Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Θάνος Πλεύρης: Βιασμός ανηλίκων και παραγραφές

Με την αλλαγή του ΠΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2019, οι τότε βουλευτές του, μόνοι τους, ψήφισαν μικρό πλαίσιο ποινής για τους βιαστές , ενηλίκων και ανηλίκων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θάνος Πλεύρης: Βιασμός ανηλίκων και παραγραφές EUROKINISSI

Στην πολιτική τα κόμματα κρίνονται πρωτίστως από την ψήφο τους στα νομοσχέδια και το πώς νομοθετούν όταν κυβερνούν.

Όταν τα κόμματα της Αριστεράς ευαγγελίζονται μικρές ποινές ως παράδειγμα δήθεν του νομικού πολιτισμού για σωφρονισμό του θύτη, να είναι έτοιμα να υπερασπίζονται αυτήν τους τη θέση και όταν έρχονται στο φως ειδεχθείς υποθέσεις.

Με την αλλαγή του ΠΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2019, οι τότε βουλευτές του, μόνοι τους, ψήφισαν μικρό πλαίσιο ποινής για τους βιαστές (ενηλίκων και ανηλίκων). Ενώ η ποινή μπορούσε να φθάσει τα 20 έτη επέλεξαν να την περιορίσουν στα 15 έτη, όταν ο βιασμός γίνεται με σωματική βία ή σπουδαία απειλή ζωή ή σωματικής βλάβης, και μόλις στα 10 έτη, εάν είναι απειλή άλλου σπουδαίου κινδύνου.

Συγχρόνως μείωσαν τον χρόνο παραγραφής στα αδικήματα κατά ανηλίκων. Ενώ το αρ. 113 παρ. 6 του παλαιού ΠΚ όριζε ότι η παραγραφή για κακουργήματα κατά ανηλίκων σχετικά με την γενετήσια ελευθερία ξεκινά από τα 21 έτη και για τα πλημμελήματα από τα 19, για τα μεν πλημμελήματα δεν όρισαν αναστολή παραγραφής, για τα δε κακουργήματα αυτή ξεκινά με την ενηλικίωση ήτοι 18 έτη. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι σε αδικήματα όπως η πορνογραφία ανηλίκων πέρα της όποιας μείωσης ποινών μειώθηκε και το ηλικιακό κριτήριο περιορίζοντας την προστασία για ανήλικους άνω των 12 ετών.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως με τον Ν.4637/19 στο αδίκημα του βιασμό προσπάθησε να άρει τις συνέπειες ορίζοντας μίνιμουμ ποινής τα 10 έτη και για περιπτώσεις ομαδικού βιασμού ανοικτή τη δυνατότητα ισόβιας κάθειρξης.

Ήλθε η ώρα και για την βελτίωση λοιπών σημείων των αστοχιών του ΠΚ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αυστηροποίηση ποινών και σε άλλα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σε συνδυασμό με την επαναφορά της παραγραφής ως ίσχυε είναι υπαρκτές δυνατότητες.

Παράλληλα δεδομένου ότι η παραγραφή στα κακουργήματα μπορεί να είναι είτε 15 ετών (εάν η ποινή είναι κάθειρξη) είτε 20 ετών (εάν η ποινή είναι ισόβια κάθειρξη) θα μπορούσαν τα κακουργήματα κατά ανηλίκων να έχουν παραγραφή πάντοτε 20 έτη ασχέτου ποινής, λόγω της αδυναμίας του ανηλίκου να προστατευθεί, όπως ο ενήλικος.

Η ΝΔ σταθερή στις αρχές της ξεκίνησε και θα ολοκληρώσει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι θύτες τέτοιων αδικημάτων να τιμωρούνται αυστηρά και ανάλογα της πράξης του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας αναρωτιέται γιατί νομοθέτησε ευνοϊκά όχι για τα θύματα βιασμού, αλλά για τους θύτες.

Ο Θάνος Πλεύρης είναι δικηγόρος ΔΝ – Βουλευτής Α Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ