Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Υπόθεση Φουρθιώτη: Οι κρυφές συνομιλίες και ο σάκος που τον “πρόδωσε”

Προθεσμία για να απολογηθεί το Μεγάλο Σάββατο έλαβε ο Μένιος Φουρθιώτης. Του ασκήθηκε δίωξη για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Φουρθιώτη: Οι κρυφές συνομιλίες και ο σάκος που τον “πρόδωσε” EUROKINISSI
Η εργαστηριακή εξέταση ενός σάκου που βρεθηκε έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς στη Νέα Ερθραία οδήγησε τόσο στην ταυτοποίηση των δυο ανθρώπων που επιτέθηκαν με καλασνικοφ σε αστυνομικούς, όσο και στη σχέση τους με τον Φουρθιωτη.
Πέντε ώρες περίπου πριν το περιστατικό της Ν. Ερυθραίας στις 15 Απριλίου 2021 και 19:39 μ.μ. ο Φουρθιώτης κάλεσε τον Γ.Σ και συνομίλησαν για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Φουρθιώτης επικοινώνησε με τον Γ.Π . «Περί την 01:55  τις 16η Απριλίου περίπου μια ώρα μετά το επίμαχο περιστατικό των πυροβολισμών ο Φουρθιώτης απέστειλε γραπτό μήνυμα στον Π. και επικοινώνησε και άλλες φορές μαζί του. Στο μήνυμα του 01:55 αναφέρεται: «εάν υπάρχει πρόβλημα πές μου να ξέρω να βοηθήσω».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται το στο διαβιβαστικό, προκύπτει ότι ο παρουσιαστής «από τη μία είχε κρυφές επικοινωνίες με τους δράστες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του “κατά παραγγελία χτυπήματα» (πυροβολισμοί οικίας, έκρηξη) και από την άλλη παρουσίαζε επίσημα ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φυλακή και συνοδεία. Για να πετύχει το σκοπό του πίεζε συνεχώς με εξώδικα, μηνύσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. φυσικά θεσμικά πρόσωπα, υπηρεσίες και αρχές και απαιτούσε άμεσα εντός και συγκεκριμένων ωρών να ικανοποιηθούν οι παράνομες απαιτήσεις του”
Μάλιστα, η εργαστηριακή συγκριτική εξέταση των πειστηρίων, δηλαδή οι κάλυκες που βρέθηκαν στο περιστατικό της Ν. Ερυθραίας και στους πυροβολισμούς στην οικία Φουρθιώτη, αποκάλυψε ότι έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο Καλάσνικοφ, ενώ τα γενετικά στοιχεία ενός εκ των κατηγορουμένων που βρέθηκαν στο σάκο οδήγησε τους αστυνομικούς συλλήψεις.
Στις 21 Απριλίου 2021 περίπου στις 11 τη βράδυ, ένας άνδρας κάλεσε με απόκρυψη στην τηλεφωνική σύνδεση του αξιωματικού υπηρεσίας και χωρίς να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητας του ανέφερε: «Το χτύπημα στο σπίτι του Φουρθιώτη το έκανε ο Γ.Π με τον κολλητό του. Τους ξέρετε από παλιά. Ο Φουρθιώτης τον πλήρωσε για να το κάνει. Ψάξτε τα τηλέφωνα που θα σου πω και θα τους βρείτε….» είπε ο άγνωστος και έδωσε τρια κινητά τηλέφωνα.
Το ποινικό ιστορικό  του Φουρθιώτη
Στο ποινικό παρελθόν του 36χρονου παρουσιαστή -όπως αυτό περιγράφεται στο διαβιβαστικό- υπάρχουν περισσότερες από 30 υποθέσεις από το 2005 οι οποίες είτε έχουν σχηματιστεί έπειτα από ενέργειες του παρουσιαστή, δηλαδή μηνύσεις σε βάρος προσώπωνν κ.λπ, είτε έχουν κατατεθεί σε βάρος του, είτε έχουν κινηθεί αυτεπάγγελτα σε βάρος του οι αρχές.
Η δράση και οι ενέργειες του Μένιου Φουρθιώτη φαίνεται πως περιγράφονται γλαφυρά στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο παρουσιαστής «προκαλούσε εντυπώσεις και κατήγγειλε αρχές για να έχει προστασία».
Ο παρουσιαστής που αντιμετωπίζει δυο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ενώ την ίδια γραμμή φαίνεται πως ακολουθούν και οι 3 συγκατηγορούμενοι του.
Πάντως, και οι 4 εμφανίστηκαν ενώπιον του 30ου τακτικού ανακριτή και ζήτησαν προθεσμία για το Μεγάλο Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαβιβαστικό υπάρχουν αναφορά ότι ο Μένιος Φουρθιώτης «είχε κρυφές επικοινωνίες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του κατά παραγγελία χτυπήματα και από την άλλη παρουσίαζε ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο αμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φύλαξη και συνοδεία».
Φουρθιώτης δικαστήριο
Στο έγγραφο της αστυνομίας φέρεται να γίνεται λόγος για ανώνυμο τηλεφώνημα αγνώστου άνδρα ο οποίος «έδειξε» στις αρχές την εμπλοκή των κατηγορουμένων.
«Είναι αστείο να είναι δύο βιοπαλαιστές κατηγορούμενοι. Τα  στίγματα των κινητών τους θα δείξουν πως οι εντολείς μου δεν είχαν καμία εμπλοκή με την υπόθεση. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ήταν εργαζόμενοι στην επιχείρηση και δεν έχουν παραπάνω σχέση» δήλωσε ο συνήγορος 2 εκ των κατηγορουμένων, Κωνσταντίνος Γώγος.
Τα αδικήματα που αποδίδονται στο Μένιο Φουρθιώτη είναι η σύσταση συμμορίας, η ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’εξακολούθηση στην διακεκριμενη οπλοκατοχή και οπλοφορία, η ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία, η ηθική αυτουργια σε οπλοχρησία, η ηθική αυτουργία αυτουργία στην Προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας, η ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, η απόπειρα εκβίασης, η ψευδής καταγγελία και η πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.
Αναφορικά με άλλους τρεις κατηγορούμενους, ασκήθηκε δίωξη κατά περίσταση για  τα αδικήματα:
Σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνεργεία σε ανθρωποκτονία, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’εξακολούθηση, έκρηξη, προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, διαδικεκριμένη περίπτωση φθοράς, παράνομη οπλοκατοχή, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγούνται στον ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν απολογία τους.
Φουρθιώτης δικαστηριο2

Τι προηγήθηκε

Στον Εισαγγελέα ο Μ. Φουρθιώτης – Απέρριψε το ΣτΕ το αίτημα αναστολής μείωσης των μέτρων αστυνομικής προστασίας του

Ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης βρίσκεται ο Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος μετήχθη από τη ΓΑΔΑ, σιδεροδέσμιος.

Ο παρουσιαστής έφτασε στο κτίριο 16 της πρώην σχολής Ευελπίδων, μαζί με ακόμα δύο άτομα.

Ο Μένιος Φουρθιώτης κατηγορείται για ηθική αυτουργία στις επιθέσεις που έγιναν στο σπίτι του, τόσο με καλάσνικοφ, όσο και με εκρηκτικό μηχανισμό στην γκαραζόπορτα, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες αστυνομικές πηγές, φέρεται ότι τις είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος, μετά την απομάκρυνση της αστυνομικής φρουράς του και είχε προσλάβει τους δύο από άλλους συλληφθέντες για να τις υλοποιήσουν.

Στο στόχαστρο έχουν μπει οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών της ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία, καθώς και οι καταγγελίες που ακολούθησαν από τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, για πληροφορίες που είχε σχετικά με συμβόλαιο θανάτου εναντίον του, στο οποίο εμπλέκεται παρουσιαστής.ΣτΕ:

Απέρριψε την αίτηση αναστολής Φουρθιώτη

Λίγο πριν περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα ο Μένιος Φουρθιώτης για την επίθεση που φέρεται να οργάνωσε ο ίδιος στο σπίτι του, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής της πράξης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μείωσε ορισμένα μέτρα ασφαλείας τα οποία είχαν αποφασιστεί και διατεθεί για την προστασία του, και την οποία είχε υποβάλλει προ ημερών. ΣτΕ

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 90/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του παρουσιαστή με το σκεπτικό ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, η οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να απορριφθεί».

Στην αίτηση αναστολής υποστήριζε ότι από την επίμαχη πράξη του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και σωματική ακεραιότητά του, ενώ έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές θα συνεχιστούν, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσο κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης του, ακόμη και τον θάνατό του. Μάλιστα, επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του λόγω των αλλεπάλληλων απειλών κατά της ζωής του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μετά τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας, ο Μένιος Φουρθιώτης δεν έχει επικαλεστεί νέα περιστατικά από τα οποία να προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής του και κατά συνέπεια έκριναν ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής».

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο Μένιος Φουρθιώτης προσήχθη μαζί με δύο ακόμη άτομα το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη και έτσι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα καθώς εις βάρος του προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβαρυντικά στοιχεία.

Όπως προέκυψε, ωστόσο, από την αστυνομική έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, οι ίδιοι πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, όταν επιχείρησαν να τους ελέγξουν στην Νέα Ερυθραία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας προέκυψε ότι το καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε είναι το ίδιο στη Νέα Ερυθραία και στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φουρθιώτης γνώριζε τους δύο δράστες, οι οποίοι είναι άτομα με ποινικό παρελθόν στη νύχτα, στην περιοχή του Πειραιά και τους είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν ως σεκιούριτι, όπως ανέφεραν οι ίδιοι.

Σημειώνεται ότι ο ένας είχε ταυτοποιηθεί από την αρχή σχεδόν από DNA σε μια τσάντα που τους έπεσε στη Νέα Ερυθραία.

Η έρευνα συνεχίζεται σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη.

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ – NEWSBOMB

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ