Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου: Η δημιουργία νέων Δικαστικών Μεγάρων και το Κτηματολόγιο στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης με Τσιάρα

"Ζητήσαμε να δοθεί άμεσα λύση για την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, αφού παραμένει κλειστό επί τέσσερις (4) μήνες και έχει οδηγήσει σε παράλυση την οικονομική ζωή του νησιού", αναφέρει ο δικηγορικός σύλλογος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου: Η δημιουργία νέων Δικαστικών Μεγάρων και το Κτηματολόγιο στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης με Τσιάρα

H δημιουργία νέων Δικαστικών Μεγάρων στη Ρόδο και στην Κω, αλλά τα προβλήματα των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω, απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συζήτηση στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην οποία έλαβαν μέρος οι κ.κ. Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, οι Δήμαρχοι Ρόδου και Κω, η κα. Πρόεδρος Εφετών, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω, ο Έπαρχος Κω, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου και ο Διευθυντής της Κ.Υ.Δ..

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου:

Ζητήσαμε να δοθεί άμεσα λύση για την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, αφού παραμένει κλειστό επί τέσσερις (4) μήνες και έχει οδηγήσει σε παράλυση την οικονομική ζωή του νησιού.

Εφόσον έχει αποφασιστεί από τους αρμόδιους φορείς η λύση της προσωρινής μετεγκατάστασης του Κτηματολογίου στο χώρο του νέου κτηρίου του Παλιού Νοσοκομείου, αιτηθήκαμε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η παραχώρηση από το Δήμο Ρόδου του χώρου στο Υπουργείο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις ,που έθεσε στις 23-12-2020 η Επιτροπή Στέγασης του άρθρου 9 του Ν. 3130/2003 για την παραχώρηση του (συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών, αδειών κ.λπ., αποπεράτωση των προσφερόμενων χώρων του ισογείου με την τοποθέτηση πλακιδίων σε πολλούς χώρους, και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων). Κατ΄αυτό τον τρόπο ο χώρος θα καταστεί κατάλληλος για την συμφωνηθείσα χρήση και θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτού και του αρχειακού υλικού.

Θέσαμε το θέμα της επιτάχυνσης του χρόνου και του τρόπου υλοποίησης της μεταφοράς του αρχείου και της δυσκολίας του εγχειρήματος, αφού μόνο οι κατατεθειμένες στο Κτηματολόγιο πράξεις ανέρχονται περίπου σε ένα εκατομμύριο (1.000.000), πέραν των τόμων ,φακέλων, ευρετηρίων κ.λπ..

Προτείναμε ο ανάδοχος του έργου αποκατάστασης του Κτηματολογίου να προβεί στις κατάλληλες εργασίες, που θα επιτρέψουν άμεσα την απογραφή του αρχειακού υλικού και την μεταφορά του και την δυνατότητα μερικής λειτουργίας του Κτηματολογίου κατά τον χρόνο των εργασιών απογραφής του υλικού, αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Υποβάλαμε το αίτημα να επιτραπεί με υπουργική απόφαση η χορήγηση των ετοίμων πιστοποιητικών, να ανασταλεί η προθεσμία ασκήσεων αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και οι προθεσμίες λήξης όλων των κατατιθέμενων εγγράφων (πιστοποιητικών Δ.Ο.Υ.,βεβαιώσεων μηχανικών κ.α.),όσο είναι κλειστό το Κτηματολόγιο.

Προτείναμε την μεταφορά των Υποθηκοφυλακείων Τήλου – Χάλκης σε χώρο εκτός του Κτηματολογίου, για να συνεχίσουν την λειτουργία τους λόγω του μικρού μεγέθους τους.

Η θέση του Υπουργού ήταν να προταθούν από τους Δήμους οικόπεδα ή κτήρια κατάλληλα για την ανέγερση νέων δικαστικών Μεγάρων με ένταξη τους στα ΣΔΙΤ.

Για το Κτηματολόγιο πιστεύει, ότι δρομολογήθηκε η λύση του προβλήματος με την μετεγκατάσταση, αφού την επόμενη εβδομάδα ο ανάδοχος, που έχει την ευθύνη αποκατάστασης του κτηρίου του Κτηματολογίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση του Κτηματολογίου, θα εγκατασταθεί στο κτήριο και θα προχωρήσει στην προετοιμασία της μετεγκατάστασης, προκειμένου να απογραφεί το αρχειακό υλικό και να μην υπάρξουν απώλειες κατά την μεταφορά του.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα συνεργαστεί με τον Δήμο Ρόδου για την ολοκλήρωση της παραλαβής του τμήματος του νέου κτηρίου του Παλιού Νοσοκομείου και την χρηματοδότηση από το ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. της εκτέλεσης των έργων, που θα το καταστήσουν κατάλληλο για τη χρήση, που προορίζεται”.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ