Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Να επιστρέψουν οι φυλακές και τα θέματα σωφρονισμού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούν οι δικηγόροι

Ο λόγος τον οποίο επικαλούνται οι δικηγόροι είναι ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προσιδιάζει η κοινωνική διάσταση του σωφρονισμού, σε αντίθεση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το οποίο προσφορότερο θα ήταν να επικεντρώνεται κυρίως στην κατασταλτική του λειτουργία".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Να επιστρέψουν οι φυλακές και τα θέματα σωφρονισμού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούν οι δικηγόροι
Την εκπεφρασμένη αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος για την μεταφορά των φυλακών της χώρας και γενικότερα τα θέματα σωφρονιστικής πολιτικής στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και κοινωνικά με το σωφρονισμό και όχι με τα θέματα καταστολής, αλλά και για την διαφωνία τους στον περιορισμό του δικαιώματος των αδειών των κρατουμένων, εξέφρασε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Γ. Σταματογιάννης.
Την αντίθεση των δικηγόρων της χώρας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατά τη διάρκεια ακρόασης των αρμόδιων φορέων στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος της Ολομέλειας, επανέλαβε την διαφωνία των δικηγόρων από την αρχική κιόλας ρύθμιση “ περί της υπαγωγής του σωφρονιστικού συστήματος και, συνακόλουθα, των ζητημάτων εκτέλεσης ποινής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως άρρηκτα και συστημικά συνδεδεμένο στα άρθρα 545 επ. ΚΠΔ, επισημαίνοντας ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προσιδιάζει η κοινωνική διάσταση του σωφρονισμού, σε αντίθεση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το οποίο προσφορότερο θα ήταν να επικεντρώνεται κυρίως στην κατασταλτική του λειτουργία”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Σταματογιάννης, παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι “ο περιορισμός και η συρρίκνωση του δικαιώματος ως προς την χορήγηση αδειών λειτουργεί ανασταλτικά στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, δοθέντος ότι δεν υφίστανται σχετικές έρευνες που να δικαιολογούν τον περιορισμό τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση των αδειών (κάθειρξη άνω των 10 ετών) χρονικά μπορεί να συμπίπτει με την υπό όρον απόλυση των κρατουμένων (αρθ. 105Β ΚΠΔ), καθιστάμενη η χορήγηση άδειας κενή περιεχομένου”.

Εξάλλου τόνισε ότι “ο περιορισμός της δυνατότητας μεταγωγής των κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτές, αριθμός παραβιάσεων που να δικαιολογεί μία τέτοια πρόταση, δεν εξυπηρετεί  τη σωφρονιστική διαδικασία”.

Αντιθέτως αποτίμησε ως θετικές τις διατάξεις για την ενίσχυση του προγράμματος «Επάνοδος».

Τέλος ανέφερε ότι “η προτεινόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση πρέπει να διαπνέεται από το πνεύμα της ισότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων κατά τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα και το γεγονός ότι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντοτε και μόνο με βάση την ατομική και τυχόν πειθαρχικώς παραβατική τους συμπεριφορά στο σωφρονιστικό Κατάστημα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ