Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θεόδωρος Μαντάς: Αναγκαία η νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η έννομη προστασία των ανηλίκων

"Η προστασία οφείλει να είναι πλήρης και να εξαπλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων των ανηλίκων" επισημαίνει ο Θεόδωρος Μαντάς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: Αναγκαία η νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η έννομη προστασία των ανηλίκων

Η ποινική προστασία των ανηλίκων, καθώς και η διαρκής επαγρύπνηση για την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπως προστατεύονται από το Σύνταγμα και από Διεθνείς Συνθήκες, πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της σύγχρονης κοινωνίας.

Η προστασία των ευαίσθητων δικαιωμάτων των ανηλίκων σε περιπτώσεις προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας και της γενετήσιας αξιοπρέπειας πρέπει να είναι καθολική. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία οφείλει να είναι πλήρης και να εξαπλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων των ανηλίκων.

Για την πληρέστερη ποινική αντιμετώπιση και την οργάνωση ενός νομικού «οπλοστασίου» που με αποτελεσματικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά θα καταστείλουν τα αδικήματα κατά ανηλίκων, προτείνονται ως βασικοί  άξονες των απαιτούμενων νομοθετικών τροποποιήσεων, τα ακόλουθα: 1.η τυποποίηση των εγκλημάτων της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή άλλων αδικημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκων αποκλειστικά ως κακουργημάτων.  2.η τροποποίηση των υφιστάμενων πλαισίων ποινών και η αντικατάσταση τους με την προβλεπόμενη ποινή της καθείρξεως τουλάχιστον 10 ετών για το σύνολο των σχετικών αδικημάτων με κατάργηση της ηλικιακής διαβάθμισης του θύματος όπως προβλέπεται σήμερα στον Ποινικό Κώδικα. 3.η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των σχετικών αδικημάτων στα 20 έτη με τη ρητή πρόβλεψη της έναρξης του χρόνου παραγραφής από το χρονικό σημείο της ενηλικίωσης του θύματος και όχι από την τέλεση του αδικήματος.

Ο Θεόδωρος Μαντάς είναι δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ