Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σταύρος Κοντονής: “Και μετά ήλθε η CRECO…”

"Είναι προφανές ότι πλέον η διαδικασία εξέτασης πιθανών καταγγελιών θα ελέγχεται απολύτως από τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες θα δύνανται να διαχειρίζονται ανέλεγκτα το τρόπο που θα γίνονται οι ρυθμίσεις" επισημαίνει ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σταύρος Κοντονής: “Και μετά ήλθε η CRECO…”

Την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (CRECO), σχετικά με τις αλλαγές που επήλθαν στο νέο Ποινικό Κώδικα.

Η CRECO είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς, ο οποίος αφ’ ενός μεν παρακολουθεί τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των κρατών μελών, ως προς τα ζητήματα που ελέγχει, αφ’ ετέρου δε συντάσσει εκθέσεις αξιολόγησης και πραγματοποιεί υποδείξεις για αλλαγές ή συμπληρώσεις που κρίνει απαραίτητες.

Επομένως τα όσα διαπιστώνει η CRECO, έχουν ιδιαίτερη αξία και πρέπει να τύχουν της προσοχής όλων, ιδιαίτερα για την άμεση εφαρμογή των όσων διαλαμβάνονται στην έκθεση.

Αυτό θα ήταν το φυσιολογικό για ένα κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διατείνεται ότι είναι κράτος δικαίου και βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με την εγχώρια διαπλοκή και διαφθορά.

Αυτά «υπό κανονικές συνθήκες». Γιατί αν οι κρατούντες δεν ενδιαφέρονται για τη διεθνή έκθεση της χώρας και το γαϊτανάκι που στήνουν με τη διαπλοκή και οι πολίτες είναι αδιάφοροι και κουρασμένοι, μετά την οικονομική καταστροφή που ενέσκηψε, τότε αδίκως περιμένουμε αντιδράσεις και επανατοποθετήσεις, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο, κατά την οποία πληροφορούμαστε για δεκάδες νεκρούς καθημερινά εξ αιτίας της πανδημίας.

Παρά λοιπόν την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» αν ασχοληθούμε με όσα η CRECO επισημαίνει και μάλιστα με ιδιαίτερα αυστηρό και επικριτικό τόνο, θα καταλάβουμε ότι το γαϊτανάκι της διαπλοκής εξελίσσεται με νέους μάλιστα συμμετέχοντες.

Όπως προανέφερα οι αιτιάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση, άπτονται των αλλαγών του νέου ΠΚ και αφορούν κυρίως α) την μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και β) την κατάργηση του μηχανισμού ελέγχου, από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσων τραπεζικών στελεχών διαχειρίζονται «κόκκινα δάνεια» που ορθά είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια η CRECO τονίζει την εργαλειακή μεταχείριση του ΠΚ υπέρ της διαπλοκής, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας και ζητά την άμεση τροποποίηση των σχετικών διατάξεων.

Ως προς την πρώτη διαπίστωση της CRECO, έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, ότι αποτελεί διαχρονικό στίγμα και όνειδος, για τους εμπνευστές, τους οργανωτές και τους εκτελεστές αυτής της απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία κατέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που επαγγέλθηκε την πάταξη της διαφθοράς, στη συνείδηση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος, μέρος αυτού του έωλου συστήματος.

Με την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, όχι μόνο προβλέπονταν πλημμεληματικές ποινές (δηλαδή μέχρι πέντε χρόνια) σε καταδικασθέντες, αλλά το χειρότερο ήταν ότι οδηγήθηκαν σε παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής, όλες εκείνες οι εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν τη διασπάθιση χρημάτων του δημοσίου επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατάσταση η οποία συνέτεινε να ζήσουμε την οικονομική κρίση και τη φτωχοποίηση του λαού μας.

Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι για να προλάβει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να εκτελέσει την ανωτέρω απαράδεκτη και πολλαπλώς ελεγχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, όχι μόνο επέλεξε την ψήφιση δύο σημαντικοτάτων κωδίκων με την διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και ότι μετέθεσε κατά μία εβδομάδα τις εκλογές του Ιουλίου 2019, παρά την αρχική εξαγγελία, αντιλαμβάνεται και ο πλέον φανατικός, τη ζέση που τους διακατείχε να μην αφήσουν «εκκρεμότητες».

Δυστυχώς η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις ενέργειες, συνέχισε την πρακτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία είχε διαπρέψει κατά το παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις, τις οποίες μάλιστα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμπεριλάβει σε ειδική έκδοση υπό τον τίτλο «Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ».

Παραθέτω μερικές από εκείνες τις ρυθμίσεις που καταγγέλλαμε, για να μη ξεχνάμε τα κατορθώματα που παλαιού δικομματισμού, τα οποία φαίνεται «ενέπνευσαν» και τους επόμενους να πράξουν αναλόγως:

α) Αναστολή και οριστική παύση της ποινικής δίωξης για τους εκπροσώπους εταιριών υπό αποκρατικοποίηση.

β) Αμνήστευση της απιστίας τραπεζιτών για τη χορήγηση θαλασσοδανείων σε επιχειρήσεις και κόμματα.

γ) Ασυλία ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ

δ) Απαλλαγή των διαχειριστών ΝΠΙΔ και της ΛΑΡΚΟ και χρέη προς το δημόσιο.

ε)Αποποινικοποίηση αδικημάτων ανταγωνισμού-καρτέλ και πολλά άλλα.

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν πρέπει να εκπλήσσεται κάποιος, όταν πληροφορείται, ότι η CRECO μέμφεται την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία στα βήματα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, φρόντισε να καταργήσει τη διάταξη που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεσπίζοντας μηχανισμό ελέγχου των τραπεζικών στελεχών τα οποία θα διαχειρίζονταν την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, παραδίδοντας το δικαίωμα εγκλήσεως αποκλειστικά στις διοικήσεις των τραπεζών.

Είναι προφανές ότι πλέον η διαδικασία εξέτασης πιθανών καταγγελιών θα ελέγχεται απολύτως από τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες θα δύνανται να διαχειρίζονται ανέλεγκτα το τρόπο που θα γίνονται οι ρυθμίσεις.

Αυτά και άλλα πολύ σημαντικά επισημαίνει η CRECO στην έκθεσή της, η οποία καταδεικνύει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και διαπλοκής εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, τα οποία θίγουν καίρια τη νομοθετική λειτουργία και το πολιτικό σύστημα, αφήνοντας τα περιθώρια στην ακροδεξιά να εμφανίζεται ως αντισυστημική και εξυγιαντική πολιτική παράταξη.

Αν βέβαια από τη Δεξιά περιμέναμε να πράττει όπως και κατά το παρελθόν, το πρόβλημα είναι ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την πεπατημένη, ενώ άλλα είχε υποσχεθεί και άλλα μετά βεβαιότητας μπορούσε να πράξει. Αυτά δηλαδή που οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ανέμεναν και διατηρούσαν ακεραία την ελπίδα μέχρι τέλους.

Άξιο προσοχής είναι το αναφερόμενο στο τύπο, ότι δηλαδή η CRECO είχε αναλυτικά ενημερώσει, τόσο τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όσο και την ελληνική κυβέρνηση για τις σοβαρές αντιρρήσεις της. Αν αυτό ισχύει, τότε η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για όσους νομοθέτησαν κατά τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Γιατί αν είχαν προειδοποιηθεί, τότε αδιστάκτως προχώρησαν στη νομοθέτηση, εκθέτοντας την χώρα σε αρνητική κριτική και υποδείξεις ενός διεθνούς σώματος, όπως είναι η CRECO.

Για την ιστορία θα πρέπει ν’ αναφερθεί, ότι η μεν διάταξη της μετατροπής της δωροδοκίας σε πλημμέλημα τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και επανήλθε στην αρχική κακουργηματική μορφή, για όσα αδικήματα βεβαίως τελεστούν μετά την δημοσίευση της τροποποίησης, ενώ η αμνήστευση για τα θαλασσοδάνεια που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, «σκόνταψε» στη δικαιοσύνη, αφού δύο βουλεύματα κόλαφος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αναφέρουν ότι πρόκειται για αντισυνταγματικές διατάξεις. Αυτά τα καταπληκτικά συμβαίνουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι παριστάνουν τους αδιάφορους και τους αμέτοχους.

Το δυσάρεστο είναι, ότι μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση που διαμορφώνει μία ομάδα στελεχών, μένουν σιωπηλοί και δεν αντιδρούν αγωνιστές της Αριστεράς που στάθηκαν όρθιοι και αλύγιστοι μπροστά σε βασανιστές και κακουχίες την περίοδο της δικτατορίας και που αποτέλεσαν φωτεινά παραδείγματα για εμάς τους νεωτέρους. Δεν αντιλαμβάνονται το φορτίο που επωμίζεται αδίκως μία ολόκληρη παράταξη που με ανιδιοτέλεια υπηρέτησαν και υπηρετούν; Δεν αντιλαμβάνονται την αναξιοπιστία που επικάθεται καθημερινά πάνω σ’ ένα πολιτικό οργανισμό, που αποτέλεσε την ελπίδα δεκάδων χιλιάδων πολιτών; Και δεν βλέπουν ότι σημαντικά επιτεύγματα της αριστερής κυβέρνησης τείνουν να μηδενιστούν υπό το βάρος των «νέων ηθών» της ηγετικής ομάδας;

Η CRECO και κατ’ επέκταση το Συμβούλιο της Ευρώπης διατύπωσε ως όφειλε όσα λίγο έως πολύ έχουν τονιστεί κατ’ επανάληψη. Καλό θα είναι αν επιθυμούμε να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας από αυθαιρεσίες να υλοποιηθούν οι προτάσεις της. Διαφορετικά να μην παριστάνουμε τους απορημένους, κάθε φορά που ακροδεξιοί και νεοναζί αλιεύουν ψήφους και δημιουργούν πολιτικό ακροατήριο”.

Σταύρος Κοντονής, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ