Δευτέρα 06 Μαϊου 2024

Σπύρος Καρακίτσος: Δεν χωράνε άλλοι!

"Δεν πρόκειται περί λάθους, ούτε περί αστοχίας της ανάλυσης των συνεπειών των νέων ρυθμίσεων στον ΠΚ, αλλά για απλή αδιαφορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις συνέπειες που θα επωμιστούν οι ήδη κορεσμένες και ταλαιπωρημένες Ελληνικές Φυλακές" τονίζει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σπύρος Καρακίτσος: Δεν χωράνε άλλοι! dikastiko.gr

Στα (34) εν λειτουργία Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας μας, η επίσημη συνολική χωρητικότητά τους σε κρατούμενους είναι ακριβώς 10.175 θέσεις κράτησης. Τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρουν ότι την 16η/11/2023 κρατούνταν συνολικά 10.459 κρατούμενοι, δηλαδή πρακτικά η υπερπλήρωση αγγίζει ποσοστό 102%!

Βέβαια, η κατάσταση υπερπλήρωσης και συνωστισμού των κρατουμένων που παρουσιάζεται στους παραπάνω αριθμούς είναι σαφώς χειρότερη σε ορισμένες περιπτώσεις Φυλακών, όπως στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα με υπερπλήρωση 142%, το ΕΣΚΝ Βόλου με υπερπλήρωση 198%, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής με υπερπλήρωση 205%, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας με υπερπλήρωση 138%, Χίου με 135%, Τρίπολης με 256%, Σερρών με 130%, Ιωαννίνων με 180% και φυσικά μία από τις μεγαλύτερες Φυλακές, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά των Βαλκανίων, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού Ι, με συνολικό αριθμό κρατουμένων 1.847 και υπερπλήρωση 151%!

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα και στον Κώδικα ποινικής δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και διαβάζοντας την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, όχι μόνο δεν αναλύονται, αλλά ούτε καν αναφέρονται οι πιθανές ή οι εκτιμώμενες συνέπειες που θα έχουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές του Ποινικού κώδικα ως προς την έκτιση των ποινών, ιδίως στις περιπτώσεις υποχρεωτικής έκτισης μικρών ποινών στα παραπάνω αναφερόμενα υπερπλήρη σωφρονιστικά καταστήματα. 

Φυσικά και δεν πρόκειται περί λάθους, ούτε περί αστοχίας της ανάλυσης των συνεπειών των νέων ρυθμίσεων στον ΠΚ, αλλά για απλή αδιαφορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις συνέπειες που θα επωμιστούν οι ήδη κορεσμένες και ταλαιπωρημένες Ελληνικές Φυλακές. 

Δηλαδή, και για να μιλήσουμε πρακτικά, ουδείς ενδιαφέρεται να αξιολογήσει εάν με τις νέες ρυθμίσεις και την βέβαιη αύξηση του πληθυσμού των κρατουμένων, αν θα χωρέσουν και που θα κρατηθούν όλοι αυτοί οι κρατούμενοι. 

Ουδείς, ενδιαφέρεται να αξιολογήσει και να αναλύσει τις περαιτέρω δυσλειτουργίες που θα δημιουργηθούν στις Φυλακές μας από τον επιπρόσθετο υπερπληθυσμό και τον συνωστισμό. Ουδείς ενδιαφέρεται να αναλύσει τις πιθανές νέες ευρωκαταδίκες που θα εισπράξει ξανά και ξανά η Χώρα μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, τις νέες αποζημιώσεις που θα πληρώσει ξανά ο Έλληνας φορολογούμενος από την τσέπη του ή τον πιθανό διασυρμό μας από τις ετήσιες εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της αρμόδιας Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης κρατουμένων από τις επιτόπιες επισκέψεις που κάνουν και στην Χώρα μας. 

Θυμίζω δε, ότι κατά την πρόσφατη έκθεση 31/8/2023 του Συμβουλίου της Ευρώπης, για μία ακόμη φορά τα ευρήματα για την κατάσταση στις Ελληνικές Φυλακές είναι απογοητευτικά: υπερπληρότητα, ντροπιαστικές συνθήκες υγιεινής, υποστελέχωση σωφρονιστικού προσωπικού κτλ.  

Περιττό δε, να αναφερθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (σ.σ. στο οποίο υπάγεται η αρμοδιότητα της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής από το 2019) έχει δεσμευτεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάρτιση και ορθή εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τα Ελληνικά Σωφρονιστικά Καταστήματα. Αναρωτιέμαι εάν στο υπό κατάρτιση σχεδιασμό έχει υπολογιστεί και η αύξηση του συνολικού αριθμού των κρατουμένων με τις επιχειρούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή εάν υπάρχει έστω συνεργασία των δύο αυτών Υπουργείων για την αντιμετώπιση των ρυθμίσεων σε επίπεδο φυλακών. 

Εν κατακλείδι, και για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα, πέρα από κάθε ιδεολογική, πολιτική, νομική ή ακόμα και επιστημονική προσέγγιση και αξιολογώντας έστω και επιδερμικά τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι το Ελληνικό Σωφρονιστικό Σύστημα θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο και προσωπικά θεωρώ ότι οι αντοχές του έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, σε συνδυασμό μάλιστα με μία σειρά χρόνιων προβλημάτων και παθογενειών, τα οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά αντιθέτως οξύνθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις αφέθηκαν στην θλιβερή τύχη τους.  

*Σπύρος Καρακίτσος. τ. Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος & αν. Γραμματέας Τομέα Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ    

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ