Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Νταβίντ Μαρία Σασόλι: Το νέο «αφεντικό» της Ευρώπης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νταβίντ Μαρία Σασόλι: Το νέο «αφεντικό» της Ευρώπης

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Νταβίντ Μαρία Σασόλι, εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με απόλυτη πλειοψηφία 345 ψήφων. Ο Σασόλι προτάθηκε από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ενώ στηρίχθηκε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο ίδιος διαδέχεται τον, επίσης Ιταλό, Αντόνιο Ταγιάνι, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Ιουλίου.

Ο Σασόλι είναι 63 ετών, πρώην δημοσιογράφος από την Φλωρεντία. Με μια ματιά στο βιογραφικό του, θα δει κανείς ότι έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες κι έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, αρχικά, σε εφημερίδα της Ρώμης και, στη συνέχεια, σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό· πρώτα ως ρεπόρτερ του τηλεοπτικού καναλιού TG3 κι έπειτα ως παρουσιαστής ειδήσεων του TG1. Το 2007 ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του σταθμού, αλλά το 2014 εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου εξελέγη για δεύτερη φορά το 2019.

Οι έτεροι μονομάχοι

Για την ιστορία, πρέπει να πούμε πως κατά τον πρώτο γύρο κανείς εκ των τεσσάρων υποψηφίων για τη θέση δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία,παρότι ο εκλεγμένος πια νυν πρόεδρος απείχε μόνο 7 ψήφους από τη νίκη του στην ψηφοφορία! Έτσι, το Σώμα προχώρησε σε δεύτερο γύρο εκλογής, με τους ίδιους υποψήφιους.

Υποψήφιοι, εκτός του νεοκλεγέντα Προέδρου, ήταν οι: Γιαν Ζαχραντίλ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (162 ψήφους στον α’ γύρο), Σκα Κέλερ των Πρασίνων (133 ψήφους στον α’ γύρο) και Σίρα Ρέγκο της Αριστεράς (42 ψήφους). Η διαφορά του Σασόλι είχε φανεί από νωρίς, καθώς στον πρώτο γύρο πήρε 325 ψήφους.

Συνολικά ψήφισαν 735 Ευρωβουλευτές και καταμετρήθηκαν 662 έγκυρα και 73 άκυρα ψηφοδέλτια. Η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία ήταν 332 ψήφοι.

Πλέον, έπονται άλλες ψηφοφορίες για θέσεις αντιπροέδρων και διαφορετικών αξιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διορισμός των τεσσάρων υποψηφίων για τις θέσεις της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα χρειαστεί να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Η ακριβής ημερομηνία της ψηφοφορίας δεν έχει οριστεί ακόμα, αναμένεται, ωστόσο, να γίνει στα μέσα Ιουλίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ