Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Δικαστικοί υπάλληλοι: Κατεβάζουν… μολύβια και κλείνουν τις δικαστικές υπηρεσίες

Πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη αποφάσισε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Ζητούν επίλυση των χρόνιων προβλημάτων εργασίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί υπάλληλοι: Κατεβάζουν… μολύβια και κλείνουν τις δικαστικές υπηρεσίες

Με σύνθημα «δεν πάει άλλο» οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας προχωρούν σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Τρίτη 23 Νοεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

«Οι Δικαστικές Υπηρεσίες «στενάζουν» από την έλλειψη προσωπικού, με χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, γεγονός που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας με έναν συνάδελφο να βγάζει δουλειά δύο ή τριών υπαλλήλων, ή ακόμα και να εργάζεται στο σπίτι» αναφέρει η ΟΔΥΕ, προαναγγέλλοντας συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σε άλλα σημεία της χώρας. Δικαστικοί υπάλληλοι

«Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι πάνω από μία δεκαετία αφού «τσεκουρώθηκαν» με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και όλων των επιδομάτων. Ταυτόχρονα, η εργασία που παρέχουμε τα Σάββατα, τις αργίες και τα απογεύματα δεν αμείβεται» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και στις κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. «Πολλές υπηρεσίες στεγάζονται σε ακατάλληλα ή ακόμα και επικίνδυνα κτήρια, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον κλιματισμό και τη θέρμανση, ενώ και οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι ανύπαρκτες έως απαρχαιωμένες» τονίζει η Ομοσπονδία.

Δικαστικοί υπάλληλοι

Σύμφωνα με την ΟΔΥΕ το πλαίσιο των διεκδικήσεων είναι:

* Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Δικαστήρια (άμεση στελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών με ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων που απομένουν από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2017, με προκήρυξη νέου διαγωνισμού πρόσληψης τουλάχιστον 1.000 θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των κλάδων και κατηγοριών και συμμετοχή στον προσεχή κύκλο κινητικότητας στο δημόσιο)

* Αναπλήρωση όλων των μισθολογικών μας απωλειών από τις περικοπές των μνημονίων. ( 13ος -14ος μισθός, εισφορά αλληλεγγύης κλπ)

* ΑΜΕΣΗ επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών εργασίας.

* Πληρωμή όλων των υπερωριών.

* Επέκταση των υποδομών σε όλη τη χώρα (μηχανοργάνωση, ηχογράφηση-αποηχογράφηση σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια με άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, για τη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από ιδιωτικές εταιρείες)

* Άμεση έκδοση ΚΥΑ για την επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης στο πρώην Ταμείο Αρωγής.

* Αύξηση, τουλάχιστον διπλασιασμός των οδοιπορικών των Επιμελητών που παραμένουν παγωμένα εδώ και χρόνια.

* Να εργαζόμαστε σε σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας! Με στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών σε σύγχρονα ασφαλή κτίρια με μέτρα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.

* Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας. Δωρεάν τακτικά τεστ για όλους, προληπτικά μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού, ατομικά μέτρα προστασίας, απολυμάνσεις και στελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών με ιατρικό προσωπικό.

* Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. Δικαστικοί υπάλληλοι

Και στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καταλήγει: «Η αναμονή και η εναπόθεση των ελπίδων μας πότε στη μία και πότε στην άλλη κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά. Ίσα-ίσα, τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων συμπληρώνονται με αυτά των επόμενων. Με τον δικό μας οργανωμένο, συλλογικό αγώνα μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αυτός είναι ο δικός μας δρόμος για να έχουμε κατακτήσεις, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας.

Όλο και περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο ότι τα μεγάλα λόγια που έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές από τις κυβερνήσεις για «ανάπτυξη», είτε την ονομάζουν «δίκαια», είτε «βιώσιμη», δεν σημαίνουν τα ίδια πράγματα για όλους. Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους «μεταφράζονται» σε νέα νομοθετήματα υπέρ της κερδοφορίας τους. Για τους εργαζόμενους, σε νέα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, σε περιορισμό συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων (βλ. Νόμο Χατζηδάκη), σε ακρίβεια, στην παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας μας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι νίκες άλλων κλάδων, όπως των διανομέων της «e-Food», των λιμενεργατών της «Cosco», ας μας γεμίσουν κουράγιο, έμπνευση και δύναμη. Οι αγώνες αυτοί ακύρωσαν στην πράξη τον Νόμο Χατζηδάκη, απέδειξαν την αξία της οργανωμένης πάλης. Μπορούμε να τα καταφέρουμε με τον αγώνα μας, την αλληλεγγύη και μόνο αν πιστέψουμε στη δική μας δύναμη γιατί μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να απαιτήσουμε από την πολιτεία να βρει λύσεις στα χρόνια και δίκαια αιτήματα μας.

Δηλώνουμε ότι δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να διεκδικούμε και να παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για τη βελτίωση της ζωής μας, για μια ζωή με αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ