Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Το χάσμα Βορρά – Νότου στη μαραθώνια 16ωρη συνεδρίαση του Eurogroup θύμισε ημέρες… 2015

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το χάσμα Βορρά – Νότου στη μαραθώνια 16ωρη συνεδρίαση του Eurogroup θύμισε ημέρες… 2015

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Μάριο Σεντένο, γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στην πανδημία της νόσου Covid-19, παρότι οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι πριν από λίγες ώρες. Ο Σεντένο πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους εκτάκτως αύριο Πέμπτη.

Χρ. Σταϊκούρας: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο

Η διάσκεψη, που άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε με εντάσεις και παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.

Παρότι οι συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα, οι χώρες του βορρά συνέχισαν να διαφωνούν με αυτές του νότου, που ζητούν να γίνει χρηματοοικονομική προσπάθεια χωρίς προηγούμενο. Οι Ιταλοί φέρεται να επέμειναν σε σαφή αναφορά για ομόλογο στη δήλωση αποτελεσμάτων (που δεν κατέστη εφικτό να συμφωνηθεί), αλλά και σε δάνειο από τον ESM χωρίς αιρεσιμότητες τις οποίες θέλει η γερμανική πλευρά. Στο τραπέζι τίθεται και ισπανική πρόταση συμβιβαστικής λύσης.

Οι βασικοί αντίπαλοι: Ο γερμανικός άξονας (μαζί με την Ολλανδία, την Αυστρία και την Φινλανδία) και η ομάδα των “11”, στην οποία μετέχει η Ελλάδα.

Η λύση που θα γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, συνιστώντας μέσα από έναν συμβιβασμό, αλλά και μία επαρκή απάντηση στο έλλειμμα χρηματοδότησης που υπάρχει στα κράτη – και στην Ελλάδα – ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση που μετατρέπεται πλέον σε οικονομική κρίση, δεν βρέθηκε. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο Πέμπτη. Ο στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ενάντια στον κορονοϊό (ασπίδα σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) και δέσμευση για ένα πλάνο διάσωσης”, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup

Από τη μία πλευρά, χώρες του Βορρά επιμένουν πως η όποια παροχή χρηματοδότησης από την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) του ESM θα πρέπει να συνοδευτεί με όρους μακροχρόνιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Από την άλλη, το στρατόπεδο των έντεκα χωρών που – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα –  τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ζητούν ρητή αναφορά σε ταμείο ανάκαμψης, με δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους, όπως το σύστημα που πρότεινε η Γαλλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι θέσεις

Η θέση των 11 κρατών – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – περί έκδοσης ομολόγου αλληλεγγύης μέσω του οποίου θα γίνει πράξη η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν ήταν το μόνο αγκάθι στις θέσεις των δύο πλευρών όπως προσήλθαν στην συνεδρίαση. Ενστάσεις υπήρχαν και στο θέμα των δανείων και των άλλων εργαλείων που μπορεί να αναπτύξει ο ESM μέσα από τα 410 δισ. ευρώ που έχει διαθέσιμα.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων για το εν λόγω ζήτημα ήταν οι αιρεσιμότητες που ζητούσε ο γερμανικός άξονας για την ενεργοποίηση της βοήθειας. Αιρεσιμότητες στις οποίες ζητούσαν να περιλαμβάνονται από γερμανικής πλευράς μνημονιακού τύπου ρήτρες.

Το δάνειο του ESM (πάντα με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν πριν τη συνεδρίαση), αφορά αρχικά σε ένα ποσό ίσο με 240 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4 δισ. ευρώ. Προτάθηκε να είναι διαθέσιμο με τη μέθοδο της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) μετά από αίτημα κράτους-μέλους.

Επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν και τα υπόλοιπα εργαλεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τα αρμόδια όργανα της EE. O λόγος για το σχέδιο στήριξης της απασχόλησης που προωθεί η Κομισιόν: μέσα από τα δάνεια που η ίδια θα αντλήσει, αξίας 100 δισ. ευρώ (με εγγύηση 25 δισ ευρώ που θα λάβει από τις 27 χώρες της ΕΕ) θα επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ούτως ώστε να αποφύγει νέο κύμα ανέργων.

Επίσης στο τραπέζι τέθηκαν οι πρόσθετες εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ που προτείνεται να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να οδηγήσει σε μόχλευση δανείων 200 δισ. ευρώ (επιπλέον των 40 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί). Συζητείται παράλληλα και η δημιουργία ενός Ταμείου Έκτακτης Στήριξης το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και για υγειονομική περίθαλψη αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν και ενδιάμεσες προτάσεις όπως αυτή των Μπρετόν – Τζεντιλόνι (παρουσιάσθηκε με άρθρο τους την Κυριακή στο Capital.gr και σε άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ). Κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός fund αλληλεγγύης το οποίο θα έχει στόχο την έκδοση χρέους για λογαριασμό της Ευρωζώνης με σκοπό τη στήριξη των χωρών που θα το χρειασθούν χωρίς όρους και για συγκεκριμένη περίοδο.

Χρ. Σταϊκούρας: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο. Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Η συνέντευξη Τύπου της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup για την στήριξη της εργασίας και τα δημοσιονομικά των κρατών – μελών, ορίστηκε για τις 11π.μ (ώρα Ελλάδας).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ