Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ασκούμενοι δικηγόροι: Μέχρι σήμερα η υποβολή αιτήσεων από δικηγορικά γραφεία για την απασχόλησή τους

Η προθεσμία για να προσληφθούν για 6μηνη πρακτική άσκηση απόφοιτοι των νομικών σχολών σε δικηγορικά γραφεία- εταιρείες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ασκούμενοι δικηγόροι: Μέχρι σήμερα η υποβολή αιτήσεων από δικηγορικά γραφεία για την απασχόλησή τους FREEPIK

Προθεσμία μέχρι σήμερα, Δευτέρα έχουν τα δικηγορικά γραφεία- εταιρείες για να απασχολήσουν ασκούμενους δικηγόρους στο πλαίσιο του Γ’ κύκλου του προγράμματος «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου», το οποίο υλοποιείται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.

Όπως αναφέρεται, θα ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για την 6μηνη Πρακτική Άσκηση από τους αποφοίτους νομικών σχολών σε δικηγορικά γραφεία/δικηγορικές εταιρίες.

Η 6μηνη άσκηση

Ειδικότερα, η υποβολή αιτήσεων για την 6μηνη άσκηση θα αφορά αποκλειστικά τους ασκούμενους που εντάχθηκαν στον Γ΄ Κύκλο υλοποίησης, οι οποίοι ολοκληρώνουν την 12μηνη Πρακτική Άσκηση στα δικαστήρια/εισαγγελίες της χώρας και συνεχίζουν με την 6μηνη Πρακτική τους Άσκηση σε δικηγορικά γραφεία/δικηγορικές εταιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται τα δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες της χώρας, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, ως Φορείς θέσεων Πρακτικής Άσκησης, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέσω του  σχετικού πληροφοριακού συστήματος (https://dpa.moj.gov.gr ).

Ασκούμενοι δικηγόροι

unsplash

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη δημιουργία θέσεων Πρακτικής Άσκησης από δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες ορίζεται η Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 15:00.

Στη συνέχεια, το πληροφοριακό σύστημα των αιτήσεων δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για όσο χρονικό διάστημα υποβάλλονται αιτήσεις από τους ασκούμενους του Γ’ κύκλου προκειμένου να τοποθετηθούν στα δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες.

Το Πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος ( https://dpa.moj.gov.gr) θα είναι και πάλι διαθέσιμο για υποβολή αιτήσεων για θέσεις πρακτικής άσκησης από τα δικηγορικά γραφεία/δικηγορικές εταιρίες από 01/03/2023 και έπειτα.

Ασκούμενοι δικηγόροι: Αμοιβή 600 ευρώ

Η αμοιβή του ασκούμενου δικηγόρου καλύπτεται από το πρόγραμμα, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνική χρηματοδότηση.

Η αμοιβή του κάθε ασκούμενου ανέρχεται στο ποσόν των 600 ευρώ ανά μήνα (εφόσον τηρηθούν οι υποχρεώσεις συμμετοχής που θα αναγράφονται στην Σύμβαση Πρακτικής που θα συνάψει με τον Φορέα θέσης Πρακτικής). Η αμοιβή βαρύνεται με τις νόμιμες παρακρατήσεις Φόρου Εισοδήματος ενώ δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΦΚΑ.

Ασκούμενοι δικηγόροι

freepik

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, το όφελος για τους ασκούμενους δικηγόρους είναι διττό, καθώς από τη μια πλευρά αποκομίζουν νομικές γνώσεις για την ελληνική νομοθεσία και νομολογία αντλώντας πολύτιμη γνώση για τις διαδικασίες των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών και ταυτόχρονα αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία ασκούμενοι σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες.

Στόχος είναι και η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα Δικαστήρια/Εισαγγελίες προς τους πολίτες και η υποβοήθηση των διαδικασιών επιτάχυνσης του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης μέσω της ενασχόλησης των ασκούμενων με την καθημερινή δικαστική ύλη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ