Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αλ. Χαρίτσης: «Στηρίζουμε τους πολλούς – Ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλ. Χαρίτσης: «Στηρίζουμε τους πολλούς – Ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, στο epoli.gr και «ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ με απλή αναλογική, πρόσθετους πόρους και χιλιάδες στοχευμένες προσλήψεις”

Κύριε Υπουργέ, μεγάλο, σημαντικό και κρίσιμο κομμάτι του χαρτοφυλακίου σας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο Βαθμών. Από την ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων σας, ως Υπουργού Εσωτερικών, κι έως σήμερα, ποιες οι πρωτοβουλίες, και στην ουσία ποιο το έργο σας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες;

«Μία από τις βασικές προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, ήταν και παραμένει η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οι προσπάθειες που καταβάλουμε, τόσο εγώ όσο και ο προκάτοχός μου, ο Πάνος Σκουρλέτης, είναι να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα των ΟΤΑ και να τους προσφέρουμε τους πόρους, τα μέσα και του ανθρώπους που θα τους επιτρέψουν να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους. Υλοποιούμε λοιπόν έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό ο οποίος αρθρώνεται σε τρία επίπεδα: το θεσμικό, το χρηματοδοτικό και αυτό της στελέχωσης.

Στο θεσμικό επίπεδο το μεγάλο στοίχημα ήταν η εφαρμογή του Κλεισθένη. Χρειάστηκε συστηματική προετοιμασία σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο, σε διαρκή πάντα, διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση. Η προσπάθεια ευοδώθηκε και από αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν για πρώτη φορά με απλή αναλογική, η Τοπική Αυτοδιοίκηση γυρίζει σελίδα λειτουργώντας πλέον σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, με περισσότερες δυνατότητες, διευρυμένη δημοκρατία και αυξημένη λαϊκή συμμετοχή. 

Στο χρηματοδοτικό επίπεδο, προχωρήσαμε σε αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά των ΚΑΠ και έχουμε θεσμοθετήσει μια πιο δίκαιη κατανομή τους, με βάση τα νέα κριτήρια που προβλέπει ο Κλεισθένης. Έτσι, πέρα από τον πληθυσμό λαμβάνονται υπόψη και παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα, την έκταση του δήμου, το μήκος του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ., ώστε να αποτυπώνονται καλύτερα η κατάσταση και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Η μεγάλη ανατροπή ωστόσο, στον τομέα της χρηματοδότησης είναι το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος. Στον έναν μόλις, χρόνο λειτουργίας του έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ πρόσθετοι πόροι και βρίσκονται στη διάθεση των δήμων για έργα και παρεμβάσεις σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων τους: από την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αγροτική οδοποιία και την αντιπλημμυρική θωράκιση, και από την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, μέχρι την ανάπλαση των παιδικών χαρών τους. Πρώτη φορά η Αυτοδιοίκηση βλέπει τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες, πόρους γι αυτό και ο ΦιλόΔημος αγκαλιάστηκε από τον αυτοδιοικητικό κόσμο – οι εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα ξεπερνούν τα 1,4 δις ευρώ, με κάποια από αυτά να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Στον κρίσιμο τομέα της στελέχωσης των ΟΤΑ, αντιμετωπίζουμε συστηματικά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που συσσώρευσαν η κρίση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις μέρες θα έχουμε τους οριστικούς πίνακες των 8.500 περίπου, προσλήψεων στην καθαριότητα και την ύδρευση, ενώ τρέχει επίσης, προκήρυξη για 118 θέσεις μόνιμων εργαζομένων σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, και έπεται ακόμη μία για 165 νέες θέσεις στα ΚΕΠ, με ταυτόχρονη ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών τους. Τέλος, έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε ένα τριετές πλάνο 1.500 προσλήψεων στους ΟΤΑ όλης της χώρας, με προτεραιότητα την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό (μηχανικούς, οικονομολόγους, δικηγόρους κ.α.). Και φυσικά, νομοθετήσαμε την μονιμοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, που πλέον γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάζοντας τέλος στην εργασιακή ομηρεία τριών και πλέον χιλιάδων εργαζομένων, των οποίων τώρα, τα δικαιώματα κατοχυρώνονται.»

Υπάρχει περαιτέρω σχέδιο ή κάποιες πρωτοβουλίες, που έχουν να περιμένουν Δήμοι και Περιφέρειες πριν τις Βουλευτικές Εκλογές;

«Αυτές τις μέρες προκηρύχθηκε μια νέα μεγάλη πρόσκληση του ΦιλόΔημου, με αρχικό προϋπολογισμό τα 150 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση και αξιοποίηση εμβληματικών κτηρίων των Δήμων με κοινωνικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στόχος μας είναι η προστασία και η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα, η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των τοπικών κοινωνιών μέσα από την ήπια αξιοποίησή της.

Η νέα αυτή πρόσκληση έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά από εκείνη, των επίσης 150 εκ. ευρώ, που ενεργοποιήσαμε, πάλι στο πλαίσιο του ΦιλόΔημου, για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών των δήμων όλης της χώρας. Στην ουσία δημιουργήσαμε ένα δεύτερο τεχνικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, που καλύπτει το σύνολο σχεδόν, των επενδυτικών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων τους και το οποίο κατανέμεται με νέα πιο αντικειμενικά κριτήρια και έμφαση στους επαρχιακούς δήμους.

Τέλος, πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από τη Βουλή ένα πολύ σημαντικό μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, μέχρι και σε εκατό δόσεις και με σημαντικές μειώσεις από τις προσαυξήσεις. Επανέρχεται έτσι η κανονικότητα στον οικονομικό προγραμματισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και οι Δήμοι αυξάνουν σημαντικά τα έσοδά τους.»

Αλληλένδετο κομμάτι με τους Δήμους και τις Περιφέρειες οι εργαζόμενοι. Αντίστοιχες ερωτήσεις, λοιπόν, γι αυτούς. Πρώτον, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; δεύτερον, τι ακολουθεί γι’ αυτούς και τρίτο, ποια η θέση του Υπουργείου για το εργασιακό τους μέλλον; Συγκεκριμένα, μετά τη λύση στους επί μακρόν συμβασιούχους του «Βοήθεια στο Σπίτι», θα υπάρξει αντίστοιχη πρωτοβουλία του Υπουργείου σας για άλλους συμβασιούχους;

«Δουλέψαμε από την πρώτη στιγμή για την άρση των αδικιών σε βάρος των εργαζομένων στην ΤΑ, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Προχωρήσαμε, μετά από χρόνια, στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας με όλες τις ομοσπονδίες εργαζομένων και στους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο για τους μόνιμους εργαζόμενους όσο και για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου. Φέραμε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και αποκαταστήσαμε τις αδικίες σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών όπως οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί. Αδικίες για τις οποίες είναι προσωπικά υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης, ως πρώην Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Επιπλέον, έχουμε συγκροτήσει ομάδα εργασίας για τη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τους όρους απονομής των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Η μελέτη όλων των ζητημάτων έχει προχωρήσει σε βάθος και σύντομα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Τέλος, όπως είχαμε υποσχεθεί με τον Πρωθυπουργό, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας των σχολικών καθαριστριών (αύξηση κατά 10% των αμοιβών τους και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά).»

3Κ: 8.500 μόνιμης στελέχωσης των ΟΤΑ, αλλά και συμβασιούχοι που βρέθηκαν στην ανεργία μετά από πολλά έτη προσφοράς, και πολύ περισσότεροι, που παραμένουν στην εργασία, με συνεχείς νομικούς αγώνες. Ποια η “επόμενη μέρα”, λοιπόν, της ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης προκήρυξης του ΑΣΕΠ, ιστορικά;

«Οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή της Αυτοδιοίκησης και δίνουν καθημερινή μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες για να προσφέρουν οι ΟΤΑ ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα, δεν έτυχαν της αναγνώρισης που αξίζουν. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέτρεψαν τον χώρο της Αυτοδιοίκησης σε “θερμοκήπιο” της ευέλικτης και επισφαλούς εργασίας. Η λογική που επικράτησε ήταν αυτή της εκχώρησης κρίσιμων λειτουργιών των ΟΤΑ σε ιδιωτικά συμφέροντα και η κάλυψη των αναγκών με την αέναη ανακύκλωση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας, με δικαιώματα υπό αίρεση.

Αυτή την πραγματικότητα την αλλάζουμε συστηματικά, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήσαμε αλλά και η επαναφορά του κανόνα 1/1 (μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση) που πετύχαμε. Βήμα το βήμα λοιπόν, προχωράμε στην κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα, τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Για εμάς λοιπόν η κατεύθυνση είναι μόνο μία, σταδιακά να εκλείψει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες και να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Είναι μια σκληρή μάχη, καθώς απέναντι μας βρίσκονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που για δεκαετίες κερδοσκοπούσαν σε βάρος της Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων αλλά και τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, όσο και οι πολίτες που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της.»

  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

“ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ τα πολιτικά διλήμματα για τις τοπικές κοινωνίες”

Αυτοδιοικητικές Εκλογές σε λίγες ημέρες. Υπάρχει αριθμητικός στόχος κερδισμένων Δήμων και Περιφερειών από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ακούγεται έντονα αυτό. Με την αντιπολίτευση και τους πιο κακοπροαίρετους να συνδέουν τον ενδεχόμενο αυτό στόχο, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις ίδιες εκλογές.

«Η απλή αναλογική, η ανόθευτη δηλαδή, αποτύπωση της βούλησης των πολιτών στις κάλπες είναι προϋπόθεση για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Πρόκειται για ταυτοτικό στοιχείο για την Αριστερά που δεν υπάγεται σε συγκυριακούς εκλογικούς σχεδιασμούς, γι αυτό άλλωστε τη νομοθετήσαμε τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για τις αυτοδιοικητικές, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας.

Στην Αριστερά δεν συνηθίζουμε να θέτουμε αριθμητικούς στόχους αλλά πραγματικούς στόχους που αφορούν τις ζωές των πολιτών. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και ενεργοποιούνται σε όλη την Ελλάδα μέσα από ανοικτά σχήματα και πλατιές συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Τα πολιτικά διλήμματα ωστόσο για τις τοπικές κοινωνίες είναι αμείλικτα: θα συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ετών για ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σε πόρους, μέσα και προσωπικό ώστε να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η χώρα; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αμαρτωλές εποχές της διαρκούς υποβάθμισης των ΟΤΑ, της ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών τους με τον λογαριασμό να επιστρέφει πολλαπλάσιος στους πολίτες, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και των πελατειακών λογικών που πρεσβεύει η ΝΔ και οι σύμμαχοί της; Αυτά πιστεύω θα συνεκτιμήσει ο κόσμος και θα δώσει στα σχήματα που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικό ρόλο στις επόμενες διοικήσεις, ακριβώς για να προστατεύσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών.»

  • ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

“Η ΝΔ κατεβαίνει στις Εκλογές με πρόγραμμα τις πιο ΑΚΡΑΙΕΣ θέσεις του ΔΝΤ”

Οι Ευρωεκλογές ιστορικά θεωρούνται “μήνυμα” προς την εκάστοτε Κυβέρνηση. Πιστεύετε πως το ίδιο θα συμβεί και για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

«Είναι αλήθεια ότι στις Ευρωεκλογές ο κόσμος ψηφίζει με κριτήριο τα εσωτερικά θέματα και την εθνική πολιτική σκηνή. Κατανοητό εν πολλοίς, αφού τα ευρωπαϊκά επίδικα δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά, ενώ το δομικό έλλειμμα δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποθαρρύνει του πολίτες. Αναμφίβολα λοιπόν, το αποτέλεσμά τους αντανακλάται και στους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ωστόσο, σε αυτές τις Ευρωεκλογές είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο ξεκάθαρη η συσχέτιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Στην Ελλάδα έχουμε την έξοδο από τα μνημόνια, την επιστροφή στις αγορές και την ανάπτυξη με ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων. Δηλαδή μιλάμε για μια ξεκάθαρη ήττα των νεοφιλελεύθερων απόψεων που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Και ενώ στην Ελλάδα καλούμαστε να υπερασπιστούμε όλα όσα πετύχαμε ως κοινωνία από τη νεοφιλελεύθερη απειλή που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης, στην Ευρώπη καλούμαστε να αμφισβητήσουμε με αποφασιστικό τρόπο τη λιτότητα ως πολιτική νοοτροπία που εκπροσωπεί ο κ. Βέμπερ, φίλος του κ. Μητσοτάκη, γνωστού για τις σκληρές δηλώσεις του κατά της Ελλάδας.

Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της ΕΕ. Και αυτό γιατί αν βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, που σηκώνουν επικίνδυνα κεφάλι σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, αν δεν ηττηθούν οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας, που αντιπροσωπεύουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Βέμπερ και οι οποίες εκτόξευσαν στα ύψη τις κοινωνικές και διακρατικές ανισότητες, τότε το ευρωπαϊκό ενωτικό εγχείρημα θα κλυδωνιστεί συθέμελα. Το Brexit είναι το πρώτο μεγάλο καμπανάκι.»

  • ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

“Οι πολίτες θα ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ ΞΑΝΑ τον ΣΥΡΙΖΑ. ΔΕΝ θα αφήσουν να πάνε χαμένες οι θυσίες τους”

Κάνοντας ένα “βήμα” παραπάνω, Υπουργέ, ποιο εκτιμάτε, προσωπικά πως θα είναι το αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών;

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και σε αυτές τις εθνικές εκλογές το πρώτο κόμμα. Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες και η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται πάνω στα προγράμματα και τα πεπραγμένα των κομμάτων και όχι στον κιτρινισμό και τα fake news, όπως επιδιώκει η ΝΔ και το μηντιακό σύστημα που την στηρίζει, τόσο θα αναδεικνύονται οι χαώδεις διαφορές που χωρίζουν την Κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πολίτες γνωρίζουν ποια είναι η δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ξανάστησε την οικονομία στα πόδια της και τώρα εφαρμόζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποκατάστασης των αδικιών που συσσώρευσε η κρίση. Και ποιο είναι το κόμμα που κατεβαίνει με πρόγραμμα τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, που θέλει να μας γυρίσει πίσω στα μνημόνια και τις αντικοινωνικές πολιτικές που πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, εκτόξευσαν την ανεργία, πέταξαν έξω από το ΕΣΥ εκατομμύρια συμπολίτες μας, αφαίρεσαν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών και βύθισαν την οικονομία. Αυτά δηλαδή, που ακούμε καθημερινά από το στόμα του κ. Μητσοτάκη και των στελεχών του: το ασφαλιστικό Πινοσέτ, το “ξεπερασμένο” οκτάωρο και πενθήμερο για τους εργαζόμενους, η ιδιωτική υγεία κ.ο.κ.

Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιό του για μια Ελλάδα που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Μια Ελλάδα ανοικτή, δημοκρατική όπου κανείς δεν περισσεύει, η κοινωνική συνοχή αποκαθίσταται και με δυναμισμό αναπτυσσόμαστε με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Αυτά θα αξιολογήσουν οι πολίτες και θα εμπιστευθούν και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες τους και για να συνεχιστεί η πορεία ανάταξης της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Πέρα από τα “πιασάρικα” δημοσιογραφικά (νίκη, ποσοστά κ.τ.λ.) ποιες, διαδικαστικά, οι διαφορές αυτών των Εκλογών ανά κατηγορία; Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι;

«Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το σπάσιμο της εκλογικής διαδικασίας σε δύο εκλογικά κέντρα ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ψηφοφόρων και να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων. Οι ψηφοφόροι δηλαδή θα ψηφίσουν σε δύο διακριτά τμήματα – ένα για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές και ένα για Δημοτικές και Κοινοτικές – τα οποία θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο. Ταυτόχρονα, έχουμε εισάγει μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες που διευκολύνουν τους ανθρώπους που “τρέχουν” τις εκλογές και επιτρέπουν μια πιο γρήγορη και ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει ο κόσμος, είναι πόσο μεγάλη πρόκληση είναι για τη δημόσια διοίκηση αυτές οι εκλογές. Για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας έχουμε τη διεξαγωγή τεσσάρων εκλογών ταυτόχρονα (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές), όλες με σταυρό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτητική διαδικασία για την οποία οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας προετοιμάζονται συστηματικά εδώ και μήνες, γι αυτό και είμαι βέβαιος ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και οι πολίτες θα ασκήσουν χωρίς προβλήματα το συνταγματικό τους δικαίωμα.»

“ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ σε όλη την Ευρώπη ότι ο νεοφιλελευθερισμός ΔΕΝ είναι μονόδρομος”

Κλείνοντας κ. Υπουργέ, ποια η προσωπική, πολιτική θέση σας για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η αναχαίτιση της ακροδεξιάς δυναμικής; Πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι κοινές ανάγκες των πολιτών, αυτά που ενδεχόμενα τους οδηγούν σε τέτοιες επιλογές;

«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα δύο αλληλοτροφοδοτούμενων διαδικασιών: των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αυξάνουν δραματικά τις ανισότητες και σπρώχνουν ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού στο περιθώριο και της απογοήτευσης του κόσμου από τα συστημικά κόμματα που τις εφαρμόζουν ευλαβικά αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις ζωές τους.

Όσο ο κόσμος βλέπει να συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές που τον φτωχοποιούν και τα συστημικά κόμματα να παραμένουν προσκολλημένα σε αυτές, τόσο περισσότερο θα στρέφεται από απόγνωση σε δημαγωγούς και λαϊκιστές που του υπόσχονται εύκολες λύσεις και βολικούς εχθρούς. Η Ευρώπη του Σαλβίνι και του Όρμπαν είναι το αποτέλεσμα της λιτότητας και της κοινωνικής αναλγησίας του Βέμπερ και του Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη και επιζήμια για την Ευρώπη πολιτική που είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να την καταψηφίσει αποφασιστικά στις 26 Μάη, στέλνοντας και ένα ηχηρό μήνυμα και στη ΝΔ. Με αυτό τον τρόπο θα ανακόψουμε τη συντηρητική αναδίπλωση σε Ελλάδα και Ευρώπη.  

Για να μπει λοιπόν, φρένο στην ακροδεξιά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δομικές αιτίες που τη θρέφουν. Χρειάζεται να επαναφέρουμε στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών το κοινωνικό ζήτημα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Να αντιμετωπίσουμε επίσης, το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις που δίνουν τον έλεγχο στους πολίτες. Γι αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ για όλη την Ευρώπη: δείχνει έμπρακτά ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος και ότι μια άλλη πολιτική είναι εφικτή. Μια πολιτική που αφοπλίζει την ακροδεξιά απαντώντας στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολλών.»     

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ