Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022

Δικηγόροι: Να μείνουν ανοιχτά τα δικαστήρια με την νέα ΚΥΑ – Τι ζητούν για ενοίκια και ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φορολογία

Η διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων, με τήρηση των απαιτούμενων μέτρων λόγων κορονοϊού, αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα λέει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Να μείνουν ανοιχτά τα δικαστήρια με την νέα ΚΥΑ – Τι ζητούν για ενοίκια και ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φορολογία

Το αίτημα να παραμείνουν ανοικτά τα δικαστήρια για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία επαναλαμβάνει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενόψει της δημοσιοποίησης της νέας ΚΥΑ.

Στην απόφασή της, θέτει επίσης μία σειρά αιτημάτων που ζητάει να ικανοποιηθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων τη μείωση άλλως αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος).

«Με βάση τη δήλωση του Υπουργού, η νέα ΚΥΑ θα εκδοθεί έγκαιρα και σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο η λειτουργία των δικαστηρίων θα κινηθεί στο ίδιο περίπου πλαίσιο με την υφιστάμενη ΚΥΑ, με επιμέρους αποσαφηνίσεις σε περιπτώσεις που είχαν προκαλέσει ερμηνευτικά προβλήματα» σημειώνει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό.

«Η διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων και η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας, αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενόψει της διαμόρφωσης του νέου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων από Τρίτη 1.12.2020» υπογραμμίζεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 26.11.2020 υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. ΝΕΑ ΚΥΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Η διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων και η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας, αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενόψει της διαμόρφωσης του νέου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων από Τρίτη 1.12.2020.

Με βάση τη δήλωση του Υπουργού, η νέα ΚΥΑ θα εκδοθεί έγκαιρα και σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο η λειτουργία των δικαστηρίων θα κινηθεί στο ίδιο περίπου πλαίσιο με την υφιστάμενη ΚΥΑ, με επιμέρους αποσαφηνίσεις σε περιπτώσεις που είχαν προκαλέσει ερμηνευτικά προβλήματα. Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης και θα ενημερώσουμε άμεσα τους συναδέλφους, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα, μόλις έχουμε ασφαλή ενημέρωση.

2. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Από το διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας επιτεύχθηκαν πρόσφατα τα κάτωθι αιτήματα:

α) Η παράταση των προθεσμιών του Κτηματολογίου μέχρι 31.12.2021. Η Συντονιστική Επιτροπή θα ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία και στις περιοχές που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί οι σχετικές εγγραφές και δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση σε όλες τις περιοχές ελληνικής επικρατείας (βλέπετε σχετική ανακοίνωση).

β) Το χορήγημα από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3996/11. Ψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική διάταξη και μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ που θα καθορίζει τους δικαιούχους και τη διαδικασία χορήγησής του.

γ) Η παράταση έως 30.4.2021 της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του ν. 4611/2019 (120 δόσεις- βλέπετε σχετική ανακοίνωση)

δ) Η αναστολή έναρξης καταβολής των πέντε δόσεων για τα χρεωστικά υπόλοιπα του ν. 4387/2016 , μετά την εκκαθάριση έτους 2019, από 30.11.2020 σε 31.3.2021.

ε) Η υπαγωγή των δικηγόρων στους πληττόμενους ΚΑΔ για την υποχρεωτική μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης κατά 40% για το μήνα Νοέμβριο.

στ) Η ένταξη των δικηγόρων για πρώτη φορά στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής (4ος κύκλος) αποτελεί ικανοποίηση πάγιου αιτήματος του κλάδου, στα πλαίσια της οικονομικής του ενίσχυσης λόγω των ευρύτερων συνεπειών της πανδημίας και παρά τη λειτουργία των δικαστηρίων κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.

Σύμφωνα με δήλωση του αρμοδίου υπουργού, θα ακολουθήσει και 5ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής για το μήνα Νοέμβριο, η καταβολή της οποίας θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου 2020, όπου εκτιμάται ότι ο αριθμός των δικαιούχων δικηγόρων θα είναι μεγαλύτερος, ενόψει της περιορισμένης λειτουργίας των δικαστηρίων από 7.11.2020.

3. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ενόψει της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και για το μήνα Δεκέμβριο, το δικηγορικό σώμα θα εντείνει τις προσπάθειές του για την οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων που πλήττονται από την πανδημία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και θα διεκδικήσει ιδίως:

– τη μείωση άλλως αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων,

– την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος),

– την ένταξη δικηγόρων και ασκουμένων σε καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης ίδιο με αυτό που θα χορηγηθεί στους λοιπούς πληττόμενους κλάδους,

– την επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων από παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας με την προκαταβολή του μεγαλύτερου τμήματος αυτής προ πάσης εκκαθαρίσεως,

– τη νομοθετική επίλυση της εκκρεμότητας θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων εμμίσθων δικηγόρων στο επικείμενο προς κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια ανηλίκων.

– την αναβολή της έναρξης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής απεικόνισης τιμολογίων της ΑΑΔΕ (my data)

– τη μείωση μισθώματος επαγγελματικής στέγης και για το μήνα Δεκέμβριο,

– τη μείωση μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων,

– την άμεση εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ σε είδος και χρήμα,

– την άμεση εκκαθάριση πιστωτικών υπολοίπων από τον ΕΦΚΑ για γραμμάτια προείσπραξης έτους 2020.

4. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ

Μετά την δημοσίευση του ν. 4745/2020 οι εξετάσεις υποψηφίων δικηγόρων θα διενεργούνται εφεξής με ευθύνη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Προς τούτο, η Συντονιστική Επιτροπή ανέθεσε σε μέλη της να εισηγηθούν σχετικά με τα ανακύπτοντα ζητήματα της διενέργειας των εξετάσεων και σε επόμενη συνεδρίασή της θα λάβει σχετικές αποφάσεις.

Γ. Καλούδης: Να παραταθούν πέραν του έτους οι διαδικασίες Κτηματολογίου – Τι πρότεινε στη Συντονιστική Επιτροπή

Τους λόγους της διαφωνίας του με την απόφαση της Ολομέλειας της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέφρασε με ανακοίνωση του ο Γιώργος Καλούδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας.

Όπως αναφέρει θεωρεί ανεπαρκή την παράταση κατά ένα έτος που ζητείται για τις προθεσμίες του Κτηματολογίου και ζήτησε να υπάρξει σαφώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Στη δήλωσή του, αναφέρει:

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για τις προθεσμίες του Κτηματολογίου ζήτησα να μπει η εξής διατύπωση:

«Η παράταση για ένα χρόνο της προθεσμίας για τις κτηματογραφικές εγγραφές δεν επαρκεί σε καμμία περίπτωση για τη τοπογράφηση των ακινήτων και την άσκηση των αγωγών κτηματολόγιου λόγω:

1) Της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και των πολιτών μεσούσης της Covid19 εποχής,

2) Των πολλών εξόδων και φόρων που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο για τη σύνταξη της αγωγής. (ενδεικτικά πληρωμή ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών, κόστος σύνταξης τοπογραφικών, πληρωμή φόρων κληρονομίας, πληρωμή συμβολαιογράφου (σε αρκετές περιπτώσεις) κ.α.,

3) Της μεγάλης καθυστέρησης (ένα μήνα τουλάχιστον) από τη ΔΟΥ να προσδιορίσει το φόρο,

4) Το μεγάλο κόστος των πολλών κοινοποιήσεων για κάθε αγωγή-ακίνητο,

5) Την ανάγκη πρόνοιας για όλες τις επιπτώσεις και παρενέργειες και επί του προκειμένου εάν υποτεθεί ότι σε ένα έτος, στο 2021, ασκηθούν αγωγές κτηματολογίου για όλα τα ακίνητα που έχουν πρόβλημα εγγραφής ή διόρθωσης τότε για τη διεκπεραίωση της ύλης σε κάθε νομό ή Πρωτοδικείο της Ελλάδας απαιτείται η πρόσληψη ικανού αριθμού Δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, για όλη δε τη Χώρα απαιτείται η άμεση πρόσληψη χιλιάδων Δικαστών και Υπαλλήλων, γεγονός που δεν θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Είναι συνταγματικό, νόμιμο , δίκαιο και εφικτό η προθεσμία να είναι εικοσαετής (20ετής) από την έναρξη της κτηματογράφησης, όπως έχουμε ψηφίσει στην Ολομέλεια και όπως εκθέτει η εγκριθείσα από την Ολομέλεια άρτια αιτιολογική έκθεση νόμου Μιχάλη Νικολάου, τον οποίο, με αυτοπρότασή του, εξουσιοδοτήσαμε να συντάξει:

Η προθεσμία για το κτηματολόγιο να ταυτίζεται με την 20ετή παραγραφή της έκτακτης χρησικτησίας του 1045 του ΑΚ.

ΖΗΤΑΜΕ

Η υπό ψήφιση τροπολογία στη Βουλή να λάβει την εξής διατύπωση:

«Σε περίπτωση ανεντόπιστου (χωρίς ΚΑΕΚ) ακινήτου ή ανακριβούς πρώτης εγγραφής μπορεί να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμοδίου καθύλην και κατά τόπο δικαστηρίου, η αναγνώριση του δικαιώματος που έχει παραληφθεί από το Κτηματολόγιο και προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής. Η αγωγή (αναγνωριστική ή διεκδικητική) ασκείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ετών από την έναρξης της κτηματογράφησης στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο.»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πρέπει να ασκήσουμε μέγιστη δημόσια πίεση για την 20ετία ενόψη της ψήφισης της τροπολογίας στη Βουλή διότι, εάν δεν ταυτισθεί η παράταση μέχρι 20ετίας, και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο κοινωνικής αναγκαιότητας με την 20ετή παραγραφή του 1045 ΑΚ τότε από τον Ιούνη 2021, στο μέσο προεκλογικής περιόδου, θα αρχίσουμε να φωνάζουμε και να εκλιπαρούμε για νέα παράταση και οι συνάδελφοι θα μας κατηγορούν για ανεπάρκεια.

Ας καταγραφεί ως διεκδίκηση και ας αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της. Αυτή είναι η πρότασή μου και μόνον έτσι ψηφίζω την ανακοίνωση για το Κτηματολόγιο διαφορετικά ψηφίζω τη πρότασή μου.

Ευχαριστώ

Γιώργος Ν. Καλούδης

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ