Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Στη «δίνη» των κατασχέσεων και τα προνοιακά επιδόματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη «δίνη» των κατασχέσεων και τα προνοιακά επιδόματα

Στο στόχαστρο της Εφορίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο μπαίνουν ακόμη και τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν ευπαθείς η ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών στο δημόσιο, από την «τσιμπίδα» της Εφορίας δεν γλυτώνουν ούτε τα ασφαλιστικά βοηθήματα και τα επιδόματα τα οποία θα έπρεπε από το νόμο να είναι πλήρως προστατευμένα και ακατάσχετα.

Δεν εξαιρούνται ούτε τα επιδόματα μητρότητας

Έτσι, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που υποφέρει από υπογεννητικότητα, δεν εξαιρούνται ούτε τα επιδόματα μητρότητας που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τις ασφαλισμένες  γυναίκες, μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες, κατά την περίοδο πριν και μετά τον τοκετό (επίδομα κύησης και επίδομα λοχείας), αλλά και η συμπληρωματική παροχή μητρότητας (πδ 766/1977) και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας (ν.3655/2008, άρθρο 142) που έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην οικονομική διασφάλιση της εργαζόμενης εγκύου και λεχούσας, κατά την περίοδο που προηγείται και έπεται του τοκετού.  Πρόκειται δηλ. για την οικονομική «ανάσα» που έχει προβλέψει η πολιτεία για τις δικαιούχους  εργαζόμενες  τις περιόδους που βρίσκονται εκτός εργασίας.

Η χορήγησή τους δε στοχεύει στην προστασία της ψυχοσωματικής υγείας τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους με δεδομένες εξάλλου τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες τους το συγκεκριμένο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστική μία μάλιστα περίπτωση στην οποία κατασχέθηκε μέρος του επιδόματος κύησης που υπερέβαινε το ποσό των 1250 ευρώ, για οφειλές της εγκύου προς το δημόσιο, αν και είχε κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό δηλωθέντα στο TAXIS ως μοναδικό ακατάσχετο.

Σε διαμαρτυρία της προς την Τράπεζα, η έγκυος έλαβε την απάντηση ότι το πιστωτικό ίδρυμα δεν δύναται να γνωρίζει την αιτιολογία και την προέλευση των χρημάτων!. Άρα, εφόσον υπήρχε κατασχετήριο, η Τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να δεσμεύσει τα χρήματα.

Όταν η γυναίκα προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την προέλευση των χρημάτων, η Τράπεζα δέχθηκε να αποδεσμεύσει το ποσό, αλλά, μετά από επικοινωνία του υποκαταστήματος με τη Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας, την ενημέρωσαν την αναφερόμενη ότι το επίδομα αυτό δεν είναι ακατάσχετο, και καλώς κατασχέθηκε, και φυσικά την ίδια τύχη θα έχει και το επίδομα λοχείας!!

Κατασχέσεις και στεγαστικών επιδομάτων

Αντιμέτωποι όμως με τις δεσμεύσεις του στεγαστικού τους επιδόματος βρίσκονται και πολλοί φοιτητές εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δικαιούχου-γονέα.

Η απάντηση της αρμόδιας ΔΟΥ είναι πολλές φορές αρνητική  ως προς το ενδεχόμενο του περιορισμού της κατάσχεσης, επειδή η φορολογική αρχή υποστηρίζει ότι το επίδομα δεν ορίζεται εκ του νόμου ρητά ως ακατάσχετο, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10, παρ. 1 και 5 του Ν. 3220/2004, ούτε κατάσχεται, ούτε υπόκειται σε κρατήσεις  υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και ούτε φορολογείται.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ