ΔΣΑ: Ο νέος Οδηγός για την επιλογή ασφαλιστικών κατηγοριών

 Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει οι δικηγόροι να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να καταταχθούν. Όλες οι λεπτομέρειες βάσει του επικαιροποιημένου Οδηγού από τον σύμβουλο του ΔΣΑ, Ανδρέα Κουτσολάμπρο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΔΣΑ: Ο νέος Οδηγός για την επιλογή ασφαλιστικών κατηγοριών

Από την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2021. Όσοι δεν υποβάλουν τη σχετική αίτηση – δήλωση θα παραμείνουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Για το σκοπό αυτό ο ΔΣΑ εξέδωσε έναν επικαιροποιημένο Οδηγό Επιλογής Ασφαλιστικών Κατηγοριών. Όπως τονίζεται, οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση θα παραμείνουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως την 31/1/2021.

Τον Οδηγό συνέταξε ο Σύμβουλος ΔΣΑ Ανδρέας Κουτσόλαμπρος και προλογίζει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

Στον πρόλογό του ο κ. Βερβεσός αναφέρει πως «ο νόμος αυτός έρχεται ως αποτέλεσμα του μακρού και επίπονου αγώνα του Δικηγορικού Σώματος κατά του Νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), ο οποίος αφού υπέστη σημαντικές βελτιώσεις με τη θέσπιση κυρίως του ν.4578/2018, κρίθηκε αντισυνταγματικός στο μεγαλύτερο μέρος του με τις γνωστές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Και ο κ. Βερβεσός προσθέτει πως ο νέος νόμος ικανοποιεί πολλά από τα πάγια αιτήματα του δικηγορικού σώματος.

Μεταξύ αυτών είναι:

* Η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα και τον κατώτατο μισθό

* Η ύπαρξη αναλογιστικής μελέτης

* Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών κλάσεων με τουλάχιστον μια υποχρεωτική

* Η πάγια εισφορά για υγειονομική περίθαλψη

* Η σημαντική μείωση των εισφορών των εμμίσθων δικηγόρων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερη δικηγορία

* Η διατήρηση του συμψηφισμού των γραμματίων προκαταβολής εισφορών και η ρητή πρόβλεψη για συμψηφισμό ή επιστροφή τυχόν πιστωτικών υπολοίπων

* Η ενοποίηση των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ στο ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ και ο συμψηφισμός των γραμματίων και με αυτό

* Η διατήρηση των εισφορών του ΕΤΕΑΕΠ στο επίπεδο που είναι σήμερα

* Η διατήρηση μειωμένων εισφορών των νέων ασφαλισμένων (πενταετίας) χωρίς η διαφορά από την υποχρεωτική κατηγορία να είναι οφειλή και η διαγραφή των οφειλών της τριετίας 2017-2019

* Η μερική ικανοποίηση του αιτήματος για βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης.

Τα εκκρεμή αιτήματα

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΔΣΑ σημειώνει πως αρκετά αιτήματα δεν έχουν καλυφθεί. «Δεν ικανοποιήθηκαν σημαντικά αιτήματα του Κλάδου με κυριότερο αυτό της διατήρησης για μια τριετία της ελάχιστης εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ στα σημερινά επίπεδα.

Είναι προφανές λοιπόν πως μια μεγάλη μερίδα των συναδέλφων θα δει αύξηση στις εισφορές ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 3 ύψους 20% (από 185,18 ευρώ στα 220 ευρώ), πλην όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αποτελεί εισφορά κύριας σύνταξης, οπότε υπάρχει ανταποδοτικότητα, ενώ και με τον προηγούμενο νόμο αναμενόταν μετά πάσης βεβαιότητας αντίστοιχη αύξηση της εισφοράς το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού» υπογραμμίζει ο κ. Βερβεσός.

«Οφείλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ασφαλιστικά μας ζητήματα, όπως αυτά έχουν επισημανθεί στις αποφάσεις της Ολομέλειας. Στόχος μας είναι και η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν το Δικηγόρο στις σχέσεις του με τον ΕΦΚΑ» σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Μεταξύ αυτών αναφέρει την απαράδεκτη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, λόγω των τραγικών ελλείψεων από προσωπικό, την επί σειρά ετών καθυστέρηση στην πληρωμή ληξιπροθέσμων παροχών υγειονομικής περίθαλψης (επιδόματα μητρότητας, νοσήλια κλπ.) την ανάκληση των παρανόμων ειδοποιητηρίων του ΕΤΕΑΕΠ και την επιστροφή των παρανόμως εισπραχθεισών εισφορών διαστήματος 1ου 2019 έως και 9ου 2020 (ΑΠΔ των εμμίσθων δικηγόρων), καθώς και την επίλυση του ζητήματος της ασφάλισης των ασκουμένων δικηγόρων και η εξαίρεσή τους από τους τίτλους κτήσης ή η βελτίωση της Υπουργικής Απόφασης για το βοήθημα ανεργίας με διεύρυνση των δικαιούχων για τη λήψη του και η θέσπιση κανόνων παρόμοιων με αυτούς της ΑΑΔΕ για τη χορήγηση ενημερότητας στους συνεργαζόμενους με ασφαλιστικούς φορείς και ΝΠΔΔ δικηγόρου και η θέσπιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και η χορήγηση στους δικηγόρους σειράς παροχών που οι λοιποί ασφαλισμένοι δικαιούνται.

«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον Υπουργό και τη νέα Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ για τη δρομολόγηση της ικανοποίησης των ανωτέρω αιτημάτων μας» τονίζει ο κ. Βερβεσός.

Αναλυτικά, ο Οδηγός ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ