν και μάλιστα τέτοιες, που προσδίδουν ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΉ ΔΥΝΑΜΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ της Ελλάδας σε μία πολύ κρίσιμη κι ευαίσθητη περιοχή για την Τουρκία! Προς το παρόν αυτά…….. Καλή Δύναμη !

Προεδρος Ινστίτουτου Γεωπολιτικών Ερευνών ΙΓΜΕΑ, Υφυπουργός Μεταφορών 2016-2019

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ