Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Αυστηροποίηση χωρίς δικαιοσύνη

Οι ποινές σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι μόνο αυστηρές, πρέπει να είναι και δίκαιες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Αυστηροποίηση χωρίς δικαιοσύνη EUROKINISSI

Η υπερδεκαετής κρίση της Ελληνικής Κοινωνίας δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών. Το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει από τα συνήθη αδικήματα μέχρι τα εγκλήματα βαριάς παραβατικότητας. Τα τελευταία γεγονότα (δολοφονία δημοσιογράφου, δολοφονίες επί παραγγελία κ.λ.π.) δημιούργησαν, όπως είναι λογικό, μεγάλη ανησυχία στη δημόσια σφαίρα, η οποία ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία επένδυσε πολλά στο δόγμα ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ, δημιούργησε την ψευδαίσθηση στην Κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ελέγξει την εγκληματικότητα και ότι αρκεί η ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και, επομένως, το έγκλημα θα παταχθεί ως δια μαγείας. Είναι προφανής η πλήρης αποτυχία της  κυβερνητικής πολιτικής.

Έφτασε ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδης να ισχυρισθεί πρόσφατα στη Βουλή ότι δεν υπάρχει αύξηση εγκληματικότητας αλλά “εγκληματοφοβία”, σε μια καταφανή προσπάθεια να μεταθέσει αλλού την συζήτηση  και να αποσείσει της ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Όταν λοιπόν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις της Ν.Δ. τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Δέσμια της αντίληψής της για την πολιτική η Κυβέρνηση επιχείρησε για μια ακόμη φορά να διαχειρισθεί αμιγώς επικοινωνιακά ένα βαθιά πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που έχουν σχέση, κυρίως, με τον Ποινικό Κώδικα και οι οποίες υπακούν απλώς στη επιλογή ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ. Για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. η αυστηροποίηση των ποινών είναι πανάκεια ενώ όχι μόνον αυτό δεν συμβαίνει αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι αυστηρές ποινές ελάχιστα επιδρούν στην πρόληψη του εγκλήματος.

Χρειάστηκε η επιστράτευση όλης της «αριστείας», η εργαλειοποίηση μιας Επιτροπής νομικών και η πολύμηνη εκστρατεία ποινικού λαϊκισμού για να παρουσιάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ένα σχέδιο νόμου με μία μόνο διάταξη: Αυστηροποίηση! Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει το λαϊκιστικό της αφήγημα με έναν πρωτότυπο ρεβανσισμό κατά του Ποινικού Κώδικα! Καταστρέφει έτσι ένα συνεκτικό ποινικό νομοθέτημα για να υπηρετήσει την τιμωρητική της αντίληψη και εμμονή.

Επισημαίνεται ότι οι ποινές σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι μόνο αυστηρές, πρέπει να είναι και δίκαιες. Αγνοεί η κυβέρνηση ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η προστασία του κοινωνικού συνόλου δεν υπηρετείται με κορόνες για αυστηρότητα των ποινικών νόμων αλλά από ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές προστασίας της κοινωνίας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα τοποθετηθούμε αναλυτικά για τις επιχειρούμενες αλλαγές και την ανάγκη ορισμένων διορθωτικών παρεμβάσεων, όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο και, πρωτίστως, αφού ακούσουμε προσεκτικά τις απόψεις της νομικής επιστημονικής κοινότητας. Να επισημάνουμε ωστόσο  ότι στην αυστηροποίηση που επιχειρεί η Κυβέρνηση ξέχασε (;) την περίπτωση των τραπεζιτών που τελούν απιστία…

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, βουλευτή Δράμας, τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  Documento​

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ