Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βασίλης Ταουξής: Η Οδύσσεια ενός κατηγορουμένου μέχρι την αθώωσή του

Χρειάστηκαν περίπου 7 χρόνια από το έγκλημα και 4 χρόνια άδικου εγκλεισμού στη φυλακή για να αποφανθεί η Δικαιοσύνη ότι ο κατηγορούμενος είναι ΑΘΩΟΣ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Ταουξής: Η Οδύσσεια ενός κατηγορουμένου μέχρι την αθώωσή του

Το έγκλημα (ανθρωποκτονία) έγινε στα Εξάρχεια στις 5/10/2014. Η Αστυνομία ερευνά την υπόθεση. Καλεί δεκάδες μάρτυρες. Ουδείς αυτόπτης. Ουδείς αυτήκοος. Οι φερόμενοι ως συμμετάσχοντες στην συμπλοκή εξαφανίζονται (κάποιοι λένε ότι μετοίκησαν στη Γερμανία κλπ).

Εκεί στην περιοχή κατοικεί και ο κατηγορούμενος. Ακούγεται ότι συμμετείχε και αυτός στη συμπλοκή. Τον καλούν για κατάθεση. Προβάλλει ισχυρό άλλοθι.

Η αστυνομία βρίσκει στον τόπο του εγκλήματος στοιχεία. Παλαμικό αποτύπωμα, βιολογικό υλικό, πελματικό αποτύπωμα. Κανένα δεν ταιριάζει με τον εντολέα μου. Συνεχίζονται οι προσαγωγές υπόπτων και οι καταθέσεις μαρτύρων. Το θύμα συγκατοικούσε με άλλους 2 ομοεθνείς του. Η φιλενάδα του ενός καταγγέλλει στην αστυνομία ότι βρήκε στο διαμέρισμά τους ποταμό αίματος και σκηνικό μάχης. Η αστυνομία δεν το αξιολογεί, δεν το ερευνά. Οι καταθέσεις των άλλων μαρτύρων είναι εντελώς αντιφατικές. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή αυτόπτης μάρτυρας.

Και το 2017 η Ασφάλεια τον συλλαμβάνει. Με τέχνασμα. Μάταια κλαίει και οδύρεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Προφυλακίζεται στις 4/12/2017. Σωρεία αιτήσεων και ενστάσεων απορρίπτονται.

Δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στις 5/2/2020. Ένοχος με ψήφους 4-3. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος του ΜΟΔ και ένας Πρωτοδίκης είναι υπέρ της αθώωσής του. Το σκεπτικό τους είναι καταπέλτης υπέρ της αθώωσής του. Ωστόσο ποινή 13 έτη χωρίς αναστολή.

Η έφεσή του δικάζεται τελικά στις 8/4/2021. Τα στοιχεία εξετάζονται ένα προς ένα εξονυχιστικά. Η κατηγορία καταρρίπτεται σαν χάρτινος πύργος.

Αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών στο Β’ Μικτό Ορκωτό Εφετείο και ομόφωνη-παμψηφεί αθώωση του κατηγορουμένου.

Ο εφιάλτης του τελείωσε. Χρειάστηκαν περίπου 7 χρόνια από το έγκλημα και 4 χρόνια άδικου εγκλεισμού στη φυλακή για να αποφανθεί η Δικαιοσύνη ότι ο κατηγορούμενος είναι ΑΘΩΟΣ.

Ο Βασίλης Ταουξής είναι Δικηγόρος Αθηνών – Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ