Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ. Δαμάκης: Συνεπιμέλεια – Δικαίωμα των παιδιών και Υποχρέωση των γονέων

Εδώ και αρκετό καιρό στις περισσότερες χώρες του κόσμου η συνεπιμέλεια προβλέπεται ως τρόπος ρύθμισης των σχέσεων γονέων και τέκνων μετά τη διάσταση, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει καταστεί υποχρεωτική.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θ. Δαμάκης: Συνεπιμέλεια – Δικαίωμα των παιδιών και Υποχρέωση των γονέων

Πολλές συζητήσεις γίνονται τον τελευταίο καιρό για την επικείμενη μεταρρύθμιση που σκοπεί να εισάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον τομέα του οικογενειακού δικαίου. Ο λόγος για τη συνεπιμέλεια ή αλλιώς κοινή ανατροφή.

Αρχικά, κρίνεται σκόπιμο να εξετάσουμε πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Εδώ και αρκετό καιρό στις περισσότερες χώρες του κόσμου η συνεπιμέλεια προβλέπεται ως τρόπος ρύθμισης των σχέσεων γονέων και τέκνων μετά τη διάσταση, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία) έχει καταστεί υποχρεωτική.

Επιπρόσθετα, ήδη από το 2015 το Συμβούλιο της Ευρώπης με ψήφισμά του προσκαλεί τα κράτη να εισάγουν στη νομοθεσία τους τη συνεπιμέλεια και την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας (shared residence), τονίζοντας τα οφέλη που έχει για το παιδί η ανατροφή του και από τους δύο γονείς και μετά τη διάσταση.

Μάλιστα, αναφέρει, πως η συνεπιμέλεια και η εναλλασσόμενη κατοικία θα πρέπει να αποκλείονται μόνο, αν συντρέχουν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης του παιδιού που δημιουργούν κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία του.

Πώς λειτουργεί όμως η συνεπιμέλεια;

Το παιδί συναναστρέφεται και περνάει σχεδόν ισότιμο χρόνο μέσα στο μήνα και με τους δύο γονείς, ενώ, χάρη στην εναλλασσόμενη κατοικία, το παιδί έχει δύο λειτουργικά σπίτια, στα οποία θα πρέπει να έχει το δικό του χώρο.

Άλλωστε και το Διεθνές Σύμφωνο για Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει, πως το βέλτιστο συμφέρον του επιβάλλει να το ανατρέφουν και οι δύο γονείς.

Γίνεται αντιληπτό, πως το δικαίωμα της επικοινωνίας δεν μπορεί να αντισταθμίζει την κοινή ανατροφή των τέκνων (άποψη με την οποία συντάσσεται και ο Γερμανός νομοθέτης) και πως ισότιμος χρόνος συνεπάγεται ίσο διαμοιρασμό τόσο των καθημερινών ημερών όσο και των διακοπών, εορτών και αργιών.

Εξ αρχής διατυπώθηκε η επιφύλαξη για το αν αυτή η ρύθμιση έχει πράγματι οφέλη για τα παιδιά.

Θέση στο θέμα πήρε η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, η οποία τάχθηκε υπέρ της συνεπιμέλειας.

Χαρακτηριστικά, σε επιστολή της προς τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς του και πως η ασύμμετρη συμμετοχή των γονέων στην καθημερινή ανατροφή του ή ο αποκλεισμός του ενός δημιουργεί ρήγμα στον ψυχισμό του παιδιού.

Τέλος, επεσήμανε, πως σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά ωφελούνται σημαντικά από την κοινή επιμέλεια, ακόμα και όταν οι γονείς έχουν υψηλά επίπεδα συγκρουσιακών σχέσεων. Προς επίρρωση της σπουδαιότητας της συνεπιμέλειας, αρκεί να αναφέρουμε, ότι εξετάζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μέθοδος πρόληψης της οικογενειακής βίας.

Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλα τα εμπλεκόμενα στη συνεπιμέλεια μέρη, είναι ότι αυτή αποτελεί δικαίωμα του παιδιού και υποχρέωση των γονέων.

Ο Θεμιστοκλής Δαμάκης είναι Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ