Κυριακή 01 Αυγούστου 2021

Αυτή είναι η απόφαση που δίνει σήμερα τα 400 ευρώ στο 1/4 των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων (και φούντωσε τον καυγά) – Τσουνάμι αντιδράσεων

'Eνας στους 4 δικηγόρους και λοιπούς επιστήμονες θα λάβει το επίδομα των 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που έχει σχηματιστεί από τις ετήσιες εισφορές τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτή είναι η απόφαση που δίνει σήμερα τα 400 ευρώ στο 1/4 των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων (και φούντωσε τον καυγά) – Τσουνάμι αντιδράσεων

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας τα χρήματα θα κατατεθούν σήμερα και τα χρήματα θα εμφανιστούν εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι αντιδράσεων από το σύνολο των επιστημόνων που δηλώνουν προσβεβλημένοι και εξαπατημένοι από το υπουργείο εργασίας ζητώντας ταυτόχρονα την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού: “….οι μεθοδεύσεις του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη οδήγησαν το χορήγημα να το λάβει τελικά μόνο ένας μικρός αριθμός επιστημόνων (44.248 σε σύνολο 180.000) και το διατιθέμενο ποσό να είναι μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 130 εκατομμυρίων , που είναι το αποθεματικό”, αναφέρουν οι δικηγόροι.

Η απόφαση

Η απόφαση αναφέρει:

Την Τρίτη, 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην οικεία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 450/Β/5-2-2021) προέκυψε ότι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι 44.248. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν αφορούσε στη μη εκπλήρωση του κριτηρίου της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο αναφοράς (Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020).

Το συνολικό κονδύλι –που θα προέλθει από τον ΟΑΕΔ- ανέχεται στα 17,7 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 θα ανοίξει για δέκα ημέρες εκ νέου η πλατφόρμα του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης για καταχώρηση διορθώσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ), καθώς και για συμπληρωματική υποβολή αιτήσεων για όσους δεν πρόλαβαν την προηγούμενη προθεσμία (5-15 Φεβρουαρίου 2021).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΔΩ

Παραίτηση και επόμενες κινήσεις

Οι δικηγόροι ήδη ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και προανήγγειλαν “την ποινική διερεύνηση για τα αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011”.

Παράλληλα θα γίνουν και άλλες κινήσεις σε επίπεδο κινητοποιήσεων αλλά και θεσμικών παρεμβάσεων , αφού οι δικηγόροι πλέον είναι στα κάγκελα”.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική στάση

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοφ. Ξανθόπουλος  μιλάει για “υποκριτική στάση της κυβέρνησης και κοροϊδία απέναντι στη μεσαία τάξη, που πλήττεται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης” και συμπληρώνει: “….Οι δικηγόροι την εγκαλούν ότι παραμένει θεατής στα προβλήματά τους καθώς ως τώρα έλαβε παντελώς ανεπαρκή μέτρα για την στήριξη τους και πως ακόμη και το έκτακτο ποσό των 400 ευρώ, χορηγήθηκε τελικά σε ένα πολύ μικρό αριθμό από το σύνολο των δικαιούχων, γεγονός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του δικηγορικού σώματος αλλά και του συνόλου του επιστημονικού κόσμου της χώρας.

Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποδώσει στους πληττόμενους δικηγόρους το βοήθημα που δικαιούνται, το οποίο ουσιαστικά δημιουργήθηκε από τις δικές τους εισφορές και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν το επαγγελματικό κύρος, τον βιοπορισμό και την αξιοπρέπεια όσων πλήττονται από την πανδημία”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ