Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σοφία Νικολάου: Αντιπολίτευση… φθήνιας για τους φυλακισμένους Χρυσαυγίτες

"Ένα από τα πρώτα νομοθετήματα ΣΥΡΙΖΑ, ο Νόμος 4322/2015, που έμεινε στη ιστορία ως ο περιβόητος «Νόμος Παρασκευόπουλου», εκτός από τις αθρόες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών, κατήργησε και τις φυλακές τύπου Γ΄" επισημαίνει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σοφία Νικολάου: Αντιπολίτευση… φθήνιας για τους φυλακισμένους Χρυσαυγίτες

Όταν ορισμένοι νομίζουν ότι με αβάσιμες αντιπολιτευτικές ιαχές, θα βγάλουν ειδήσεις, κατηγορώντας για ψέματα και προπαγάνδα, αυτή η αντιπολίτευση δεν καταντά απλά ψευδεπίγραφη, καταντά φαιδρή και φθηνή.

Αφορμή αυτή την φορά για τις χολερικές κριτικές από την αντιπολίτευση, ήταν η βάσιμη κατηγορία προς την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι, με τους νόμους της, οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες θα μπορούν, σε πολύ λίγο χρόνο, να λάβουν άδειες από τις φυλακές και σε αντίστοιχα λίγο χρόνο να ζητήσουν να μεταχθούν στο ημιελεύθερο καθεστώς των αγροτικών φυλακών, όπου κάθε ημέρα έκτισης μετράει τριπλή. ​

Η αλήθεια είναι μία και πονάει εκείνους που γνωρίζουν καλά τι έχουν κάνει.

Όσον αφορά στις άδειες:

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Νόμου 4274/2014, διά του οποίου τροποποιήθηκε ο Σωφρονιστικός Κώδικας, οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες θα κρατούνταν σε φυλακές τύπου Γ΄.

Με τον ίδιο Νόμο και στο ίδιο άρθρο (1), αλλά στην παράγραφο 11 αυτού, ο Νόμος ήταν επίσης σαφής: «Στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης Γ τύπου […] δεν χορηγούνται άδειες».

Συνεπώς, οι χρυσαυγίτες δεν θα λάμβαναν άδειες. ​

Όμως, ένα από τα πρώτα νομοθετήματα ΣΥΡΙΖΑ, ο Νόμος 4322/2015, που έμεινε στη ιστορία ως ο περιβόητος «Νόμος Παρασκευόπουλου», εκτός από τις αθρόες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών, κατήργησε και τις φυλακές τύπου Γ΄.

​Με βάση τα ανωτέρω, αναρωτιέμαι: που είναι το ψευδές της φράσης ότι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει στους χρυσαυγίτες να πάρουν άδεια;; ​

Για τις αγροτικές φυλακές:

Σε ένα άσχετο νομοθέτημα (σύμφωνο συμβίωσης), παραμονές Χριστουγέννων του 2015 (άρθρο 41 Ν. 4356/2015), και για να μην το αντιληφθεί κανείς, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αλλάξει και τις προϋποθέσεις για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές: Για να μπορέσει ένας κρατούμενος με ποινή άνω των 10 ετών να μεταχθεί σε αγροτικό κατάστημα, αρκεί πλέον να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του.

Στην περίπτωση, δηλαδή, των χρυσαυγιτών, ανεξάρτητα από την αδυναμία να μεταχθούν σε αγροτικό κατάστημα αν κρατούνταν στις καταργημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ φυλακές τύπου Γ΄, σε κάθε περίπτωση, σε πολύ λίγο διάστημα από τώρα, θα μπορούν να μεταχθούν σε αγροτικό κατάστημα. Όσοι, δε, καταδικάστηκαν σε ποινές μικρότερες των 10 ετών, μπορούν από… τώρα! ​

Συνεπώς, αναρωτιέμαι και πάλι: που είναι το ψέμα στην φράση ότι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ οι χρυσαυγίτες μπορούν να πάνε νωρίτερα σε αγροτικές φυλακές; ​

Όσοι, λοιπόν, εξαπολύουν αβάσιμες κατηγορίες, καλό είναι να διαβάσουν την πρόσφατη ιστορία νομοθέτησης, ειδικά όταν νομοθέτες ήταν αυτοί που υποστηρίζουν.

Αλλά να δουν και το παρόν της νομοθέτησης και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων τόσο για τις άδειες, όσο και για τις μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές, με νομοθέτημα ήδη έτοιμο από τις αρχές καλοκαιριού.

Τότε ίσως καταλάβουν ποιος κάνει προπαγάνδα.

Γράφει η Σοφία Νικολάου, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ