Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022

Α. Λοβέρδος: «Θα ψηφίσω πρώτος την άρση της ασυλίας μου, θα δώσουν λόγο για όλα αυτά»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Λοβέρδος: «Θα ψηφίσω πρώτος την άρση της ασυλίας μου, θα δώσουν λόγο για όλα αυτά»

“Χρήματα δεν έχω, γι’ αυτό δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ. Κι ας έψαξαν εμένα, τα ανήλικα παιδιά μου, τους συγγενείς και τους συνεργάτες μου” είπε φορτισμένος ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε, απαντώντας στις κατηγορίες που του αποδίδουν προστατευόμενοι μάρτυρες.

Περιτριγυρισμένος από όλη σχεδόν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε λέξη προς λέξη και σε υψηλούς τόνους σε όσα τον κατηγορούν στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή, ενώ εμφανώς συγκινημένος αλλά και θυμωμένος είπε “εγώ πρώτος θα ψηφίσω την άρση της ασυλίας μου”.

Σύμφωνα με το capital.gr, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο κ. Λοβέρδος  χαρακτήρισε   σκευωρία και αθλιότητα την υπόθεση, ενώ επανέλαβε πως με τον Φρουζή δεν έχουν ανταλλάξει ούτε ένα email, ούτε τηλέφωνο. “Δυόμιση χρόνια “ερευνούν” την υπόθεση, το ξέρουν καλά αυτό. Πολύ καλά μάλιστα. Και το κρύβουν”.

Αναφερόμενος στη δικογραφία είπε πως “στη Βουλή των Ελλήνων και στις μηνύσεις μου κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων κονιορτοποίησα όλες τις συκοφαντίες των άθλιων κακοποιών. Από τον φάκελο που εστάλη στη Βουλή προκύπτει, πως οι συμπληρωματικές καταθέσεις ανθρώπων που δόθηκαν έως και την 4η Απριλίου, δηλαδή πριν μία εβδομάδα, το εντός εισαγωγικών “κατηγορητήριο”, εξαφανίζεται πλήρως”.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδουν οι μάρτυρες, λέγοντας “τον κ. Φρουζή τον αγνοούσα ως όνομα, ως πρόσωπο και ως οτιδήποτε άλλο έως τα τέλη Μαρτίου του 2012, οπότε και μου συστήθηκε ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων. Ένα μήνα μετά έφυγα από το Υπουργείο. Όμως οι κουκουλοφόροι και οι λοιποί ψευδομάρτυρες λένε, ότι τον γνώριζα από το 2009”.

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως “για τα φάρμακα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που μου εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες επιτροπές και οι τελικές επιλογές του Υπουργείου ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών”.

“Η αθλιότητα της δωροδοκίας έγινε τάχα από άνθρωπο που όμως αποδεδειγμένα δεν γνώριζα όσο καιρό ήμουν στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και τον συνάντησα μόνο για μια χειραψία όταν έγινε Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ένα μήνα πριν φύγω από το Υπουργείο, στα τέλη Μαρτίου του 2012” είπε. Και συμπλήρωσε: “Ντροπή τους. Θα δώσουν λόγο για όλα αυτά. Δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω”.

Για τις κατηγορίες-φάρμακα

Για το Gilenya ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως: Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας  επιτροπής για ένα φάρμακο που συμπυκνωνόταν σε χάπι και ήταν θεραπευτικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και αντικαθιστούσε νοσοκομειακή θεραπεία. Είχαμε τεράστια συνολική ωφέλεια με το χάπι αυτό και για τους ασθενείς και για τα οικονομικά του συστήματος υγείας. Δεν υπήρχε τότε αίτηση από άλλη εταιρεία για άλλο φάρμακο. Η επόμενη αίτηση έγινε το 2014. Ο ΕΟΦ μάλιστα το τιμολογούσε ακριβότερα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το έβαλαν σε χαμηλότερη τιμή. Να σημειωθεί ότι και για το φάρμακο αυτό και για τα επόμενα φάρμακα αλλά και για όλες τις χιλιάδες των φαρμάκων που τιμολογούντο στην αρμόδια επιτροπή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εταιριών και εάν μεροληπτούσε η επιτροπή, θα αντιδρούσαν όλες οι υπόλοιπες. Ήταν εντυπωσιακό ότι μετά από κάθε τιμολόγηση είχαμε  πέντε-δέκα ενστάσεις για περίπου 10.500 φάρμακα.

Σύμφωνα πάντα με το capital.gr, για το Tasigna, ανέφερε τα εξής: Υπήρχαν ομόφωνες εισηγήσεις από την αρμόδια επιτροπή. Δεν ήταν καινούργιο φάρμακο όπως ψευδέστατα λέγεται. Είχε μπει από το 2010 και απλώς έγινε μία νέα τιμολόγηση για μικρότερη και πιο οικονομική συσκευασία.

Σχετικά με το Lucentis-Avastin είπε πως: Η κυκλοφορία του Lucentis έγινε προ της υπουργίας μου και η παραμονή του συνεχίστηκε με απολύτως νόμιμο τρόπο. Οι άθλιοι με κατηγορούν γιατί δεν επιτρέψαμε να χρησιμοποιείται για την ίδια ασθένεια και το Avastin.  Και αποκρύπτουν δολίως ότι ο ΕΟΦ είχε απαγορεύσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου για οφθαλμολογικές παθήσεις, επειδή είχε παγκοσμίως άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Άρα, όποιος Υπουργός επέτρεπε την χρήση του Avastin για οφθαλμολογικούς σκοπούς, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί και να πάει στο ειδικό δικαστήριο.

Τι αναφέρει η δικογραφία 

Διανεμήθηκε νωρίτερα σήμερα στα κόμματα η δικογραφία Novartis η οποία αφορά στον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και καταλήγει στο αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση.

Στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας περιλαμβάνονται νέες καταθέσεις τόσο προστατευομένων μαρτύρων όπως οι διάσημοι πλέον «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αλλά και επωνύμων μαρτύρων όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ράνος και του Κυριάκου Μπερμπεριάν.

Όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων οι νέες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων μιλούν ευθέως για δωροδοκία του πρώην Υπουργού Υγείας σύμφωνα με όσα άκουγαν από τον ισχυρό άνδρα της ΝΟΒΑΡΤΙΣ Κωνσταντίνο Φρούζη.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση του μάρτυρα με την κωδική ονομασία “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ” στις 28/12/2018 .

28/12/2018

ΚΕΛΕΣΗ: Στα πλαίσια συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το  GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Στην κατάθεση Κελέση εκτενής αναφορά γίνεται και στην εταιρεία  «Ιατρικές Εξελίξεις» συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκίδη κατ’ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες».

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή η κ. Κελέση απαντά: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβερδου».

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο, ο μάρτυρας Κελέση απαντά ότι δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται λεφτά στο κ. Λοβέρδο, ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι ο κ. Λοβερδος χρηματίστηκε: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτητα και κατ’ εξαίρεση το GILENYIA, δεύτερον ο Φρουζης είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο, τρίτον ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή, τέταρτον κατ’ εντολή του Λοβέδρου ο Φρουζής φρόντισε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο  Λοβερδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα».

Η απάντηση του κ. Λοβέρδου αναμένεται άμεσα καθώς στις 6 το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Βουλή.

Δείτε την δικογραφία της Novartis:

Η κίνηση των εισαγγελικών αρχών να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή όχι με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών -υπενθυμίζεται ότι η Βουλή συγκρότησε ήδη από 2018 επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης-  αλλά με αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας διαφοροποιεί τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε σχέση με το 2018.

Η δικογραφία θα πρωτοκολληθεί και εν αντιθέσει με πέρσι, οπότε και είχε διανεμηθεί μόνο στους εμπλεκομένους, αυτή τη φορά  θα διανεμηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες οι οποίες εκπροσωπούνται στην αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας η οποία και θα επιληφθεί σε πρώτη φάση της δικογραφίας.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και με βάση τον κανονισμό της Βουλής θα πρέπει να γνωμοδοτήσει προς την Ολομέλεια αν με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας προτείνει ή όχι την άρση ασυλίας του βουλευτή. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί είτε αυτοπροσώπως είτε δια υπομνήματος και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος.

Σε δεύτερο στάδιο, το οποίο συνήθως ακολουθεί μία εβδομάδα μετά από τη συνεδρίαση και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής η οποία έπειτα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία θα λάβει την τελική απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή.

Σε εκείνη την κρίσιμη συνεδρίαση τον λόγο πέραν από τον κ. Λοβέρδο μπορεί να λάβει και όποιος άλλος βουλευτής το επιθυμεί κάτι που δεν αποκλείει μια γενικευμένη συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών βουλευτών ή ακόμα και πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται, ότι μεταξύ των προσώπων τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική δικογραφία εν ενεργεία βουλευτές και επομένως έχοντες δικαίωμα λόγου είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος , ο οποίος είναι ο μόνος  -προς το παρόν- βουλευτής για τον οποίον η υπόθεση αρχειοθετήθηκε αλλά και οι κ.κ Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Novartis: Άρση ασυλίας του Λοβέρδου για πιθανή δωροδοκία από τον Φρουζή για 200.000 ευρώ

Μέσα στον Απρίλιο η ποινική αποτίμηση για Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Σαλμά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ