Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Ζάκυνθος: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ-Οι σεισμολόγοι περιμένουν μετασεισμό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ζάκυνθος: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ-Οι σεισμολόγοι περιμένουν μετασεισμό

Λίγο πριν από τις 2.00 π.μ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση που προκάλεσε υλικές ζημιές στο νησί ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών.

Μετά τον κύριο σεισμό έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, ενώ πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους. Οι σεισμολόγοι αναφέρουν πως αναμένεται μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 30 μετασεισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Υλικές Ζημιές

Ο σεισμός στη Ζάκυνθο προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά κτίρια. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού και για τον λόγο αυτό έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα.

Στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών καθώς και ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας σχεδόν καταστράφηκε. Επίσης πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν ζημιές σε πολλά καταστήματα.

Σοβαρές ζημιές υπέστη το καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο, ενώ όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Λέκκας: «Περιμένουμε μετασεισμό»

Λίγο μετά τον σεισμό στη Ζάκυνθο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως το νησί γλίτωσε τα χειρότερα, καθώς αν ο σεισμός είχε γίνει πιο κοντά στο νησί θα υπήρχε πρόβλημα.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό τον λόγο έγινε αισθητός μέχρι τη Μάλτα.

Τέλος, ο Καθηγητής επεσήμανε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφού τις επόμενες ώρες ή ημέρες περιμένουμε έναν μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 Ρίχτερ.

Ωστόσο, επισήμανε πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν αλλά να αποφεύγουν κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, στα Βαλκάνια και την Ιταλία ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας .

Πηγή: ipop.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ