Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Συναινετικό διαζύγιο: Πώς βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής

Νέες αλλαγές φέρνουν νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν. Οδηγίες δίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συναινετικό διαζύγιο: Πώς βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο θεώρησης του γνησίου υπογραφής στα συναινετικά διαζύγια προβλέπει νέα νομοθετική ρύθμιση.

Όπως ανακοίνωσε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), βάσει αυτών «η Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, υπαγόμενη στις δικαστικές αρχές, παύει πλέον να είναι αρμόδια υπηρεσία για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, ενώ αρμόδιες γι’ αυτό είναι όλες οι διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π., που υποχρεούνται να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής κάθε ενδιαφερομένου».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι με το άρθρο 4 παρ. 3 εδάφιο β του Ν. 4800/2021, που αντικατέστησε το άρθρο 1441 Α.Κ., μεταβλήθηκε ο τρόπος βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συμβαλλομένων στη συμφωνία λύσης του γάμου τους συζύγων.

Ειδικότερα στη διάταξη αυτή προβλέπεται πλέον ότι : «β. …. Η ημερομηνία της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής αυτών. Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων δεν απαιτείται στην περίπτωση υποβολής κοινής ψηφιακής δήλωσης», ενώ μέχρι πρότινος η σχετική ρύθμιση προέβλεπε ότι «… Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου … η ημερομηνία της οποίας αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη».

Κατά συνέπεια η Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, υπαγόμενη στις δικαστικές αρχές, παύει πλέον να είναι αρμόδια υπηρεσία για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, ενώ αρμόδιες γι’ αυτό είναι όλες οι διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π., που υποχρεούνται να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής κάθε ενδιαφερομένου (άρθρο 11 παρ. 1 Ν.2690/99, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 Ν.3345/2005). Η άνω διάταξη ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ Α 81/21-5-2021).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ