Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Νέο ειδικό φορέα για την κυβερνοασφάλεια δημιουργεί η Ευρώπη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέο ειδικό φορέα για την κυβερνοασφάλεια δημιουργεί η Ευρώπη

Να θωρακίσει το ευρωπαϊκό έδαφος από πάσης φύσης ψηφιακές απειλές και να εξελιχθεί σε παγκόσμιο “παίκτη” στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, επιχειρεί η Ευρώπη, μέσα από μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Σε θεσμικό επίπεδο, αυτές τις ημέρες “πέρασαν” από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο δύο μείζονος σημασίας παρεμβάσεις για την ψηφιακή ασφάλεια. Αφενός η Ε.Ε. δημιουργεί, για πρώτη φορά, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας.

Συγκεκριμένα κριτήρια ασφάλειας

Το σύστημα θα διασφαλίζει ότι τα πιστοποιημένα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες, που αποτελούν αντικείμενα εμπορικής συναλλαγής στην Ε.Ε., πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ασφάλειας του κυβερνοχώρου. Αφετέρου, η Ένωση δημιουργεί μια νέα, συμπληρωματική δομή του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).

Ο φορέας θα συσταθεί για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2021 ως 31η Δεκεμβρίου 2029, ενώ, παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένα δίκτυο Εθνικών Κέντρων Συντονισμού.

Από κοινού οι δύο αυτές δομές θα ενισχύσουν την αυτονομία της Ε.Ε. στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και την ικανότητά της να προστατεύεται έναντι των συνεχώς αυξανόμενων κυβερνοαπειλών. Το νέο Κέντρο, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον ENISA, που θα αναβαθμιστεί σε μόνιμο οργανισμό της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια, όταν το σχέδιο της Πράξης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εγκριθεί επισήμως, φέτος την Άνοιξη.

Χρηματοδοτήσεις

Το Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό, Τεχνολογικό και Ερευνητικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας θα αποτελέσει, επίσης, το βασικό εργαλείο συγκέντρωσης επενδύσεων που προορίζονται για την ερευνητική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της κυβερνοασφάλειας. Θα ενεργεί δε ως μηχανισμός υλοποίησης για οικονομική στήριξη από τα προγράμματα “Ορίζων Ευρώπη” και “Ψηφιακή Ευρώπη” σχετικά με την κυβερνοασφάλεια.

“Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. να διασφαλίζει ότι έχουμε τις ικανότητες και τις δυνατότητες που χρειάζονται για να προστατεύσουμε τα δίκτυά μας και τις ψηφιακές υπηρεσίες μας”, τόνισε ο Υπουργός Επικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας της Ρουμανίας, Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Alexandru Petrescu.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ