Πέμπτη 09 Μαϊου 2024

Θεόδωρος Μαντάς: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…

Η διαρκής και αποσπασματική νομοθέτηση με σκοπό την a la carte ικανοποίηση της κοινής γνώμης συνιστά την επιτομή του καιροσκοπισμού δημιουργώντας υποκριτικά την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα παταχθεί η ανομία και η παραβατικότητα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν… dikastiko.gr

 Η επικείμενη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα πρόκειται να αποτελέσει, αισίως, την 7η κατά σειρά αλλαγή από το 2019 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Ποινικός Κώδικας (Ν. 4619/2019).

Η διαρκής και αποσπασματική νομοθέτηση με σκοπό την a la carte ικανοποίηση της κοινής γνώμης συνιστά την επιτομή του καιροσκοπισμού δημιουργώντας υποκριτικά την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα παταχθεί η ανομία και η παραβατικότητα.

Παραγνωρίζεται, όμως, το γεγονός ότι η αυστηροποίηση των επαπειλούμενων ποινών στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι δεν μειώνει στο ελάχιστο την εγκληματικότητα.

Η όποια προσπάθεια γίνεται είναι προφανώς αναποτελεσματική, αλλιώς δεν θα υπήρχε η ανάγκη διαρκούς παρέμβασης  στον Ποινικό Κώδικα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή και να έχει προηγηθεί ενδελεχής συζήτηση σε επιστημονικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση για μια μόνο αναβολή στα ποινικά δικαστήρια είναι εμφανώς λανθασμένη παραγνωρίζοντας ότι το ουσιαστικό πρόβλημα συνίσταται στο ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία ειδικά των πλημμελημάτων, φτάνουμε στην εκπνοή της 5ετιας για να εισαχθούν οι υποθέσεις το πρώτον στο ποινικό ακροατήριο.

Έκπληξη προκαλεί η επιδίωξη να θεσμοθετηθούν σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας μονομελείς συνθέσεις απονομής ποινικής Δικαιοσύνης. Στην επιδίωξη αυτή, πέραν της προφανούς αναντιστοιχίας της με την αναγκαιότητα διασφάλισης αμερόληπτης κρίσης, διαπιστώνουμε εύκολα την περαιτέρω συρρίκνωση των θεμελιωδών αρχών για τη διεξαγωγή μίας δίκαιης Δίκης. Άλλωστε μόνο έτσι διασφαλίζονται στο μέγιστο βαθμό η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία των Δικαστών.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα περί πραγματικής έκτισης των ποινών, που έχουν επιβληθεί από τα ποινικά δικαστήρια, είναι ώριμες οι συνθήκες διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης στο δημόσιο διάλογο, ώστε να πάψει να υφίσταται η τεράστια δυσαναλογία μεταξύ της επιβληθείσας και της εκτίθεισας τελικώς ποινής, αφού αυτό είναι το γεγονός που προκαλεί το κοινό περί Δικαίου αίσθημα και δημιουργεί δυσπιστία σε σχέση με την ίδια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

*Θεόδωρος Μαντάς, Δικηγόρος Αθηνών, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ