Τετάρτη 08 Μαϊου 2024

Θεόδωρος Μαντάς: Αθλητική Βία – Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν!

Θα πρέπει η Πολιτεία να προβεί σε απολογισμό των ευθυνών της και δη στη λήψη προληπτικών και όχι κατασταλτικών μέτρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: Αθλητική Βία – Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν! dikastiko.gr

Μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα και δη τη στυγνή δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη (επαν)εξέτασης και άμεσης επίλυσης του ζητήματος της αντιμετώπισης της αθλητικής βίας, το οποίο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η Πολιτεία, προς επίλυση του ζητήματος αυτού και προς διασφάλιση της έννομης τάξης, μάταια προβαίνει σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις του αθλητικού νόμου, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα του 2023 ο παραβάτης του νόμου περί αθλητικής βίας να τιμωρείται αυστηρότερα από τον διακινητή ναρκωτικών.

Εντούτοις, ο «νομικός εκφοβισμός» των επίδοξων “hooligans” δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, ως κατασταλτικής φύσεως μέτρο, ενώ το φαινόμενο της αθλητικής βίας βρίσκεται σε έξαρση και διαρκώς διογκώνεται.

Η ελληνική κοινωνία έχει καταστεί έρμαιο της ανεξέλεγκτης βίας των “hooligans”. Ο τραγικός χαμός νεαρών, θυμάτων του φαινομένου της αθλητικής βίας, επιτάσσει την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, προκειμένου ο αθλητισμός στην Ελλάδα να αποκτήσει εκ νέου την αίγλη της πραγματικής γιορτής που με την πάροδο των χρόνων απώλεσε.

Προς επίτευξη του σκοπού αυτού, θα πρέπει η Πολιτεία να προβεί σε απολογισμό των ευθυνών της και δη στη λήψη προληπτικών και όχι κατασταλτικών μέτρων, τα οποία –επιτέλους- θα αντιμετωπίσουν επαρκώς και θα εξαλείψουν –ή έστω θα περιορίσουν σημαντικά- το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα.

*Θεόδωρος Μαντάς, Δικηγόρος Αθηνών, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ