Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστολή Βερβεσού στον Τσιάρα: Ζητεί παράταση των προθεσμιών για τα υπερχρεωμένα- Πρόβλημα στην πλατφόρμα

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός επισημαίνει τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή Βερβεσού στον Τσιάρα: Ζητεί παράταση των προθεσμιών για τα υπερχρεωμένα- Πρόβλημα στην πλατφόρμα

Την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης με την οποία θα παρατείνονται οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ζητάει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός επισημαίνει τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων.

«Όπως διαπίστωσαν και εκπρόσωποι της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και του Υπουργείου στο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) που διοργάνωσε ο ΔΣΑ την Πέμπτη 10-12-2020 ο ΔΣΑ, στην εν λόγω διαδικασία αποκαλύφθηκαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, δικονομικά και νομικά ζητήματα (άρση απορρήτου μελών οικογενείας αιτούντων), που καθιστούν την έγκαιρη και νομότυπη υποβολή αιτήσεων επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, εντός των προβλεπόμενων εκ του νόμου ασφυκτικών προθεσμιών, αδύνατη» σημειώνεται.

Με δεδομένο πως η «μη προσήκουσα υποβολή των ανωτέρω αιτήσεων εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων για τους πολίτες καθ’ ότι η αίτηση υπαγωγή τους στο ν. 3869/10 θα λογιστεί ως μηδέποτε ασκηθείσα, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας ζήτησε να εκδοθεί άμεσα νέα διορθωτική Κ.Υ.Α. και να παραταθούν οι προβλεπόμενες εκ του αρθ. 4Δ ν. 4745/2020 καταληκτικές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων».

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν πολλαπλών παραπόνων και αναφορών από συναδέλφους δικηγόρους σχετικά με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα με το ν. 4745/2020 διοργανώθηκε την Πέμπτη 10-12-2020 ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και εκπροσώπων του Υπουργείου σας, προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι δικηγόροι για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του ν. 4745/2020.

Στην εν λόγω διαδικασία αποκαλύφθηκαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της διαδικασίας, δικονομικά και νομικά ζητήματα (άρση απορρήτου μελών οικογενείας αιτούντων) και απαιτούν την έκδοση νέας εξουσιοδοτικής Κ.Υ.Α..

Επειδή τα ανωτέρω λειτουργικά και νομικά/δικονομικά προβλήματα, την ύπαρξη των οποίων αδιαμφισβήτητα παραδέχθηκαν τόσο οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του Υπουργείου σας όσο και οι εκπρόσωποι της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., καθιστούν την έγκαιρη και νομότυπη υποβολή αιτήσεων επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, εντός των προβλεπόμενων εκ του νόμου ασφυκτικών προθεσμιών, αδύνατη.

Επειδή η μη προσήκουσα υποβολή των ανωτέρω αιτήσεων εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων για τους πολίτες καθ΄ότι η αίτηση υπαγωγή τους στο ν. 3869/10 θα λογιστεί ως μηδέποτε ασκηθείσα.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ, όπως προβείτε άμεσα σε έκδοση νέας διορθωτικής Κ.Υ.Α. και σε παράταση των προβλεπόμενων εκ του αρθ. 4Δ ν. 4745/2020 καταληκτικών προθεσμιών υποβολής αιτήσεων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας

των Προέδρων

των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Δημήτρης Κ. Βερβεσός

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ