Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Βασιλική Θάνου: «Δεν είμαι κομματικό πρόσωπο», με πολεμούν «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασιλική Θάνου: «Δεν είμαι κομματικό πρόσωπο», με πολεμούν «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα»

Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς την ΝΔ, η οποία έδωσε  στη δημοσιότητα την επιστολή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, που προανήγγειλε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με την τήρηση των εγγυήσεων ανεξαρτησίας της Επιτροπής.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου απορρίπτει πως πρόκειται περί κομματικής επιλογής (προτάθηκε από την κυβέρνηση και ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής) λέγοντας, μάλιστα, πως ο χαρακτηρισμός «είναι απολύτως αυθαίρετος, αδικαιολόγητος και αβάσιμος, δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξα μέλος οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος».

Αποδίδει μάλιστα τις αντιδράσεις, στην εκτίμηση «μεγάλου μέρους των πολιτών» πως πίσω από αυτές κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό, έστειλε επιστολή και στην Ευρωπαία Επίτροπο με την οποία την καλεί στην Αθήνα ενώ ταυτόχρονα της επισυνάπτει και την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της κας Θάνου, αναφέρει:

«Λόγω του συνεχιζόμενου θορύβου ως προς το πρόσωπό μου οφείλω να παρατηρήσω τα εξής:  Ως δικαστής, που υπηρέτησα επί πολλές δεκαετίες στο Δικαστικό Σώμα, σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας, μέχρι και τον βαθμό του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχω πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσής μου να ασκήσω τα καθήκοντα μου, ως Πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού, με αμεροληψία και αντικειμενικότητα και να διαφυλάξω το κύρος και την ανεξαρτησία της θεσμικής αυτής θέσης, στην επιλογή της οποίας με ετίμησε, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, τόσο το Ελληνικό Κοινοβούλιο(η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής), όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας μου (2015-2017), ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ποινικής & Πολιτικής Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος), η έρευνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, καθώς και οι ανακρίσεις και η παραπομπή σε δίκη σε πολλά και σοβαρά οικονομικά εγκλήματα, προχώρησε κατά τρόπο ταχύ και αποτελεσματικό, όπως προκύπτει και από την υψηλότερη αξιολόγηση της Ελλάδας κατά την εν λόγω διετία στην Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας και όπως αναγνωρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Το γεγονός ότι υπηρέτησα επί ενάμιση χρόνο στη θέση του Προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, θέση η οποία είναι καθαρά θεσμική, δεν δίνει ασφαλώς σε κανέναν το δικαίωμα να με χαρακτηρίσει ως κομματικό πρόσωπο, χαρακτηρισμός ο οποίος είναι απολύτως αυθαίρετος, αδικαιολόγητος και αβάσιμος, δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξα μέλος οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, όχι μόνον, όπως όφειλα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Δικαστικό Σώμα, αλλά ούτε και μετά τη συνταξιοδότησή μου, τον Ιούλιο του 2017, οπότε και είχα το δικαίωμα, όπως και όλοι οι πολίτες, να εγγραφώ σε οποιοδήποτε κόμμα.

Και τούτο διότι επιθυμώ να εξακολουθώ να μην ευρίσκομαι κάτω από οποιαδήποτε δέσμευση ή επιρροή. Σημειωτέον ότι τα καθήκοντα μου ως προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, τα άσκησα επί ενάμισι έτος, χωρίς μισθό. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ως Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, θέση την οποία ανέλαβα, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα(αρθ.37, παρ.3) όχι μόνον ουδείς αμφισβήτησε τον αντικειμενικό και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο διασφάλισα την απόλυτα αδιάβλητη και ομαλή διενέργεια των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, και σε κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, αλλά αντίθετα τα σχόλια όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και των πολιτών ήταν θετικά.

Με τον ίδιο αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο υπηρέτησα και στο Δικαστικό Σώμα και εξελίχθηκα από τον βαθμό του Πρωτοδίκη μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, αποκλειστικά και μόνο με βάση τα υπηρεσιακά μου προσόντα, χωρίς οποιαδήποτε άλλη στήριξη ή παρέμβαση και χωρίς αυτό να αμφισβητηθεί ουδέποτε από κανέναν. Η Ελλάδα εξήλθε από τα Μνημόνια και εισήλθε σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο υγιής και αποτελεσματικός ανταγωνισμός συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού έχει καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό μεγάλος μέρος των πολιτών πιστεύει ότι πίσω από όλες αυτές τις προσχηματικές σε βάρος μου αιτιάσεις, περί δήθεν έλλειψης αντικειμενικότητας από μέρους μου, υποκρύπτεται ο φόβος ορισμένων προσώπων, ότι θα διοικήσω και την Αρχή Ανταγωνισμού με την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξα και στις προηγούμενες θέσεις, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα μεγάλης καθυστέρησης και παραγραφών, που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν, όπως εντοπίσθηκαν και στην Εκθεση αξιολόγησης του ΟΟΣΑ του 2018, φαινόμενα, τα οποία κατ’ αποτέλεσμα ευνοούσαν ορισμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Η Επιστολή

Η επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο έχει ως εξής:

«Προς: Την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Mrs Margrethe Vestager

Θέμα: «Επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Αξιότιμη κα. Επίτροπε,

Μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού, θεώρησα ότι πρέπει να επικοινωνήσω μαζί σας, σε μια πρώτη επικοινωνία γνωριμίας και να σας εκφράσω την από την πλευρά μας διάθεση στενής και αρμονικής συνεργασίας, όπως υπήρχε και κατά το παρελθόν, και να επισημάνω ότι με τον αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο που υπηρέτησα επί τέσσερις (4) δεκαετίες στο Δικαστικό Σώμα, από τν βαθμό του Πρωτοδίκη μέχρι τον βαθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τον ίδιο ανεπηρέαστο και αντικειμενικό τρόπο θα διοικήσω και την Αρχή Ανταγωνισμού, στην Προεδρία της οποίας επελέγην με τρόπο νόμιμο και διαφανή.

Θα αποτελούσε ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού και για μένα προσωπικά, η παρουσία σας στην Αθήνα, στην εκδήλωση την οποία θα διοργανώσουμε σύντομα, προς ενημέρωση για τους στόχους και τα αποτελέσματα του έργου μας.

Σημείωση: Με την ευκαιρία του τεχνητού θορύβου, ο οποίος δημιουργήθηκε εις βάρος του προσώπου μου, από ορισμένα πολιτικά κόμματα κατά την επιλογή μου στη θέση του Προέδρου της Αρχής Ανταγωνισμού, θόρυβος ο οποίος προκάλεσε την αναφορά του ονόματός μου στην πρόσφατη Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα του 2018, σας επισυνάπτω την σχετική ενημερωτική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ